Ga naar inhoud

    Financieel

      Hoe werkt een berekening van de maximale hypotheek?

      Hoe wordt berekend wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Wij vertellen u graag meer over waar allemaal rekening mee gehouden wordt.

      Toetsinkomen als belangrijkste variabele

      Het is belangrijk om u te realiseren dat online tools waarmee u uw maximale hypotheek kunt berekenen, altijd alleen een indicatie zijn van uw leenbedrag. De vraag is ook of u wel een maximale hypotheek nodig heeft voor de woning die u op het oog heeft. Toch zijn zulke tools een prima indicatie, omdat ze globaal uitgaan van dezelfde variabelen.

      Uw toetsinkomen neemt bijvoorbeeld een belangrijke plaats in. Logisch, want op basis van uw inkomen kan een hypotheekverstrekker bepalen of u de hypotheek kunt betalen of niet. Hiervoor wordt gekeken naar uw bruto inkomen per jaar, dus voor aftrek van belasting.

      Andere variabelen die worden meegerekend

      • Loondienst of zelfstandig ondernemer: de berekening is relatief eenvoudig wanneer u in loondienst werkt, want uw inkomen is dan makkelijker te bepalen dan wanneer u zzp’er of ondernemer bent.
      • Uw leeftijd: of specifieker benoemd: of u binnen 10 jaar met pensioen gaat. In dat geval moet er namelijk ook rekening worden gehouden met uw pensioeninkomen tijdens het berekenen van uw maximale hypotheek. Bent u al met pensioen? Dan wordt uw AOW-uitkering plus aanvullend pensioeninkomen gebruikt voor de berekening.
      • Alleenverdiener of tweeverdieners: in het tweede geval wordt ook het inkomen van uw partner meegenomen in de berekening.
      • Uw schulden en partneralimentatie: heeft u een studieschuld, kredieten of betaalt u partneralimentatie? Deze beperken de hoogte van uw maximale hypotheek. Lees meer over het effect van schulden op uw maximale hypotheekbedrag.
      • Toetsrente: de maximale hypotheek wordt berekend op basis van de geschatte rente die u gaat betalen. Dit is echter vrijwel nooit het echte rentepercentage dat de geldverstrekker u aanbiedt, want dit wisselt nogal. U kunt hier dan ook geen rechten aan ontlenen bij een berekening in een online tool, net zo min als aan het maximale hypotheekbedrag.
      • Looptijd: het maakt veel uit of u een looptijd van 30 jaar of 10 jaar kiest. Hoe korter de looptijd, des te hoger worden uw maandlasten. Daarom zal het maximale hypotheekbedrag lager zijn bij een kortere looptijd.
      • Rentevaste periode: kiest u voor een korte rentevaste periode, dan is uw hypotheekrente meestal lager dan wanneer u kiest voor een langere rentevaste periode. Toch is het maximale hypotheekbedrag in dat geval ook lager. De toekomst is namelijk onzekerder, waardoor de hypotheekverstrekker minder snel geneigd is om u een hoog bedrag te lenen. Het is immers maar de vraag wat de nieuwe hypotheekrente betekent voor uw maandlasten.
      • De waarde van de woning: hoeveel geld is er eigenlijk nodig om de gewenste woning aan te kopen?

      Meer weten over uw maximale hypotheek?

      Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat u kunt lenen. Neem dus vooral contact met ons op als u vragen heeft. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.