Ga naar inhoud

Generatiehypotheek

Als starter kan het behoorlijk lastig zijn om de financiering voor een nieuw huis rond te krijgen. Gelukkig zijn er oplossingen bedacht die het afsluiten van een hypotheek makkelijker kunnen maken. Zoals de generatiehypotheek. Bij een generatiehypotheek helpen je ouders of grootouders namelijk een handje mee. Hoe ze dat doen? Dat leggen we op deze pagina graag aan je uit.

Hoe werkt een generatiehypotheek?

Een generatiehypotheek stelt (groot)ouders in staat om hun (klein)kinderen financieel te helpen bij de aankoop van een huis. Zij gaan dan namelijk samen met jou de financiering aan. Als je nog niet genoeg verdient om de hypotheek rond te kunnen krijgen, tekenen je ouders of grootouders mee. Zij doen dat voor het gedeelte van de hypotheek dat je zelf nog niet kunt dragen. Dit wordt ook wel ‘borgstelling’ genoemd. 

Hiervoor wordt uiteraard wel het inkomen van je ouders of grootouders getoetst. De geldverstrekker wil namelijk weten of dit voldoende is om de lasten van de lening waarvoor ze tekenen te dragen naast hun eigen vaste lasten. Voor het betalen van de maandelijkse lasten blijf je zelf wel verantwoordelijk.

Mocht het zo zijn dat je om wat voor reden dan ook de maandlasten toch niet meer kan betalen? Dan verlangt de bank wel dat je (groot)ouders daadwerkelijk aan deze maandlasten gaan meebetalen. Zij hebben hier namelijk voor getekend bij het aangaan van de hypotheek. In het ergste geval kan de bank eisen dat de (groot)ouders de lening ineens moeten aflossen als de lasten niet meer betaald worden.   

Als je inkomen gestegen is

De bedoeling van een generatiehypotheek is om een kind of kleinkind tijdelijk te helpen met de financiering. Verdien je als jonge huiseigenaar zelf inmiddels genoeg geld? Dan wordt de hypotheek aangepast en op jouw naam gezet. 

Andere opties: familiehypotheek of schenking 

Familiehypotheek
Een generatiehypotheek is overigens niet hetzelfde als een familiehypotheek. Bij deze vorm leen je als kind namelijk een deel van het benodigde geld van je ouders of grootouders. Verschil met het hierboven genoemde meetekenen is dat de familie vermogen vrij beschikbaar moet hebben dat daadwerkelijk overgeboekt kan worden.  

Schenking
Ouders of grootouders hebben ook de mogelijkheid om hun (klein)kind geld te schenken voor de aankoop van een woning. Tot een bepaalde hoogte kan dat zelfs nog belastingvrij. Deze constructie heeft vaak wat minder voeten in aarde. Wel is het zo dat je ouders of grootouders dit geld op dit moment ook daadwerkelijk beschikbaar moeten hebben. En daarnaast moeten zij ook bereid zijn om het geld aan jou te schenken.

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024. 

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Meer weten over de mogelijkheden van een generatiehypotheek of wil je direct al hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank