Ga naar inhoud

  Financieel

   Belastingvrij schenken voor een hypotheek

   Als u uw kind(eren) wilt helpen bij de aanschaf van hun eigen woning, dan zijn daar verschillende opties voor, waaronder belastingvrij schenken voor een hypotheek. Vooral voor starters is het een idee om een huis te kopen met behulp van ouders. Wij vertellen u er graag meer over. 

   Maatregel om starters te helpen 

   Er zijn diverse manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen om een hypotheek af te sluiten, bijvoorbeeld door geld te lenen of garant te staan bij de bank. Maar belastingvrij schenken is de optie die het snelst naar boven komt in gesprekken over dit onderwerp. 

   Versnelde afbouw belastingvrije schenking 

   Het was tot 1 januari 2023 mogelijk om een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een woning. De jubelton wordt in korte tijd afgebouwd door de overheid. In 2023 mag er nog maximaal € 28.947 worden geschonken op deze manier. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de vrijstelling helemaal.  

   Goed om te weten: het geschonken bedrag mag nog tot drie kalenderjaren later gebruikt worden om belastingvoordeel op te leveren (dus niet drie volledige jaren). Heeft u uw kinderen bijvoorbeeld op 5 december 2022 een bedrag van maximaal € 106.671,- geschonken? Dan mogen zij dit nog tot en met 31 december 2024 gebruiken voor de aankoop van een eigen woning. Gebruiken zij het daarna, dan betalen ze er wel gewoon schenkbelasting over.

   Vrij besteedbaar bedrag

   Kinderen mogen een bepaald deel van het door hun ouders geschonken bedrag gebruiken om vrij te besteden. Dit hoeft dus niet bewaard te worden voor aankoop van een woning. Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar is het mogelijk om eenmalig een extra bedrag van € 28.947,- (2023) te schenken. Dit bedrag moet echter wel direct in het eerste jaar worden doorgegeven aan de Belastingdienst via de aangifte schenkbelasting. Daarnaast is het ongeacht de leeftijd van de kinderen mogelijk om als ouders jaarlijks € 6.035,-  (2023) te schenken. Ook als grootouders is het mogelijk om jaarlijks € 2.418,- (2023) te schenken. 

   Wilt u precies weten hoe het zit met de voorwaarden als het gaat om belastingvrij schenken voor een hypotheek? Kijk dan op de site van de Belastingdienst voor alle actuele informatie.

   Meer weten over belastingvrij schenken? 

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om belastingvrij schenken voor een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken