Ga naar inhoud

Wat is borgtochtprovisie bij je NHG-hypotheek?

Ben je van plan om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten? Dan betaal je daar borgtochtprovisie voor. Wij vertellen je graag meer.

Kosten voor de NHG

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen voor een NHG-hypotheek als je extra zekerheid wilt inbouwen. Daarmee kun je op een verantwoorde manier een hypotheek afsluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden. Bovendien krijg je rentekorting tot 0,6% als je kiest voor NHG. Maar je betaalt ook kosten voor dit financiële vangnet. Deze kosten worden borgtochtprovisie genoemd. Je betaalt 0,6% over het hypotheekbedrag dat je leent.

De borgtochtprovisie wordt in rekening gebracht als je een nieuwe woning aankoopt met een NHG-hypotheek, je NHG-hypotheek oversluit of deze verhoogt. In dat laatste geval betaal je alleen provisie over de verhoging. Er wordt uitsluitend borgtochtprovisie gerekend over het deel van de lening waarvoor de borg kan worden aangesproken.

In de voorwaarden van NHG staat precies omschreven hoe de borgtochtprovisie wordt berekend in specifieke gevallen. Overigens mag je de borgtochtprovisie eenmalig aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Wat krijg je ervoor?

Nationale Hypotheek Garantie betekent dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat als je een restschuld overhoudt aan een veiling van je woning wanneer je de maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld wanneer je buiten jouw schuld om werkloos of arbeidsongeschikt raakt, je inkomen daalt, je gaat scheiden of wanneer jij of je partner overlijdt.

Waarom heet het borgtochtprovisie?

Feitelijk gezien is NHG een borgstelling. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat borg voor je lening, zodat je geldverstrekker er zeker van is dat het geleende bedrag wordt terugbetaald. Onder voorwaarde dat het niet jouw schuld is dat je de maandlasten niet meer kunt betalen en er gedwongen verkoop nodig is.

De provisie die je hiervoor betaalt, wordt verzameld in een gezamenlijke geldbuffer van alle NHG-hypotheken bij elkaar. Mocht het nodig zijn om een restschuld af te betalen van een deelnemer aan NHG, dan wordt dit betaald van alle borgtochtprovisie die is betaald door deelnemers.

Hoeveel de borgtochtprovisie bedraagt, wordt jaarlijks vastgesteld op basis van een advies van een onafhankelijk bureau en vervolgens door de Minister van Binnenlandse Zaken goedgekeurd.

Meer weten over borgtochtprovisie of je NHG-hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank