Ga naar inhoud

Single en starter op de woningmarkt

Ben je single en starter op de woningmarkt? En wil je een huis gaan kopen? Dan kan het best zo zijn dat je tegen een aantal zaken aanloopt. Op deze pagina gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn voor starters op de woningmarkt. En hoe het zit met het afsluiten van een hypotheek.

Wanneer ben je een alleenstaande starter?

Je wordt gezien als een alleenstaande starter op de woningmarkt als je single bent en voor het eerst een woning koopt. We geven meteen toe: voor de meeste singles is het momenteel best een uitdaging om een koopwoning te vinden. Tweeverdieners lukt het vaak al niet om hun droomhuis te kopen. Te weinig aanbod, te hoge vraagprijs, te weinig hypotheekmogelijkheden… Maar weet je zelf eigenlijk al precies wat je maximale hypotheek is als single starter?

Hypotheek berekenen als single starter

Wellicht denk je dat het nagenoeg onmogelijk is om voldoende hypotheek te krijgen, maar heb je dat al eens echt inzichtelijk gemaakt? Ga eerst eens aan de slag met het berekenen van je maximale hypotheek. Want als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je ook beter hoe je ervoor staat. Misschien is het allemaal minder erg dan je denkt. Of blijken er nog andere opties en mogelijkheden te zijn om toch dat droomhuis te kunnen kopen.  

Bijvoorbeeld dat je in aanmerking komt voor de uitzondering voor duurhuurders. Of dat er bij een bepaald inkomen 3% extra aan hypotheek mag worden betaald. En wist je dat een onvoorwaardelijke inkomensstijging binnen zes maanden alvast mag worden meegeteld?  

Maak gebruik van een starterslening

Kom je net wat geld tekort voor de woning die je op het oog hebt? Als starter op de woningmarkt profiteer je in sommige gemeenten van de zogeheten starterslening. Dat is een lening speciaal voor starters op de woningmarkt waarmee je het gedeelte kunt overbruggen dat je tekort komt. Het grote voordeel hierbij is dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Helaas geldt deze regeling niet in elke gemeente. Check dus vooraf goed of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Daar kunnen wij je ook bij helpen. Hypotheekadvies bij ons in de winkel of via beeldbellen maakt direct meer duidelijk.

Breng eigen geld in

Heb je spaargeld om te gebruiken voor de aankoop van je huis, dan heb je minder hypotheek nodig. Misschien dat je dan wél binnen de grenzen van je maximale hypotheek blijft. Ook kun je jouw ouders om hulp vragen bij het kopen van een huis. Zij kunnen bijvoorbeeld een schenking doen of je sluit bij hen een familiehypotheek af (een lening voor de aankoop van het huis). 

Wil je verder laten uitzoeken wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn van het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek als single starter? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.