Hypotheek na scheiding
Als u gaat scheiden en u heeft een koopwoning, veranderen er zaken met betrekking tot uw hypotheek. Wij vertellen u graag meer over de mogelijke opties. In de praktijk zijn er namelijk drie mogelijkheden na een scheiding:
- U verkoopt de woning en verdeelt de winst of het verlies;
- Eén partner krijgt de hypotheek op naam en blijft in het huis wonen;
- Beide partners blijven eigenaar en één partner blijft in het huis wonen.
Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is aan u om te bepalen wat het beste past in uw situatie. Met de informatie op deze pagina hopen we u te kunnen voorzien van informatie waarmee u verder komt. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies op maat.
Optie 1: u verkoopt de woning
Als het financieel niet mogelijk is voor één van de ex-partners om te blijven wonen in de huidige woning, dan ligt verkopen voor de hand. Bij eventuele winst deelt u deze. Als u overwaarde had op de woning en u koopt daarna een andere woning, krijgt u te maken met de bijleenregeling. Om de hypotheekrente op de nieuwe woning aftrekbaar te krijgen dient de ontvangen overwaarde volledig in de koop te worden ingebracht.
Bij een eventueel verlies en een restschuld bent u beide verantwoordelijk voor de helft van dat bedrag, tenzij een andere verdeling is afgesproken. Wanneer u een hypotheek met NHG heeft afgesloten, kan het zijn dat deze restschuld kwijtgescholden wordt. Bij een hypotheek met NHG wordt er wel eerst gekeken of onder bepaalde voorwaarden de woning en de hypotheek kan worden overgenomen door een van beiden. Informeer bij een verwachte verkoop met restschuld daarom altijd eerst bij uw hypotheekadviseur wat uw mogelijkheden zijn!
Optie 2: één partner krijgt de hypotheek op naam
Er wordt bij een scheiding al snel gedacht aan het verkopen van de woning, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. Als de financiële situatie het toelaat, kan één partner de hypotheek op naam krijgen en in het huis blijven wonen. Geldverstrekkers mogen van de Autoriteit Financiële Markten coulanter zijn als het om een scheiding gaat, dus vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Door het hypotheekdeel van uw ex-partner over te nemen, koopt u deze uit en is er geen gezamenlijke eigenwoningschuld meer.
U bepaalt samen tegen welke waarde de woning overgenomen gaat worden. Hiervoor kunt u de woning laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om deze waarde te bepalen. Eventuele winst of verlies na de overname van de hypotheek wordt volgens afspraken verdeeld over beide ex-partners.
Optie 3: beide partners blijven eigenaar
Ook wanneer één van de ex-partners in de woning blijft wonen, kunt u het zo afspreken dat u allebei eigenaar blijft van de woning en dus samen de hypotheek betaalt. Met deze constructie blijft u wel beiden hoofdelijk schuldenaar voor de hypotheek. Hierdoor kan de vertrekkende partner in de meeste gevallen geen nieuwe start maken op de woningmarkt.
Vanaf het moment van verlaten van de echtelijke woning is voor de vertrekkende partner voor een periode van 2 jaar zijn/haar deel van de rente over de eigenwoningschuld aftrekbaar (mits deze door hem/haar is betaald). Daarnaast dient de vertrekkende partner zijn/haar deel van het eigenwoningforfait op te geven. Wanneer de verstrekkende partner meer betaalt dan het eigen deel van de lasten, dan is het meerdere aftrekbaar als partneralimentatie (mits aan de voorwaarden is voldaan. Een van de voorwaarden is dat er sprake dient te zijn van een alimentatieplicht. Op de site van de Belastingdienst vindt u meer informatie hierover.
Meer weten over uw hypotheek na een scheiding?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.