Ga naar inhoud

Splitsingsakte

Ga je een appartement kopen of verkopen? Dan krijg je te maken met de splitsingsakte. Deze heet ook wel een akte van splitsing. In dit artikel lees je wat een splitsingsakte precies is en hoe je eraan komt.

Wat is een splitsingsakte?

De splitsingsakte is een verzameling documenten die een notaris gemaakt heeft. In de splitsingsakte staat informatie over het gebouw waar jouw appartement in ligt. Zoals:

  • Hoeveel appartementen er in het gebouw zijn.

  • Hoe die appartementen verdeeld zijn over het gebouw.

  • Welk appartement van wie is (‘appartementsrechten’).

  • Je rechten en plichten als eigenaar van een appartement.

  • Welke ruimtes openbaar zijn en waar deze liggen. Zoals de trappenhuizen, nooduitgangen en liften.

  • Hoe de vve (vereniging van eigenaren) vergadert.

  • Soms ook: de huisregels voor de bewoners.

Is er altijd een splitsingsakte?

Als een gebouw uit twee of meer appartementen bestaat, is er altijd een splitsingsakte.

Hoe kom ik aan de splitsingsakte?

Bij de verkoop van je appartement heb je de splitsingsakte nodig. Deze moet je namelijk delen met je makelaar en de notaris.

Als het goed is, heb je de splitsingsakte van de notaris gekregen toen je je appartement kocht. Samen met je koopcontract. Is dat niet gebeurd? Vraag de notaris dan om je de splitsingsakte te sturen.

Een andere mogelijkheid is om de splitsingsakte aan te vragen bij je vve. Lukt dat ook niet? Dan kun je een kopie van de splitsingsakte aanvragen bij het Kadaster. Hier moet je voor betalen.

Ik ben koper en zoek de splitsingsakte

Ga je een appartement kopen en heeft de verkoper geen splitsingsakte voor je? Dan kun je een kopie van de splitsingsakte aanvragen bij het Kadaster.

Ik zoek de splitsingstekening

Is de splitsingsakte na 1973 gemaakt? Dan zit de splitsingstekening meestal bij de akte.

Is de splitsingsakte vóór 1973 gemaakt? Dan kun je de klantenservice van het Kadaster vragen of de splitsingstekening bij de akte zit. Een splitsingstekening heet ook wel een appartementstekening.

Is een splitsingsakte hetzelfde als een splitsingsreglement?

De splitsingsakte bestaat uit een paar documenten. Het splitsingsreglement is één van die documenten.

In het splitsingsreglement staan de belangrijkste regels voor de vve. En de regels voor de eigenaren van de appartementen. Zoals welke kosten de vve moet betalen. En welke kosten voor de eigenaren zijn. Maar ook: hoe het gebouw verzekerd is. En hoe het onderhoud van de openbare ruimtes geregeld is.

Meer weten over je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. Als je een nieuwe woning wilt kopen, kunnen we je dan ook snel vertellen wat er mogelijk is. En je maximale hypotheek berekenen.

Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt. Of maak een (beeld)belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Wil je liever eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.

Terug naar de Kennisbank