Ga naar inhoud

Welke looptijd kies je voor de hypotheek?

De maandlasten van je hypotheek hangen voor een deel samen met de looptijd ervan. Wat kies je op dit gebied? Wij leggen het je graag uit tijdens hypotheekadvies.

Wat is de looptijd van een hypotheek?

De betekenis zit natuurlijk al een beetje in de naam: de looptijd is de periode waarvoor je je hypotheek aangaat. Wanneer je een hypotheek afsluit, is de looptijd daarvan meestal 30 jaar. Je kunt echter ook voor een andere periode kiezen. Over het bedrag dat je leent, betaal je een vooraf vastgesteld rentepercentage en een deel aflossing. Hoe hoog deze maandlasten precies zijn, hangt af van het totale hypotheekbedrag, de rente én de looptijd die je kiest.

Het verschil tussen een korte en lange looptijd

Kies je voor een korte looptijd, dan los je je hypotheek sneller af dan de standaard periode van 30 jaar. Het bedrag dat je hieraan kwijt bent per maand, is dan ook hoger. Een korte looptijd betekent per definitie dat je hogere maandlasten hebt dan bij een lange looptijd. Het voordeel in deze situatie is natuurlijk wel dat je eerder je hypotheekschuld hebt afgelost en minder rente verschuldigd bent over de looptijd. Het nadeel is dat je een lager maximaal hypotheekbedrag kunt lenen, omdat dit mede wordt berekend op basis van de maandlasten die je kunt dragen met je inkomen.

Kies je voor een lange looptijd, dan heb je langer de tijd om je hypotheekschuld af te betalen. Je betaalt per maand minder aflossing op het hypotheekbedrag. Het kan flink schelen in de maandlasten als je kiest voor een looptijd van 30 jaar of 10 jaar. Bovendien kun je met een langere looptijd meer geld lenen, omdat je makkelijker de maandlasten kunt betalen. Wel ben je meer rente verschuldigd over de gehele looptijd, aangezien je langer een bedrag hebt geleend.

Overwegingen wanneer je moet kiezen

Samen met je hypotheekadviseur bespreek je je (woon)wensen en toekomstplannen. Aan de hand hiervan bepaal je samen welke looptijd passend is bij jouw persoonlijke situatie. Dit kan een looptijd van 30 jaar betekenen voor de gehele hypotheek, maar wellicht ook een combinatie van de hypotheek met een lange (bijvoorbeeld 30 jaar) en een korte (bijvoorbeeld 12 jaar) looptijd om de hypotheeklasten bij bijvoorbeeld pensionering betaalbaar te maken.

Let op: de looptijd van een hypotheek is vaak niet gelijk aan de rentevaste periode die je hebt afgesproken. Die is meestal korter, bijvoorbeeld, vijf, tien of twintig jaar.

Meer weten over de looptijd?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om de looptijd. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank