Ga naar inhoud

Rentevaste periode

Koop je een woning en sluit je een hypotheek af? Dan moet je ook nadenken over hoe lang je de rente vast wilt zetten. Meestal is de rente lager als je die voor een kortere periode wilt vastzetten. Dat kan prettig zijn, maar als die periode voorbij is kun je geconfronteerd worden met een rente die een stuk hoger is. Is een keuze voor een korte rentevaste periode dan wel zo verstandig voor jou? We leggen het hier graag aan je uit. 

Wat is rentevaste periode?

De rentevaste periode is de tijd dat je de rente van je hypotheek hebt vastgezet. Gedurende die periode kan de rente dus niet veranderen. Je hebt de keuze uit verschillende rentevaste periodes. Zij kunnen variëren van één maand tot maximaal dertig jaar.

De keuze voor een rentevaste periode is met name afhankelijk van je beschikbare budget en de verwachtingen over de ontwikkeling van de rente op middellange en lange termijn.  Maar ook je toekomstverwachtingen over je inkomsten en uitgaven, de gezinssamenstelling en je fiscale positie zijn van invloed op je keuze voor een rentevaste periode

Kijk naar je persoonlijke situatie

Wat voor jou de beste optie is voor de rentevaste periode is afhankelijk van het risico dat je wilt en kunt lopen. Bij een korte rentevaste periode betaal je eerst minder, maar loop je wel het risico dat je bij rentestijging te veel gaat betalen na afloop van de rentevaste periode. Is de rentevaste periode langer? Dan betaal je in eerste instantie meer, maar weet je wel goed waar je de komende jaren aan toe bent.

Wanneer korte rentevaste periode kiezen?

  • Je hebt voldoende eigen geld waarmee je de eventueel stijgende rentelasten mee kunt betalen.
  • De hypotheeklasten in verhouding tot je inkomen zijn relatief laag.
  • Je verwacht in de toekomst een forse inkomensstijging, waarmee je eventuele stijgende rentelasten probleemloos kunt opvangen.
  • Je bent niet van plan om lang in de woning te blijven wonen. 

Wanneer een langere rentevaste periode?

  • Als je de hypotheek maar 'net' kunt betalen of de maximale hypotheek op inkomen hebt gekozen. 
  • Bij het eventueel (gedeeltelijk) wegvallen van een tweede inkomen, als de hypotheek gebaseerd is op twee salarissen.
  • Je wilt graag zekerheid over de hoogte van je maandlasten voor een langere periode.

Ontwikkeling rente

De keuze voor een rentevaste periode kan ook bepaald worden door de huidige hoogte van de marktwaarde en de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling. Staat de huidige rente relatief laag? Dan kan het aantrekkelijk zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten. De kans op een verhoging van de rente is namelijk groter, dan op het moment dat de rente al redelijk hoog staat.  Een boete voor het vervroegd openbreken van de rente kan bij een lange rentevaste periode hoger zijn dan bij een kortere periode.  

Wil je meer weten over de rentevaste periode of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank