Ga naar inhoud

Wat gebeurt er als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Een hypotheek sluit je onder andere af op basis van de zekerheid van je inkomen. Maar zo zeker is je financiële situatie niet altijd. Stel dat je je baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden en je kunt hierdoor de hypotheek niet meer betalen. Wat gebeurt er dan? Wij vertellen je er graag meer over.

Tip: trek op tijd aan de bel

Het is goed om te weten dat je niet de enige bent. Iedereen kan in financiële problemen komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt en je geldverstrekker laat weten dat die problemen spelen. Want als je niet op tijd je hypotheek betaalt, krijg je eerst een betalingsherinnering en daarna een aanmaning, gevolgd door een aanmaning inclusief incassokosten. Om het niet uit de hand te laten lopen, waarbij een executieverkoop van je woning het eindstation is, raden we je aan om zo snel mogelijk je financiële problemen kenbaar te maken.

Als je op tijd aan de bel trekt, kun je samen met je geldverstrekker op zoek gaan naar een oplossing. Want voor hen is het minstens zo belangrijk als voor jou dat je weer snel je hypotheek kunt betalen zoals gebruikelijk. Om die reden willen zij echt wel meedenken. Er zijn zelfs allerlei manieren waarop zij betalingsachterstanden proberen te voorkomen. En als die achterstanden wel ontstaan, lossen ze deze graag samen met jou op.

Mogelijke opties in jouw situatie

Voor de geldverstrekker is het belangrijk om erachter te komen hoe de betalingsachterstand is ontstaan. Is het pech en eenmalig? Of is het onderdeel van structurele financiële problemen? Na een analyse krijg je een betalingsregeling aangeboden of bespreekt de bank de mogelijkheden met je. Misschien kunnen bijvoorbeeld de hypotheekvoorwaarden worden aangepast om zo je maandlasten te verlagen. Ook uitstel van betaling is een mogelijke optie. Net zoals:

  • Het oversluiten van de hypotheek naar een andere hypotheekvorm, zodat je actuele maandlasten mogelijk dalen en je ze beter kunt betalen.
  • De looptijd van je hypotheek aanpassen, zodat je langer de tijd hebt om deze af te betalen en de maandelijkse kosten dalen.
  • Vraag bij de gemeente welke opties er zijn, zoals woonkostentoeslag of schuldhulpverlening.

Executieverkoop en restschuld

Lukt het echt niet om een regeling te treffen met de geldverstrekker? Dan kunnen zij overgaan tot een executieverkoop van je woning. Hierbij wordt je woning verkocht voor een prijs die ongeveer 35% onder de werkelijke marktwaarde ligt. Hierdoor blijft er vaak een restschuld over. Om deze reden wordt een executieverkoop alleen ingezet als laatste redmiddel door de bank.

Heb je een hypotheek met NHG afgesloten, dan kan het zijn dat je de restschuld niet hoeft te betalen. Als je deze wél moet betalen aan de geldverstrekker, dan ben je nog maximaal vijf jaar aan het afbetalen, afhankelijk van de afspraken die je met de bank maakt.

Meer weten over je opties bij betalingsproblemen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We voorzien je van hypotheekadvies en vertellen je snel wat de mogelijkheden zijn als je jouw hypotheek door omstandigheden niet meer kunt betalen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.