Ga naar inhoud

Notaris en de hypotheek: wat doet hij en wat kost het?

Wanneer je een hypotheek afsluit, ben je verplicht om naar de notaris te gaan. Wij vertellen je graag meer over de werkzaamheden en kosten van de notaris. 

De notaris maakt twee aktes op 

In Nederland mag alleen een notaris de zogenoemde notariële aktes opmaken die nodig zijn om een woning te kopen met behulp van een hypotheek. De eigendomsakte van de woning (ook wel de akte van levering genoemd) is voor iedereen die een huis koopt van toepassing. Financier je die woning met een hypotheek, dan maakt de notaris ook een verplichte hypotheekakte op.  

Voordat dit allemaal in orde wordt gemaakt, doet de notaris onderzoek naar een aantal zaken. Daarnaast verzorgt de notaris de verrekening van alle geldstromen die bij een overdracht van een woning komen kijken. De notaris zorgt voor de inschrijving van de hypotheekakte en leveringsakte in het Kadaster en controleert of deze inschrijving juist is verlopen. Na het ondertekenen van de aktes ben je officieel eigenaar van de woning. 

Verschil in notariskosten bij vrij op naam en kosten koper 

Per woningaankoop en per notaris kunnen de kosten die je voor de dienstverlening betaalt flink verschillen. Vergelijk dan ook gerust meerdere notarissen met elkaar op basis van gespecificeerde offertes, zodat je weet wat je waar betaalt. Daarnaast kun je bij het afsluiten van een hypotheek via Univé gebruik maken van de Nationale Notaris. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. 

Verder is er een verschil in kosten bij een aankoop met kosten koper of aankoop vrij op naam. Hoe deze kosten met elkaar verschillen zal je adviseur met je bespreken.   

Aanvullende kosten ter verrekening 

Naast de kosten voor het werk van de notaris betaal je ook via de notaris voor kosten ter verrekening. Bijvoorbeeld de gemeentelijke lasten en heffingen die de vorige eigenaar van de woning al betaald had voor het hele jaar. Een deel daarvan betaal je op deze manier terug. Kosten voor je hypotheekadviseur en eventuele aankoopmakelaar betaal je ook via deze verrekening. 

Daarnaast regelen veel woningkopers ook meteen hun testament of samenlevingscontract als ze toch al een afspraak bij de notaris hebben. Daarvoor betaal je ook extra kosten, maar deze staan los van de notariskosten die je betaalt voor de hypotheekakte en eigendomsakte. 

Meer weten over de notaris en je hypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank