Ga naar inhoud

  Financieel

   Wat is de invloed van schulden op het maximale hypotheekbedrag?

   U heeft schulden en wilt weten wat dit voor invloed heeft op het bedrag dat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Wij vertellen u graag meer.

   Uw maximale hypotheekbedrag wordt lager door schulden

   Het maximale hypotheekbedrag wordt onder andere bepaald op basis van uw inkomen en de schulden die u op het moment van aanvragen heeft. Maandelijkse lasten voor schulden (waaronder private lease) zorgen ervoor dat uw maximale hypotheekbedrag lager wordt.

   Uw schulden staan genoteerd in het register van Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). De totale financiële verplichting wordt hierbij aangehouden. De maandelijkse verplichting die wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek is gebaseerd op de schuldlimiet en niet op het openstaande saldo van de lening.

   Ook een studieschuld wordt meegenomen bij de berekening van de maximale hypotheek. De regels daarvoor zijn anders dan voor de reguliere schulden.

   Deze schulden tellen mee

   Goed om te weten: ook met een BKR-registratie is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het heeft alleen wel gevolgen voor het maximale bedrag dat u kunt lenen. Daarbij kijkt de kredietverstrekker in het register van Stichting BKR naar deze financiële verplichtingen die u mogelijk heeft:

   • Private lease: per maand betalen voor uw auto betekent ook een financiële verplichting die meetelt voor de hypotheekverstrekker.
   • Mobiel abonnement met telefoon: uw telefoon betaalt u af aan de telecomaanbieder. Daardoor telt het mee als lening.
   • Roodstandfaciliteit bij de bank: het maximale bedrag dat u rood kunt staan telt mee als schuld.
   • Creditcard: hiervoor geldt hetzelfde als rood kunnen staan bij de bank.
   • Winkelkrediet, doorlopend krediet of persoonlijke lening: het spreekt voor zich dat deze ook als schulden gerekend worden.

   Meer weten over een hypotheek als u schulden heeft?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat uw mogelijkheden zijn als u schulden heeft. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.