Ga naar inhoud

25 februari 2022Wonen

Verborgen gebreken in huis, wat nu?

Tijdens de bezichtiging zag je nieuwe koopwoning er tiptop uit. Hier en daar nog een likje verf nodig, maar grote gebreken waren er niet te zien. Totdat je na de sleuteloverdracht ineens een lekkage ontdekt. Of bij het verwijderen van het behang een grote scheur in de muur ziet. Wat zijn je rechten en opties als je verborgen gebreken in je nieuwe huis ontdekt?

Wat zijn verborgen gebreken?

Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas ontdekt na de koop van je huis. Dat betekent pech, want in eerste instantie is het aan jou om dat probleem op te lossen. De verkoper is namelijk niet zomaar aansprakelijk voor dit gebrek. 

In sommige gevallen kan dat wel zo zijn. Daarom is het goed te weten welke verborgen gebreken een huis kan hebben en wanneer de verkoper wel of niet aansprakelijk is.

Soorten verborgen gebreken

Als een deur kapot is merk je dat natuurlijk al direct bij de bezichtiging. Net zoals een ondergelopen kelder. Maar wat zijn nu typisch de gebreken die vaak gemist worden?

De meest voorkomende verborgen gebreken zijn:

 • Lekkages en verstoppingen

 • Houtrot in dak of kozijnen

 • Slechte cv-installatie

 • Boktor of houtworm

 • Scheuren in muren

 • Verzakte fundering

 • Asbest

Het is dus belangrijk om goed op al deze dingen te letten tijdens een bezichtiging. Vraag er ook naar bij de verkoper of de makelaar, want niet alle gebreken zijn direct zichtbaar. Bovendien heb je als koper ook een onderzoeksplicht.

Wanneer is de verkoper aansprakelijk?

Verborgen gebreken kunnen voor flinke kosten zorgen. Daarom wil je weten wie er aansprakelijk is voor de schade. In principe koop je het huis met alle zichtbare én verborgen gebreken. Je bent vaak dus zelf aansprakelijk. Maar er zijn ook situaties waarin de verkoper aansprakelijk is:

1. Het huis is niet meer geschikt voor normaal gebruik
In de meeste koopcontracten staat dat de gekochte woning geschikt is voor normaal gebruik. Dreigt het huis te verzakken door een slechte fundering? Of is een lekkage zo erg dat er gevaarlijke situaties ontstaan? Dan kun je het huis meestal niet normaal gebruiken en kun je de verkoper aansprakelijk stellen voor de herstelkosten.

2. De verkoper heeft het gebrek bewust verzwegen
De verkoper heeft een mededelingsplicht. Dat betekent dat die een gebrek moet melden, ook als jij er niet naar vraagt. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de verkoper van het gebrek geweten moet hebben. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je direct na de koop merkt dat de verwarming het niet doet. Of als er vochtplekken op de vloer zijn bedekt met een kleed.

Wat kun je als koper doen?

Het kan erg lastig zijn om de verkoper aansprakelijk te stellen bij verborgen gebreken in je huis. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf zo goed mogelijk in te dekken voor als het toch zover komt:

 • Schakel een aankoopmakelaar in: die weet waar je op moet letten bij de aankoop van een huis. De makelaar kan je ook bijstaan als je na de sleuteloverdracht verborgen gebreken ontdekt.

 • Laat een bouwktechnische keuring uitvoeren: een expert weet precies waar hij naar moet kijken om eventuele gebreken te ontdekken. Bovendien heeft hij geen last van de roze bril waarmee jij je toekomstige woning bekijkt.

 • Bied onder voorbehoud van de keuring: dan kun je van de koop afzien als uit de keuring blijkt dat er ernstige gebreken zijn.

 • Let op de ouderdomsclausule: die staat vaak in het koopcontract van oudere huizen. De verkoper is daardoor niet aansprakelijk voor gebreken die bij oude woningen kunnen voorkomen.

Toch verborgen gebreken ontdekt?

Dan wil je zeker weten dat je de juiste stappen volgt als je de verkoper aansprakelijk stelt. Het is dan ook verstandig om hiervoor je rechtsbijstandverzekering in te schakelen. Heb je die niet, dan biedt onze Rechtshulp on demand je juridische hulp op maat.

Deel dit bericht