Ga naar inhoud

Hoe kun je voorkomen dat je in mindere tijden je hypotheek niet meer kunt betalen?

Elk jaar zijn er tienduizenden mensen die in mindere tijden hun hypotheek niet kunnen betalen. Wij geven je graag tips hoe je dit kunt voorkomen.

Zorg voor een buffer

Naast het eigen geld dat je inlegt wanneer je een hypotheek afsluit, is het ook zeer aan te raden om een financiële buffer op te bouwen terwijl je al hypotheek (af)betaalt. Wanneer er ineens een smak geld uit gaat, waardoor je misschien in de problemen zou kunnen komen bij het betalen van je maandlasten, komt zo’n buffer namelijk goed van pas.

Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen te sparen. Als je goed zicht houdt op je uitgaven en inkomsten, kun je voor je eigen situatie vast een bedrag vinden waarmee je maandelijks je buffer een beetje kunt opbouwen. Bekijk op de site van het Nibud welke spaarbuffer wenselijk is voor jouw situatie.

Ga niet voor een maximale hypotheek

Het feit dat je een bepaald bedrag maximaal kunt lenen, wil niet zeggen dat het ook direct verstandig is om dit te doen. Een maximale hypotheek betekent immers ook maximale maandlasten. En die kunnen op een gegeven moment, waarop jouw persoonlijke situatie wijzigt of het iets minder gaat met je financiën, ineens een molensteen om je nek worden.

Denk daarom goed na of het absoluut nodig is om het maximale hypotheekbedrag te lenen. Hoe meer eigen geld je inlegt, des te lager kunnen je maandlasten worden. Zo beperk je het risico dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de looptijd van de hypotheek minimaal 10% boetevrij per kalenderjaar af te lossen op de hypotheek. Dus ook tijdens de looptijd van de hypotheek is het mogelijk om je lasten verder te verlagen om de betaalbaarheid in de toekomst te kunnen vergroten.

Verzeker jezelf tegen inkomensverlies

Je moet er niet aan denken dat je de hypotheek niet meer kunt betalen doordat je bijvoorbeeld je baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Dit soort levens-veranderende gebeurtenis kunnen enorm veel impact hebben. Emotioneel, mentaal, fysiek en ook financieel. De hypotheekadviseur van Univé kan samen met jou kijken wat je al (eventueel via de werkgever) hebt geregeld. Indien nodig krijg je hypotheekadvies over het afsluiten van mogelijke inkomensvoorzieningen als aanvulling op het inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, pensionering en overlijden.

Een vangnet: hypotheek met NHG

Wil je op een verantwoorde manier een hypotheek afsluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien krijg je veelal een rentekorting als je kiest voor NHG.

Moet je je woning noodgedwongen verkopen wegens financiële problemen? Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als je woning niet genoeg opbrengt.

Tip: laat het de bank altijd weten als je in financiële problemen zit

Het is voor je geldverstrekker ook geen wenselijke situatie dat je de maandlasten niet meer betaalt. Daarom is het heel belangrijk dat je bij financiële problemen direct aan de bel trekt. In dat geval zal de bank samen met jou proberen om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld een betalingsregeling.

Meer weten over je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen hoe je jouw hypotheek betaalbaar kunt houden. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.