Financieel
Hoe kunt u voorkomen dat u in mindere tijden uw hypotheek niet meer kunt betalen?
Elk jaar zijn er tienduizenden mensen die in mindere tijden hun hypotheek niet kunnen betalen. Wij geven u graag tips hoe u dit kunt voorkomen.
Zorg voor een buffer
Naast het eigen geld dat u inlegt wanneer u een hypotheek afsluit, is het ook zeer aan te raden om een financiële buffer op te bouwen terwijl u al hypotheek (af)betaalt. Wanneer er ineens een smak geld uit gaat, waardoor u misschien in de problemen zou kunnen komen bij het betalen van uw maandlasten, komt zo’n buffer namelijk goed van pas.
Het Nibud adviseert om 10% van uw inkomen te sparen. Als u goed zicht houdt op uw uitgaven en inkomsten, kunt u voor uw eigen situatie vast een bedrag vinden waarmee u maandelijks uw buffer een beetje kunt opbouwen. Bekijk op de site van het Nibud welke spaarbuffer wenselijk is voor uw situatie.
Ga niet voor een maximale hypotheek
Het feit dat u een bepaald bedrag maximaal kunt lenen, wil niet zeggen dat het ook direct verstandig is om dit te doen. Een maximale hypotheek betekent immers ook maximale maandlasten. En die kunnen op een gegeven moment, waarop uw persoonlijke situatie wijzigt of het iets minder gaat met uw financiën, ineens een molensteen om uw nek worden.
Denk daarom goed na of het absoluut nodig is om het maximale hypotheekbedrag te lenen. Hoe meer eigen geld u inlegt, des te lager kunnen uw maandlasten worden. Zo beperkt u het risico dat u de hypotheek niet meer kunt betalen. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de looptijd van de hypotheek minimaal 10% boetevrij per kalenderjaar af te lossen op de hypotheek. Dus ook tijdens de looptijd van de hypotheek is het mogelijk om uw lasten verder te verlagen om de betaalbaarheid in de toekomst te kunnen vergroten.
Verzeker uzelf tegen inkomensverlies
U moet er niet aan denken dat u de hypotheek niet meer kunt betalen doordat u bijvoorbeeld uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Dit soort levens-veranderende gebeurtenis kunnen enorm veel impact hebben. Emotioneel, mentaal, fysiek en ook financieel. De hypotheekadviseur van Univé kan met u kijken wat u reeds (eventueel via de werkgever) heeft geregeld. Indien nodig krijgt u advies over het afsluiten van mogelijke inkomensvoorzieningen als aanvulling op het inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, pensionering en overlijden.
Een vangnet: hypotheek met NHG
Wilt u op een verantwoorde manier een hypotheek afsluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien krijgt u veelal een rentekorting als u kiest voor NHG.
Moet u uw woning noodgedwongen verkopen wegens financiële problemen? Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als uw woning niet genoeg opbrengt.
Tip: laat het de bank altijd weten als u in financiële problemen zit
Het is voor uw geldverstrekker ook geen wenselijke situatie dat u de maandlasten niet meer betaalt. Daarom is het heel belangrijk dat u bij financiële problemen direct aan de bel trekt. In dat geval zal de bank samen met u proberen om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld een betalingsregeling.
Meer weten over uw hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen hoe u uw hypotheek betaalbaar kunt houden. Bij u in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.