Ga naar inhoud

Overwaarde op je woning: dit kun je ermee

Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn, is de kans aanwezig dat je overwaarde hebt op je woning. Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn met je overwaarde.

Koop er je volgende woning mee

De eenvoudigste manier om te profiteren van je overwaarde is je huidige woning verkopen en het extra geld gebruiken om een volgende woning mee aan te kopen. In de meeste gevallen wordt dit een woning die duurder is dan de huidige woning. Doordat je de overwaarde van je huidige woning kunt gebruiken voor de aankoop, blijft er een lagere hypotheekschuld over op de nieuwe woning. Dit is ook zoals de fiscus dit het liefste ziet. Wanneer je deze overwaarde niet gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning, verlies je voor dat deel van de hypotheek je renteaftrek. Dit wordt de bijleenregeling genoemd.

Bewaar het als spaargeld

Heb je je woning verkocht en zijn de resterende hypotheekschuld en kosten betaald? Dan is het gedeelte dat je overhoudt de overwaarde die je mag besteden zoals jij wilt. Het is verstandig om een deel hiervan op je spaarrekening te laten staan, zodat je een buffer achter de hand hebt wanneer dat nodig is.

Gebruik het voor kosten van de nieuwe woning

Een verbouwing van je nieuwe woning kun je ook prima financieren met de overwaarde die je aan de verkoop van je vorige woning over hebt gehouden. Ook de kosten koper die gepaard gaan met de aankoop van de nieuwe woning kun je betalen met het geld dat je hebt verkregen vanuit de overwaarde.

Verbouw je huidige woning ermee

Ook als je niet direct je woning wilt verkopen, kun je alsnog profiteren van je overwaarde. Wanneer de nieuwe hypotheeklasten op je inkomen te dragen zijn, kun je de hypotheek verhogen voor de verbouwing of het verduurzamen van je woning. Voldoet deze verhoging van de hypotheek aan de fiscale eisen? Dan zijn de te maken kosten en de te betalen rente fiscaal aftrekbaar.

Overwaarde opnemen om eerder te kunnen stoppen met werken

Je kunt de hypotheek eveneens verhogen voor andere doeleinden dan het verbouwen of verduurzamen van de woning. Het extra opgenomen bedrag kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als inkomensaanvulling om eerder te kunnen stoppen met werken. Je vult er dan je pensioen mee aan.

Overwaarde opnemen voor schenking met warme hand

Om een schenking aan de (klein-)kinderen te kunnen doen, kun je je overwaarde inzetten. Bekijk op de site van de Belastingdienst welke fiscale regels hiervoor gelden.

Overwaarde opnemen voor aankoop vakantiewoning

Ook om bijvoorbeeld andere wensen te kunnen verwezenlijken, zoals de aankoop van een tweede woning, kun je je overwaarde gebruiken. Wel is het zo dat je voor deze doeleinden geen renteaftrek zult hebben over het extra opgenomen hypotheekbedrag. Hierdoor kun je verhoudingsgewijs minder lenen, dan wanneer je een extra bedrag zou hebben opgenomen voor de verbouwing of verduurzaming van de eigen woning.

Meer weten over je overwaarde?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat je met de overwaarde kunt, al dan niet in combinatie met een nieuwe hypotheek. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wil je je hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kun je een (beeld)belafspraak maken met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen). Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank