Ga naar inhoud

Wat is de invloed van schulden op het maximale hypotheekbedrag?

Heb je schulden en wil je weten wat dit voor invloed heeft op het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Wij vertellen je graag meer.

Je maximale hypotheekbedrag wordt lager door schulden

Het maximale hypotheekbedrag wordt onder andere bepaald op basis van je inkomen en de schulden die je op het moment van aanvragen hebt. Maandelijkse lasten voor schulden (waaronder private lease) zorgen ervoor dat je maximale hypotheekbedrag lager wordt.

Je schulden staan genoteerd in het register van Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). De totale financiële verplichting wordt hierbij aangehouden. De maandelijkse verplichting die wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek is gebaseerd op de schuldlimiet en niet op het openstaande saldo van de lening.

Ook een studieschuld wordt meegenomen bij de berekening van de maximale hypotheek. De regels daarvoor zijn anders dan voor de reguliere schulden.

Deze schulden tellen mee

Goed om te weten: ook met een BKR-registratie is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het heeft alleen wel gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen. Daarbij kijkt de kredietverstrekker in het register van Stichting BKR naar deze financiële verplichtingen die je mogelijk hebt:

  • Private lease: per maand betalen voor je auto betekent ook een financiële verplichting die meetelt voor de hypotheekverstrekker.
  • Mobiel abonnement met telefoon: je telefoon betaal je af aan de telecomaanbieder. Daardoor telt het mee als lening.
  • Roodstandfaciliteit bij de bank: het maximale bedrag dat je rood kunt staan telt mee als schuld.
  • Creditcard: hiervoor geldt hetzelfde als rood kunnen staan bij de bank.
  • Winkelkrediet, doorlopend krediet of persoonlijke lening: het spreekt voor zich dat deze ook als schulden gerekend worden.

Meer weten over een hypotheek als je schulden hebt?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat jouw mogelijkheden zijn als je schulden hebt. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.