Ga naar inhoud

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit, heb je mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Maar hoe werkt dit precies en wat verandert er? Wij vertellen je graag meer hierover.

De basis: wat is hypotheekrenteaftrek?

Over het totaalbedrag van je hypotheek betaal je rente aan de geldverstrekker. Gebruik je de hypotheek voor aankoop of verbetering van je eigen woning en wordt deze woning door jouzelf bewoond? Dan mag je de betaalde hypotheekrente opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Voorwaarde is wel dat je hypotheekconstructie voldoet aan de wettelijke eisen.

Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Een hypotheek is op deze manier dus fiscaal aantrekkelijk. Of je voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek, kun je lezen op de site van de Belastingdienst.

Hoe wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd?

Na veel politieke druk is besloten om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en in te perken. Voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten en sindsdien niet meer zijn verhoogd, verandert er niets aan de voorwaarden. Dat geldt wel voor hypotheken die sinds die datum zijn aangegaan.

Vanaf 1 januari 2013 moet een nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar worden afgelost. Tijdens deze periode mag je de betaalde hypotheekrente opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Als je tenminste een lineaire of annuïtaire hypotheek hebt afgesloten. Voor andere hypotheekvormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek, die na deze datum zijn afgesloten geldt geen hypotheekrenteaftrek meer.

Als je inkomen hoger is dan € 73.071 dan betaal je 49,5% belasting maar krijg je nog maar 36,93% van de betaalde rente terug (cijfers 2023). Voor 2024 is dit 36,97% en is de inkomensgrens €75.518.

Een andere verandering is dat geldverstrekkers rekening houden met het moment waarop de hypotheekrentaftrek in jouw situatie vervalt. Dat kan gevolgen hebben voor het bedrag dat je kunt lenen. Wil je weten hoe dit zit in jouw geval? Laten we samen je situatie in kaart brengen tijdens ons hypotheekadvies

Meer weten over je hypotheek en de fiscale voordelen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen welke fiscale voordelen je hebt van de hypotheekrenteaftrek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank