Starters
Single en starter op de woningmarkt
Bent u single en starter op de woningmarkt? En wilt u een huis gaan kopen? Dan kan het best zo zijn dat u tegen een aantal zaken aanloopt. Op deze pagina gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn voor starters op de woningmarkt. En hoe het zit met het afsluiten van een hypotheek.
Wanneer bent u een alleenstaande starter?
U wordt gezien als een alleenstaande starter op de woningmarkt als u single bent en voor het eerst een woning koopt. We geven meteen toe: voor de meeste singles is het momenteel best een uitdaging om een koopwoning te vinden. Tweeverdieners lukt het vaak al niet om hun droomhuis te kopen. Te weinig aanbod, te hoge vraagprijs, te weinig hypotheekmogelijkheden… Maar weet u zelf eigenlijk al precies wat uw maximale hypotheek is als single starter?
Hypotheek berekenen als single starter
Wellicht denkt u dat het nagenoeg onmogelijk is om voldoende hypotheek te krijgen, maar heeft u dat al eens echt inzichtelijk gemaakt? Ga eerst eens aan de slag met het berekenen van uw maximale hypotheek. Want als u weet wat u maximaal kunt lenen, weet u ook beter hoe u ervoor staat. Misschien is het allemaal minder erg dan u denkt. Of blijken er nog andere opties en mogelijkheden te zijn om toch dat droomhuis te kunnen kopen.
Bijvoorbeeld dat u in aanmerking komt voor de uitzondering voor duurhuurders. Of dat er bij een bepaald inkomen 3% extra aan hypotheek mag worden betaald. En wist u dat een onvoorwaardelijke inkomensstijging binnen zes maanden alvast mag worden meegeteld?
Maak gebruik van een starterslening
Komt u net wat geld tekort voor de woning die u op het oog heeft? Als starter op de woningmarkt profiteert u in sommige gemeenten van de zogeheten starterslening. Dat is een lening speciaal voor starters op de woningmarkt waarmee u het gedeelte kunt overbruggen dat u tekort komt. Het grote voordeel hierbij is dat u de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Helaas geldt deze regeling niet in elke gemeente. Check dus vooraf goed of u hiervoor in aanmerking kunt komen.
Breng eigen geld in
Heeft u spaargeld om te gebruiken voor de aankoop van uw huis, dan heeft u minder hypotheek nodig. Misschien dat u dan wél binnen de grenzen van uw maximale hypotheek blijft. Ook kunt u uw ouders om hulp vragen bij het kopen van een huis. Zij kunnen bijvoorbeeld een schenking doen of u sluit bij hen een familiehypotheek af (een lening voor de aankoop van het huis).
Wilt u verder laten uitzoeken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn van het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek als single starter? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.