Ga naar inhoud

Hypotheek na scheiding

Als je gaat scheiden en je hebt een koopwoning, veranderen er zaken met betrekking tot je hypotheek. Wij vertellen je graag meer over de mogelijke opties. In de praktijk zijn er namelijk drie mogelijkheden na een scheiding:

  1. Je verkoopt de woning en verdeelt de winst of het verlies;
  2. Eén partner krijgt de hypotheek op naam en blijft in het huis wonen;
  3. Beide partners blijven eigenaar en één partner blijft in het huis wonen.

Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is aan jou om te bepalen wat het beste past in jouw situatie. Met de informatie op deze pagina hopen we dat je verder komt. Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen voor hypotheekadvies op maat.

Optie 1: je verkoopt de woning

Als het financieel niet mogelijk is voor één van de ex-partners om te blijven wonen in de huidige woning, dan ligt verkopen voor de hand. Bij eventuele winst deel je deze. Als je overwaarde had op de woning en je koopt daarna een andere woning, krijg je te maken met de bijleenregeling. Om de hypotheekrente op de nieuwe woning aftrekbaar te krijgen dient de ontvangen overwaarde volledig in de koop te worden ingebracht.

Bij een eventueel verlies en een restschuld ben je beide verantwoordelijk voor de helft van dat bedrag, tenzij een andere verdeling is afgesproken. Wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten, kan het zijn dat deze restschuld kwijtgescholden wordt. Bij een hypotheek met NHG wordt er wel eerst gekeken of onder bepaalde voorwaarden de woning en de hypotheek kan worden overgenomen door een van beiden. Informeer bij een verwachte verkoop met restschuld daarom altijd eerst bij je hypotheekadviseur wat je mogelijkheden zijn.

Optie 2: één partner krijgt de hypotheek op naam

Er wordt bij een scheiding al snel gedacht aan het verkopen van de woning, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. Als de financiële situatie het toelaat, kan één partner de hypotheek op naam krijgen en in het huis blijven wonen. Geldverstrekkers mogen van de Autoriteit Financiële Markten coulanter zijn als het om een scheiding gaat, dus vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Door het hypotheekdeel van je ex-partner over te nemen, koop je deze uit en is er geen gezamenlijke eigenwoningschuld meer.

Je bepaalt samen tegen welke waarde de woning overgenomen gaat worden. Hiervoor kun je de woning laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om deze waarde te bepalen. Eventuele winst of verlies na de overname van de hypotheek wordt volgens afspraken verdeeld over beide ex-partners.

Optie 3: beide partners blijven eigenaar

Ook wanneer één van de ex-partners in de woning blijft wonen, kun je het zo afspreken dat je allebei eigenaar blijft van de woning en dus samen de hypotheek betaalt. Met deze constructie blijf je wel beiden hoofdelijk schuldenaar voor de hypotheek. Hierdoor kan de vertrekkende partner in de meeste gevallen geen nieuwe start maken op de woningmarkt.

Vanaf het moment van verlaten van de echtelijke woning is voor de vertrekkende partner voor een periode van 2 jaar zijn/haar deel van de rente over de eigenwoningschuld aftrekbaar (mits deze door hem/haar is betaald). Daarnaast dient de vertrekkende partner zijn/haar deel van het eigenwoningforfait op te geven. Wanneer de verstrekkende partner meer betaalt dan het eigen deel van de lasten, dan is het meerdere aftrekbaar als partneralimentatie (mits aan de voorwaarden is voldaan. Een van de voorwaarden is dat er sprake dient te zijn van een alimentatieplicht. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie hierover.

Meer weten over je hypotheek na een scheiding?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank