Ga naar inhoud

  Financieel

   Wat gebeurt er als u de hypotheek niet meer kunt betalen?

   Een hypotheek sluit u onder andere af op basis van de zekerheid van uw inkomen. Maar zo zeker is uw financiële situatie niet altijd. Stel dat u uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden en u kunt hierdoor de hypotheek niet meer betalen. Wat gebeurt er dan? Wij vertellen u er graag meer over.

   Tip: trek op tijd aan de bel

   Het is goed om te weten dat u niet de enige bent. Iedereen kan in financiële problemen komen. Het is daarbij wel belangrijk dat u op tijd aan de bel trekt en uw geldverstrekker laat weten dat die problemen spelen. Want als u niet op tijd uw hypotheek betaalt, krijgt u eerst een betalingsherinnering en daarna een aanmaning, gevolgd door een aanmaning inclusief incassokosten. Om het niet uit de hand te laten lopen, waarbij een executieverkoop van uw woning het eindstation is, raden we u aan om zo snel mogelijk uw financiële problemen kenbaar te maken.

   Als u op tijd aan de bel trekt, kunt u samen met uw geldverstrekker op zoek gaan naar een oplossing. Want voor hen is het minstens zo belangrijk als voor u dat u weer snel uw hypotheek kunt betalen zoals gebruikelijk. Om die reden willen zij echt wel meedenken. Er zijn zelfs allerlei manieren waarop zij betalingsachterstanden proberen te voorkomen. En als die achterstanden wel ontstaan, lossen ze deze graag samen met u op.

   Mogelijke opties in uw situatie

   Voor de geldverstrekker is het belangrijk om erachter te komen hoe de betalingsachterstand is ontstaan. Is het pech en eenmalig? Of is het onderdeel van structurele financiële problemen? Na een analyse krijgt u een betalingsregeling aangeboden of bespreekt de bank de mogelijkheden met u. Misschien kunnen bijvoorbeeld de hypotheekvoorwaarden worden aangepast om zo uw maandlasten te verlagen. Ook uitstel van betaling is een mogelijke optie. Net zoals:

   • Het oversluiten van de hypotheek naar een andere hypotheekvorm, zodat uw actuele maandlasten mogelijk dalen en u ze beter kunt betalen.
   • De looptijd van uw hypotheek aanpassen, zodat u langer de tijd heeft om deze af te betalen en de maandelijkse kosten dalen.
   • Vraag bij de gemeente welke opties er zijn, zoals woonkostentoeslag of schuldhulpverlening.

   Executieverkoop en restschuld

   Lukt het echt niet om een regeling te treffen met de geldverstrekker? Dan kunnen zij overgaan tot een executieverkoop van uw woning. Hierbij wordt uw woning verkocht voor een prijs die ongeveer 35% onder de werkelijke marktwaarde ligt. Hierdoor blijft er vaak een restschuld over. Om deze reden wordt een executieverkoop alleen ingezet als laatste redmiddel door de bank.

   Heeft u een hypotheek met NHG afgesloten, dan kan het zijn dat u de restschuld niet hoeft te betalen. Als u deze wél moet betalen aan de geldverstrekker, dan bent u nog maximaal vijf jaar aan het afbetalen, afhankelijk van de afspraken die u met de bank maakt.

   Meer weten over uw opties bij betalingsproblemen?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als u uw hypotheek door omstandigheden niet meer kunt betalen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.