Ga naar inhoud

Geld lenen van ouders voor een hypotheek

Wil je als starter een huis kopen? Dan is geld lenen van ouders voor een hypotheek een optie. Maar hoe werkt dat? Wij vertellen je er graag meer over. 

Is een lening echt nodig? Of is een schenking ook mogelijk? 

Als je (schoon)ouders veel spaargeld hebben en zij willen dit graag inzetten zodat jij daar een woning mee kunt kopen, is een schenking ook een optie. De zogenoemde jubelton vervalt echter helemaal vanaf 1 januari 2024.  

Er is nog slechts een korte periode waarin ouders belastingvrij geld kunnen schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een woning. Het was tot 1 januari 2023 mogelijk om een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken. In 2023 mocht er nog maximaal € 28.947 worden geschonken op deze manier.  

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024.

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Geld lenen van ouders 

Wist je dat het ook mogelijk is dat je ouders je een hypotheek verstrekken? Dat wordt vaak een ouder/kind-hypotheek genoemd. Deze vorm van financiering werkt ongeveer hetzelfde als een reguliere hypotheek. Daarvoor moet je dus ook naar de notaris en volgens de wet mag je ook van je ouders maar maximaal 100% van de woningwaarde lenen, niet meer. 

Een andere optie is dat je ouders een extra hypotheekbedrag opnemen met de overwaarde van hun eigen woning. Dit geld kunnen zij vrij besteden. Als zij willen, kunnen ze dit bedrag dus uitlenen voor je woning. 

Geld lenen samen met ouders 

Je kunt geld lenen van je ouders voor een hypotheek, maar je kunt ook vragen of ze garant willen staan voor de betaling van de maandlasten van jouw hypotheek. Dit wordt een generatiehypotheek genoemd. Als je zelf niet voldoende hypotheek kunt opnemen om je gewenste woning te financieren, is dit misschien een optie voor je. Bij sommige banken kunnen ouders garant staan voor een percentage van de hypotheek. Het nadeel van een generatiehypotheek is wel dat het dan niet mogelijk is om de hypotheek met NHG af te kunnen sluiten. 

Tot slot is het ook nog een optie om samen met je (schoon)ouders een woning te kopen en er allebei te gaan wonen. Je voordeel in deze constructie is uiteraard dat je slechts de helft van de maandlasten hoeft te betalen. Echter zitten hier wel fiscale gevolgen aan. 

Meer weten over geld lenen van ouders voor een hypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak voor deskundig hypotheekadvies. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.