Ga naar inhoud

Schenkbelasting en schenken aan je kind

Bij een schenking aan je kind moet je mogelijk schenkbelasting betalen. Hoe werkt dit precies? En hoe regel je de schenking? In dit artikel lees je hoe het zit.

Wanneer moet je schenkbelasting betalen?

Bij een grote schenking moet je schenkbelasting betalen aan de Belastingdienst. Denk hierbij niet alleen aan geld: als je erg dure spullen aan je kind geeft, ziet de Belastingdienst dat óók als een schenking.

Of je schenkbelasting moet betalen, hangt dus af van het bedrag of de waarde van de schenking. Maar ook andere zaken spelen een rol, zoals:

  • Wanneer je kind de schenking heeft ontvangen.

  • De leeftijd van je kind.

  • Waarvoor je kind de schenking gaat gebruiken.

Schenking voor een eigen koophuis of iets anders

Je mag in ieder geval maximaal € 6.633 belastingvrij schenken. Ook mag je één keer een hoger belastingvrij bedrag schenken aan je kind. In 2024 is dat € 31.813. Wel gelden er bepaalde voorwaarden.

Schenking voor een studie of opleiding

Je mag maximaal € 66.268 belastingvrij schenken voor een studie of opleiding. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet de studie minimaal € 20.000 per jaar kosten.

Let op: de genoemde bedragen gelden voor 2024 en kunnen elk jaar veranderen. De overheid bepaalt de maximale bedragen.

Schenkbelasting berekenen

Met de gratis rekenhulp van de Belastingdienst kun je direct zien of je schenkbelasting moet betalen. En om hoeveel schenkbelasting het dan gaat.

Wat moet ik regelen bij een schenking?

Je kind moet de schenking altijd doorgeven aan de Belastingdienst. Ook als het niet nodig is om schenkbelasting te betalen. Gebruik hiervoor het formulier Aangifte schenkbelasting. Daarmee geef je ook door wie de schenkbelasting gaat betalen.

Wat verder goed is om te weten:

  • Je mag zelf afspreken wie de schenkbelasting betaalt. Meestal betaalt het kind de schenkbelasting.

  • Betaal jij de schenkbelasting? Hou er dan rekening mee dat jij meer schenkbelasting betaalt dan je kind zou doen.

  • Hoef je geen schenkbelasting te betalen? Dan vraag je in de aangifte een belastingvrije schenking aan. Dit heet vrijstelling.

  • Woont je kind in het buitenland? En heeft je kind een Nederlands paspoort? Dan moet je kind ook aangifte van de schenking doen. Behalve als je kind langer dan tien jaar geleden naar het buitenland verhuisd is.

  • Doe op tijd aangifte: vóór 1 maart van het jaar ná de schenking. Stel, je geeft de schenking op 1 februari 2024. Dan moet je kind vóór 1 maart 2025 aangifte doen.

  • Aangifte doen kan nadat je de schenking hebt gedaan. Eerder doorgeven is niet nodig.

Hoe zit het met de jubelton?

De jubelton was een regeling waarbij je één keer maximaal € 100.000 kon schenken aan je kind. Het ging dan om een schenking voor een eigen koophuis. Over dit bedrag hoefde je geen schenkbelasting te betalen.

Dit is nu niet meer mogelijk. De jubelton is namelijk gestopt op 1 januari 2024. Je kind geld lenen kan natuurlijk nog wel.

Meer weten over schenken zonder schenkbelasting?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je dan ook snel vertellen of je een belastingvrije schenking mag doen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt. Of kies voor een (beeld)belafspraak.

We weten alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Daar kun je op vertrouwen. En wat ook fijn is om te weten: de kosten van het eerste gesprek zijn voor ons. Wil je eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.

Terug naar de Kennisbank