Ga naar inhoud

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een aflopend geldkrediet waarbij de rente en de te betalen aflossingen gedurende de looptijd min of meer vaststaan.  Maar hoe werkt zo’n persoonlijke lening nu precies? En hoe zit het met je eventuele hypotheek? Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

Wat houdt een persoonlijke lening in?

Zoals gezegd is een persoonlijke lening een aflopend krediet. Dat houdt in dat het om een vast bedrag gaat dat voor een eenmalige uitgave wordt geleend en binnen de looptijd volledig wordt afgelost.  Op het moment dat je de lening aangaat, worden de looptijd en het termijnbedrag vastgesteld. Het termijnbedrag bestaat uit aflossing en een kredietvergoedingspercentage (ofwel de rente).   

Je weet vooraf precies waar je aan toe bent met een aflopend krediet. Je kunt er dan ook niet opnieuw geld van opnemen. Wil je toch extra geld opnemen? Dan zul je een nieuw krediet moeten afsluiten.

Bestedingsdoel persoonlijke lening

Je mag het geld van een persoonlijke lening in principe overal voor gebruiken. Maar in de meeste gevallen wordt een persoonlijke lening afgesloten voor consumptieve bestedingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aankoop van een auto of een motor. 
Een huis kopen met behulp van een persoonlijke lening komt nagenoeg niet voor. Het is wel mogelijk om een lening aan te gaan voor de verbouwing of verduurzaming van je woning. De rente die je betaalt, is dan aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Persoonlijke lening bij een hypotheek

Het is mogelijk om een extra lening te hebben naast je hypotheek. Maar heb je die lening al op het moment van afsluiten van de hypotheek? Dan heeft dat uiteraard wel invloed op je maximale hypotheekbedrag. Het hebben van een persoonlijke lening zorgt er dan voor dat je minder hypotheek kunt krijgen dan wanneer je zo’n lening niet had gehad. 

Persoonlijke lening en BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert in Nederland alle persoonlijke leningen. De hoogte van een bij het BKR geregistreerde lening is van invloed op de hoogte van je hypotheekbedrag. Het BKR houdt ook bij of je tijdig je maandlasten betaalt. Als je dat niet doet, kan je dat een achterstandscodering (ofwel A-codering) opleveren. Zo'n codering zorgt ervoor dat het erg lastig is om een hypotheek af te sluiten.

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van een persoonlijke lening en een hypotheek? Of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank