Ga naar inhoud

Overwaarde op uw woning: dit kunt u ermee

Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn, is de kans aanwezig dat u overwaarde hebt op uw woning. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn met uw overwaarde.

Koop er uw volgende woning mee

De eenvoudigste manier om te profiteren van uw overwaarde is uw huidige woning verkopen en het extra geld gebruiken om een volgende woning mee aan te kopen. In de meeste gevallen wordt dit een woning die duurder is dan de huidige woning. Doordat u de overwaarde van uw huidige woning kunt gebruiken voor de aankoop, blijft er een lagere hypotheekschuld over op de nieuwe woning. Dit is ook zoals de fiscus dit het liefste ziet. Wanneer u deze overwaarde niet gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning, verliest u voor dat deel van de hypotheek uw renteaftrek. Dit wordt de bijleenregeling genoemd.

Bewaar het als spaargeld

Heeft u uw woning verkocht en zijn de resterende hypotheekschuld en kosten betaald? Dan is het gedeelte dat u overhoudt de overwaarde die u mag besteden zoals u wilt. Het is verstandig om een deel hiervan op uw spaarrekening te laten staan, zodat u een buffer achter de hand hebt wanneer dat nodig is.

Gebruik het voor kosten van de nieuwe woning

Een verbouwing van uw nieuwe woning kunt u ook prima financieren met de overwaarde die u aan de verkoop van uw vorige woning over hebt gehouden. Ook de kosten koper die gepaard gaan met de aankoop van de nieuwe woning kunt u betalen met het geld dat u heeft verkregen vanuit de overwaarde.

Verbouw uw huidige woning ermee

Ook als u niet direct uw woning wilt verkopen, kunt u alsnog profiteren van uw overwaarde. Wanneer de nieuwe hypotheeklasten op uw inkomen te dragen zijn, kunt u de hypotheek verhogen voor de verbouwing of het verduurzamen van uw woning. Voldoet deze verhoging van de hypotheek aan de fiscale eisen? Dan zijn de te maken kosten en de te betalen rente fiscaal aftrekbaar.

Overwaarde opnemen om eerder te kunnen stoppen met werken

U kunt de hypotheek eveneens verhogen voor andere doeleinden dan het verbouwen of verduurzamen van de woning. Het extra opgenomen bedrag kunt u bijvoorbeeld ook gebruiken als inkomensaanvulling om eerder te kunnen stoppen met werken. U vult er dan uw pensioen mee aan.

Overwaarde opnemen voor schenking met warme hand

Om een schenking aan de (klein-)kinderen te kunnen doen, kunt u uw overwaarde inzetten. Bekijk op de site van de Belastingdienst welke fiscale regels hiervoor gelden.

Overwaarde opnemen voor aankoop vakantiewoning

Ook om bijvoorbeeld andere wensen te kunnen verwezenlijken, zoals de aankoop van een 2e woning, kunt u uw overwaarde gebruiken. Wel is het zo dat u voor deze doeleinden geen renteaftrek zult hebben over het extra opgenomen hypotheekbedrag. Hierdoor kunt u verhoudingsgewijs minder lenen, dan wanneer u een extra bedrag zou hebben opgenomen voor de verbouwing of verduurzaming van de eigen woning.

Meer weten over uw overwaarde?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat u met de overwaarde kunt, al dan niet in combinatie met een nieuwe hypotheek. Bij u in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wilt u uw hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kunt u een (beeld)belafspraak maken met een adviseur. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.