Ga naar inhoud

Hypotheek met alleen AOW

Om een hypotheek af te kunnen sluiten, moet je een aantoonbaar vast inkomen hebben. Maar hoe zit dat als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en je inkomen uit een AOW-uitkering bestaat? Op deze pagina leggen we het allemaal haarfijn aan je uit.

Allereerst: wat is AOW ook alweer?

AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet en het is een sociale voorziening die ouderen een basisinkomen garandeert. Deze verplichte volksverzekering geldt voor alle Nederlandse burgers. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt de uitkering. Deze uitkering ontvangt je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd voor de rest van je leven.

Behalve AOW kun je ook nog een werkgeverspensioen ontvangen als je via je voormalige werkgever pensioen hebt opgebouwd. En misschien heb je zelf ook gezorgd voor een aanvulling op je pensioen? 

Hoeveel hypotheek met AOW?

In het verleden waren de kansen om een hypotheek te krijgen met alleen AOW niet zo heel groot. Maar tegenwoordig ligt dat gelukkig anders. Een AOW-uitkering wordt gezien als een vaste bron van inkomsten. Het is zeker dat je dit tot aan je dood zult blijven ontvangen. Overigens wordt je AOW-inkomen pas meegenomen vanaf het moment dat je de uitkering daadwerkelijk ontvangt.

Daarbij is de uitkering ook niet zo hoog. Het bedrag is namelijk afgeleid van het wettelijk minimumloon. Dat zorgt ervoor dat het hypotheekbedrag dat je krijgt ook niet zo heel hoog zal zijn. Maar misschien heb je nog een werkgeverspensioen of zelf een aanvulling op je pensioeninkomen geregeld? Dan wordt het maximale hypotheekbedrag alweer wat hoger.

Omdat voor gepensioneerden een ruimere inkomenstoets gehanteerd mag worden, kun je met een pensioeninkomen vaak toch nog een behoorlijk hypotheekbedrag lenen. Wil je méér van je overwaarde verzilveren dan je inkomen toelaat? Bespreek dan de mogelijkheden van een overwaarde-hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek bij pensioen

Als je een hypotheek hebt, profiteer je ook van hypotheekrenteaftrek. De rente die je maandelijks betaalt, is dan aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Wel is het zo dat als je met pensioen bent, de bijbehorende belastingtarieven ook lager zijn. En dat zorgt dan weer voor een lagere hypotheekrenteaftrek.

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek met alleen AOW? Of wil je via ons hypotheekadvies laten berekenen hoeveel hypotheek je met je AOW-uitkering en eventuele aanvullingen kunt krijgen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank