Ga naar inhoud

NHG-hypotheek: wat is dat?

De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Wat is dat precies en waar ligt de NHG-grens 2022? Daar vertellen we u graag meer over.

De NHG, opgericht om u te helpen

In 1993 richtten het Ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op. Dit fonds is verantwoordelijk voor de uitvoering van de NHG, met als doel een toegankelijke koopwoningmarkt te stimuleren. Dat doen ze door verantwoorde financiering te bieden voor koop en verbetering van uw woning. Daar hoort ook een vangnet bij voor kwetsbare situaties. Bijvoorbeeld wanneer u uw woning noodgedwongen moet verkopen. Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het WEW dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als uw woning niet genoeg opbrengt.

Kort gezegd: de NHG helpt u om op een verantwoorde manier een hypotheek af te sluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden. Bovendien krijgt u rentekorting tot 0,6% als u kiest voor NHG.

De NHG-grens voor 2022 

In 2022 is de NHG-grens € 355.000. Tot dat bedrag (inclusief verbouwingskosten) is het mogelijk om een verantwoorde en betaalbare hypotheek af te sluiten waarmee u minder risico loopt. Zo blijft er bijvoorbeeld geen restschuld over bij gedwongen verkoop.

Kiest u voor energiebesparende maatregelen in de woning die u koopt? Dan mag u 6% extra lenen onder de NHG-voorwaarden. Dit komt uit op een maximaal bedrag van € 376.300.

De voorwaarden van een NHG-hypotheek

U komt niet automatisch in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De voorwaarden van de NHG zijn:

  • De te kopen woning is uw hoofdverblijf.

  • Het aankoopbedrag van de woning (inclusief verbouwkosten) is maximaal € 355.000 of € 376.300 inclusief energiebesparende maatregelen.

  • Uw woning is een woonhuis, appartement of woonwagen (inclusief standplaats). Voor stacaravans, recreatiewoningen, garages en woonboten is geen NHG-hypotheek mogelijk.

Wat kost een NHG-hypotheek?

U draagt eenmalig 0,6% van de koopsom af aan NHG om een verantwoorde en betaalbare hypotheek af te sluiten volgens hun voorwaarden. Stel dat uw woning € 350.000 kost, dan zijn de NHG-kosten € 2.100.

Het is niet verplicht om te kiezen voor een hypotheek met NHG. Maar als de koopsom van uw nieuwe woning binnen de NHG-grens valt, is het zeker wel verstandig om dit te overwegen. U kiest immers voor meer financiële zekerheid én rentekorting. Mocht er iets schokkends gebeuren op financieel gebied in uw toekomst, dan weet u zeker dat u niet met een restschuld blijft zitten.

Benieuwd of u voor een NHG-hypotheek in aanmerking komt?

De hypotheekadviseurs van Univé vertellen u graag meer over de mogelijkheden van een hypotheek met NHG en bieden u advies op maat. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.