Ga naar inhoud

Vrijstelling van overdrachtsbelasting: wat zijn de regels?

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een woning ter waarde van maximaal € 440.000? Dan kun je mogelijk vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Wij vertellen je graag wat de regels zijn op dit gebied.

Aan deze regels moet je voldoen

  • Je bent minimaal 18 en jonger dan 35 jaar;
  • Je koopt een woning;
  • Je gaat zelf wonen in de woning, daarvoor vul je een Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in;
  • De woningwaarde is maximaal € 510.000 (in 2024);
  • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling van overdrachtsbelasting;
  • Ga je wel zelf wonen in de woning, maar voldoe je niet aan de andere regels? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting in plaats van het standaardtarief van 8%. Hiervoor geef je ook een verklaring of bij de notaris.

Wat nu als jij of je partner 35 jaar of ouder is?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt afzonderlijk voor iedere koper. De persoon die 35 jaar of ouder is, betaalt over het eigen deel van de koopsom 2% belasting in plaats van het standaardtarief van 10,4%. De persoon die jonger is dan 35 krijgt wel gewoon vrijstelling als aan de andere regels wordt voldaan.

Je hoeft niet per se een starter te zijn

Ben je al in het bezit van een koopwoning en ga je een andere woning kopen? Dan kun je nog steeds gebruik maken van de vrijstelling als je jonger dan 35 jaar bent en er nog niet eerder gebruik van gemaakt hebt.

Ga je er niet zelf wonen? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting

Mocht je de woning kopen om te verhuren, als vakantiewoning of bijvoorbeeld voor een kind, dan kun je geen gebruik maken van de vrijstelling. In dat geval betaal je 10,4% overdrachtsbelasting, hetzelfde tarief als anderen betalen die geen vrijstelling krijgen.

Wil je toch zelf de woning gaan bewonen? Dan zul je je moeten inschrijven bij de gemeente waar de woning staat en er ook je leven opbouwen. Zo controleert de Belastingdienst of je er wel of niet zelf woont en dus gebruik kunt maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Meer weten over deze vrijstelling?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen of je in aanmerking komt voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank