Ga naar inhoud

Hoe wordt de woningwaarde bepaald?

Wanneer je een woning koopt, is het goed om de daadwerkelijke waarde hiervan te weten. Hoe wordt die bepaald? Wij vertellen je er graag meer over. 

Aangezien je een hypotheek kunt afsluiten tot aan 100% van de woningwaarde, is het heel belangrijk dat je weet wat deze waarde precies is. Daar kun je op verschillende manieren achter komen. Van eigen onderzoek online tot een aankooptaxatie door een erkende taxateur.  

Vergelijken op huizensites 

Heb je een woning gevonden waar je interesse in hebt en wil je weten wat de waarde hiervan is? Een simpele zoektocht op huizensites als Funda kan je al een goed beeld geven van de woningwaarde. Bekijk wat er in dezelfde buurt te koop staat aan woningen, liefst zo goed mogelijk lijkend op de woning van jouw keuze. Zo vergelijk je vrij eenvoudig de woningprijzen om tot een goede schatting te komen van de woningwaarde.  

Een goede tip die wij je hiervoor kunnen meegeven is: let op woningen die al langer te koop staan. De kans is namelijk groot dat de vraagprijs hiervan hoger is dan de daadwerkelijke woningwaarde. 

Daarnaast zijn de WOZ-waarden van bijna alle woningen in Nederland online te bekijken. Ook deze waarde kan je helpen in het vergelijken van de woningen.   

Aankoopmakelaar 

Wil je liever een expert inschakelen voor het aankopen van je woning? Dat is verstandig, want zo voorkom je dat je misschien veel meer biedt dan de woning eigenlijk waard is. Een aankoopmakelaar weet bovendien door zijn kennis van de lokale woningmarkt heel goed wat de woningwaarde is. Dit is een groot voordeel als je het biedingsproces start. 

Aankooptaxatie door een erkende taxateur 

Meestal wacht je tot na de overeenstemming van de prijs om opdracht aan een lokale taxateur te geven voor de taxatie van de woning. De waarde in dit taxatierapport bepaalt tot welk bedrag je maximaal een lening aan kunt gaan. Voordat je een opdracht uitzet voor de taxatie, is het raadzaam om dit eerst even af te stemmen met je adviseur. Wellicht zijn er voor jou nog snellere en goedkopere opties (zoals bijvoorbeeld een Desktop-taxatie van Calcasa) om de waarde te laten bepalen. 

Meer weten over de woningwaarde? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank