Ga naar inhoud

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Als u een hypotheek afsluit, heeft u mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Maar hoe werkt dit precies en wat verandert er? Wij vertellen u graag meer hierover.

De basis: wat is hypotheekrenteaftrek?

Over het totaalbedrag van uw hypotheek betaalt u rente aan de geldverstrekker. Gebruikt u de hypotheek voor aankoop of verbetering van uw eigen woning en wordt deze woning door uzelf bewoond, dan mag u de betaalde hypotheekrente opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Voorwaarde is wel dat uw hypotheekconstructie voldoet aan de wettelijke eisen.

Hierdoor betaalt u uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Een hypotheek is op deze manier dus fiscaal aantrekkelijk. Of u voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek, kunt u lezen op de site van de Belastingdienst.

Hoe wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd?

Na veel politieke druk is besloten om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en in te perken. Voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten en sindsdien niet meer zijn verhoogd, verandert er niets aan de voorwaarden. Dat geldt wel voor hypotheken die sinds die datum zijn aangegaan.

Vanaf 1 januari 2013 moet een nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar worden afgelost. Tijdens deze periode mag u de betaalde hypotheekrente opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Als u tenminste een lineaire of annuïtaire hypotheek heeft afgesloten. Voor andere hypotheekvormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek, die na deze datum zijn afgesloten geldt geen hypotheekrenteaftrek meer.

Als uw inkomen hoger is dan € 73.071 dan betaalt u 49,5% belasting maar krijgt u nog maar 36,93% van de betaalde rente terug (cijfers 2023).

Een andere verandering is dat geldverstrekkers rekening houden met het moment waarop de hypotheekrentaftrek in uw situatie vervalt. Dat kan gevolgen hebben voor het bedrag dat u kunt lenen. Wilt u weten hoe dit zit in uw geval? Laten we samen uw situatie in kaart brengen. 

Meer weten over uw hypotheek en de fiscale voordelen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen welke fiscale voordelen u heeft van de hypotheekrenteaftrek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.