Ga naar inhoud

  Financieel

   Vrijstelling van overdrachtsbelasting: wat zijn de regels?

   Bent u tussen de 18 en 35 jaar en koopt u een woning ter waarde van maximaal € 440.000? Dan kunt u mogelijk vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Wij vertellen u graag wat de regels zijn op dit gebied.

   Aan deze regels moet u voldoen

   • U bent minimaal 18 en jonger dan 35 jaar;
   • U koopt een woning;
   • U gaat zelf wonen in de woning, daarvoor vult u een Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in;
   • De woningwaarde is maximaal € 440.000;
   • U heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling van overdrachtsbelasting;
   • Gaat u wel zelf wonen in de woning, maar voldoet u niet aan de andere regels? Dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting in plaats van het standaardtarief van 8%. Hiervoor geeft u ook een verklaring of bij de notaris.

   Wat nu als u of uw partner 35 jaar of ouder is?

   De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt afzonderlijk voor iedere koper. De persoon die 35 jaar of ouder is, betaalt over het eigen deel van de koopsom 2% belasting in plaats van het standaardtarief van 10,4%. De persoon die jonger is dan 35 krijgt wel gewoon vrijstelling als aan de andere regels wordt voldaan.

   U hoeft niet per se een starter te zijn

   Bent u al in het bezit van een koopwoning en gaat u een andere woning kopen? Dan kunt u nog steeds gebruik maken van de vrijstelling als u jonger dan 35 jaar bent en er nog niet eerder gebruik van gemaakt heeft.

   Gaat u er niet zelf wonen? Dan betaalt u 10,4% overdrachtsbelasting

   Mocht u de woning kopen om te verhuren, als vakantiewoning of bijvoorbeeld voor een kind, dan kunt u geen gebruik maken van de vrijstelling. In dat geval betaalt u 10,4% overdrachtsbelasting, hetzelfde tarief als anderen betalen die geen vrijstelling krijgen.

   Wilt u toch zelf de woning gaan bewonen? Dan zult u zich moeten inschrijven bij de gemeente waar de woning staat en er ook uw leven opbouwen. Zo controleert de Belastingdienst of u er wel of niet zelf woont en dus gebruik kunt maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

   Meer weten over deze vrijstelling?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen of u in aanmerking komt voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.