Ga naar inhoud

NHG-hypotheek: wat is dat?

De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Wat is dat precies en waar ligt de NHG-grens 2024? Daar vertellen we je graag meer over.

De NHG, opgericht om jou te helpen

In 1993 richtten het Ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op. Dit fonds is verantwoordelijk voor de uitvoering van de NHG, met als doel een toegankelijke koopwoningmarkt te stimuleren. Dat doen ze door verantwoorde financiering te bieden voor koop en verbetering van je woning. Daar hoort ook een vangnet bij voor kwetsbare situaties. Bijvoorbeeld wanneer je je woning noodgedwongen moet verkopen. Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het WEW dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als je woning niet genoeg opbrengt.

Kort gezegd: de NHG helpt je om op een verantwoorde manier een hypotheek af te sluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden. Bovendien krijg je rentekorting tot 0,6% als je kiest voor NHG.

De NHG-grens voor 2024

In 2024 is de NHG-grens € 435.000. Tot dat bedrag (inclusief verbouwingskosten) is het mogelijk om een verantwoorde en betaalbare hypotheek af te sluiten waarmee je minder risico loopt. Zo blijft er bijvoorbeeld geen restschuld over bij gedwongen verkoop.

Kies je voor energiebesparende maatregelen in de woning die je koopt? Dan mag je 6% extra lenen onder de NHG-voorwaarden. Dit komt uit op een maximaal bedrag van € 461.100.

De voorwaarden van een NHG-hypotheek

Je komt niet automatisch in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De voorwaarden van de NHG zijn:

  • De te kopen woning is je hoofdverblijf.

  • Het aankoopbedrag van de woning (inclusief verbouwkosten) is maximaal € 405.000 of € 429.300 inclusief energiebesparende maatregelen.

  • Je woning is een woonhuis, appartement of woonwagen (inclusief standplaats). Voor stacaravans, recreatiewoningen, garages en woonboten is geen NHG-hypotheek mogelijk.

Wat kost een NHG-hypotheek?

Je draagt eenmalig 0,6% van de koopsom af aan NHG om een verantwoorde en betaalbare hypotheek af te sluiten volgens hun voorwaarden. Stel dat je woning € 350.000 kost, dan zijn de NHG-kosten € 2.100.

Het is niet verplicht om te kiezen voor een hypotheek met NHG. Maar als de koopsom van je nieuwe woning binnen de NHG-grens valt, is het zeker wel verstandig om dit te overwegen. Je kiest immers voor meer financiële zekerheid én rentekorting. Mocht er iets schokkends gebeuren op financieel gebied in je toekomst, dan weet je zeker dat je niet met een restschuld blijft zitten.

Benieuwd of je voor een NHG-hypotheek in aanmerking komt?

De hypotheekadviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen) van Univé vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een hypotheek met NHG en bieden je hypotheekadvies op maat. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank