Ga naar inhoud

Hoe werkt een berekening van de maximale hypotheek?

Hoe wordt berekend wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Wij vertellen je graag meer over waar allemaal rekening mee gehouden wordt.

Toetsinkomen als belangrijkste variabele

Het is belangrijk om je te realiseren dat online tools waarmee je jouw maximale hypotheek kunt berekenen, altijd alleen een indicatie zijn van je leenbedrag. De vraag is ook of je wel een maximale hypotheek nodig hebt voor de woning die je op het oog hebt. Toch zijn zulke tools een prima indicatie, omdat ze globaal uitgaan van dezelfde variabelen.

Je toetsinkomen neemt bijvoorbeeld een belangrijke plaats in. Logisch, want op basis van je inkomen kan een hypotheekverstrekker bepalen of je de hypotheek kunt betalen of niet. Hiervoor wordt gekeken naar je bruto inkomen per jaar, dus voor aftrek van belasting.

Andere variabelen die worden meegerekend

  • Loondienst of zelfstandig ondernemer: de berekening is relatief eenvoudig wanneer je in loondienst werkt, want je inkomen is dan makkelijker te bepalen dan wanneer je zzp’er of ondernemer bent.
  • Je leeftijd: of specifieker benoemd: of je binnen 10 jaar met pensioen gaat. In dat geval moet er namelijk ook rekening worden gehouden met je pensioeninkomen tijdens het berekenen van je maximale hypotheek. Ben je al met pensioen? Dan wordt je AOW-uitkering plus aanvullend pensioeninkomen gebruikt voor de berekening.
  • Alleenverdiener of tweeverdieners: in het tweede geval wordt ook het inkomen van je partner meegenomen in de berekening.
  • Je schulden en partneralimentatie: heb je een studieschuld, kredieten of betaal je partneralimentatie? Deze beperken de hoogte van je maximale hypotheek. Lees meer over het effect van schulden op je maximale hypotheekbedrag.
  • Toetsrente: de maximale hypotheek wordt berekend op basis van de geschatte rente die je gaat betalen. Dit is echter vrijwel nooit het echte rentepercentage dat de geldverstrekker je aanbiedt, want dit wisselt nogal. Je kunt hier dan ook geen rechten aan ontlenen bij een berekening in een online tool, net zo min als aan het maximale hypotheekbedrag.
  • Looptijd: het maakt veel uit of je een looptijd van 30 jaar of 10 jaar kiest. Hoe korter de looptijd, des te hoger worden je maandlasten. Daarom zal het maximale hypotheekbedrag lager zijn bij een kortere looptijd.
  • Rentevaste periode: kies je voor een korte rentevaste periode, dan is je hypotheekrente meestal lager dan wanneer je kiest voor een langere rentevaste periode. Toch is het maximale hypotheekbedrag in dat geval ook lager. De toekomst is namelijk onzekerder, waardoor de hypotheekverstrekker minder snel geneigd is om je een hoog bedrag te lenen. Het is immers maar de vraag wat de nieuwe hypotheekrente betekent voor je maandlasten.
  • De waarde van de woning: hoeveel geld is er eigenlijk nodig om de gewenste woning aan te kopen?

Meer weten over je maximale hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je bij ons hypotheekadvies snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kunt lenen. Neem dus vooral contact met ons op als je vragen hebt. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.