Hoe bereid je je goed voor op een gesprek met een hypotheekadviseur?
Ben je van plan om een nieuw huis te kopen? Dan wil je natuurlijk ook graag voorzien worden van het beste hypotheekadvies. Onze adviseurs denken overal aan, maar wij kunnen ons goed indenken dat je al nieuwsgierig bent én graag goed voorbereid op pad gaat. Lees verder als je graag handige tips en tricks wilt over het gesprek met een hypotheekadviseur!
Vraag 1: Wat moet ik allemaal meenemen voor zo’n gesprek?
Het is handig om een overzicht van inkomsten, uitgaven en eigen geld mee te nemen of om deze gegevens vooraf te uploaden in jouw persoonlijke online dossier. Hieruit kan de adviseur opmaken wat de potentiële hypotheek kan worden. Tijdens het gesprek wordt hier ook naar gevraagd.
Vraag 2: Wat kan ik lenen?
Dat is afhankelijk van inkomsten, uitgaven en eigen geld dat ingebracht wordt, zie de vorige vraag. Voor een voorberekening kan je bij diverse banken terecht, maar pin je daar nog niet helemaal op vast. Voor normale hypotheken kan 100% van de verkoopprijs geleend worden. Als je ook gaat verduurzamen kun je een hoger bedrag lenen om dat te kunnen financieren. Lees meer over de berekening van een maximale hypotheek. De adviseur zal de verschillende mogelijkheden tijdens het gesprek laten zien.
Vraag 3: Wat voor hypotheken zijn er nu allemaal?
Er zijn diverse hypotheekvormen, namelijk: een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek, hybride hypotheek, levenhypotheek of verhuurhypotheek. Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie hiervan. Van tevoren lezen over de verschillende vormen kan handig zijn. Tijdens het gesprek geeft de adviseur aan welke hypotheekvormen voor jou beschikbaar zullen zijn.
Vraag 4: Wat verandert er allemaal verzekeringstechnisch?
Er is een grote kans dat je huidige opstal- en inboedelverzekering veranderen. Deze veranderen namelijk mee met de waarde van het huis en de waarde van de spullen in het huis. Ga je groter wonen? Dan moet je vaak meer betalen. Samenwonen of een gezin stichten? Dan is het ook goed om na te denken over de overlijdensrisicoverzekering. Het is iets waar je niet graag bij stilstaat, maar zo laat je nabestaanden iets geruster achter.
Vraag 5: Hoe lang ga je aan de hypotheek vastzitten?
Hoe langer de hypotheek duurt, des te lager het bedrag van de maandelijkse vaste lasten. De maximale looptijd van 30 jaar is vaak dan ook de meest gekozen optie. Wil je toch minder lang vast zitten aan de hypotheek? Dan wordt er een berekening gemaakt van jouw situatie en gecheckt of dit kan.
Vraag 6: Kan een eventuele verbouwing meegefinancierd worden?
Je kan maximaal 100% van de marktwaarde van de woning financieren met een hypotheek. Dit houdt in dat de kosten koper zelf gedekt moeten worden. Dit zijn de kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor NHG, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten.
Wanneer er sprake is van een verbouwing, dan wordt in het taxatierapport een waarde voor en een waarde na de verbouwing getoond. Doordat veelal de waardestijging bij een verbouwing niet volledig gelijk zal zijn aan de investering van de verbouwing, zal er bij een verbouwing extra eigen geld nodig zijn.
Voor energiebesparende maatregelen kan je maximaal € 20.000extra lenen. Mooi meegenomen als je de woning dus wilt verduurzamen!
Vraag 7: Hoeveel eigen geld is er nodig voor een passende hypotheek?
Dit is afhankelijk van de woning zelf. Met je eigen geld moet je sowieso de overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, hypotheekadvieskosten en makelaarskosten zelf financieren. Bij bestaande bouw is dit vaak tot zo’n 6% en bij nieuwbouw 3%. Maar het kan ook zijn dat je extra eigen geld nodig hebt om de aankoop van de woning te financieren, omdat je geen hypotheek kunt krijgen die 100% van de woningwaarde dekt.
Vraag 8: Wat houdt een VvE in?
VvE betekent: Vereniging van Eigenaars. De VvE zorgt voor beheer en onderhoud van een gebouw. In een appartementencomplex ben je hier automatisch lid van, en betaal je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks een bijdrage. In de VvE wordt onderhoud en activiteit besloten op basis van democratisch stemmen. Soms maken huizen ook deel uit van een VvE, hiervan word je altijd op de hoogte gesteld. De VvE zorgt tevens voor de verzekering van het pand (opstalverzekering).
Vraag 9: Erfpacht en canon? Wat is dat?
Erfpacht betekent dat iemand het recht heeft om een stuk grond te houden of te gebruiken dat eigendom is van een ander. De erfpachter betaalt hiervoor een bedrag aan de eigenaar van de grond, de zogeheten erfpachtcanon. Dit zijn verschillende bedragen, vaak op jaarbasis.
Meer weten over je financiële mogelijkheden?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om het financieren van jouw woning. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.