Ga naar inhoud

Belastingvrij schenken voor een hypotheek

Als je jouw kind(eren) wilt helpen bij de aanschaf van hun eigen woning, dan zijn daar verschillende opties voor, waaronder belastingvrij schenken voor een hypotheek. Vooral voor starters is het een idee om een huis te kopen met behulp van ouders. Wij vertellen je er graag meer over. 

Maatregel om starters te helpen 

Er zijn diverse manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen om een hypotheek af te sluiten, bijvoorbeeld door geld te lenen of garant te staan bij de bank. Maar belastingvrij schenken is de optie die het snelst naar boven komt in gesprekken over dit onderwerp. 

Versnelde afbouw belastingvrije schenking 

Het was tot 1 januari 2023 mogelijk om een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een woning. De jubelton wordt in korte tijd afgebouwd door de overheid. In 2023 mag er nog maximaal € 28.947 worden geschonken op deze manier. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de vrijstelling helemaal.  

Goed om te weten: het geschonken bedrag mag nog tot drie kalenderjaren later gebruikt worden om belastingvoordeel op te leveren (dus niet drie volledige jaren). Heb je jouw kinderen bijvoorbeeld op 5 december 2022 een bedrag van maximaal € 106.671,- geschonken? Dan mogen zij dit nog tot en met 31 december 2024 gebruiken voor de aankoop van een eigen woning. Gebruiken zij het daarna, dan betalen ze er wel gewoon schenkbelasting over.

Schenkbelasting  

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024.

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Meer weten over belastingvrij schenken? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om belastingvrij schenken voor een hypotheek. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken