Ga naar inhoud

Hypotheek zonder eigen geld, kan dat?

Je wilt een hypotheek afsluiten, maar je hebt geen eigen geld dat je kunt inbrengen. Is dat een probleem? Wij vertellen je graag hoe dat zit.

Zonder eigen geld wordt je hypotheekbedrag lager

Benieuwd naar het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen? Dat bedrag wordt bepaald op basis van je inkomen, de waarde van de woning en je eventuele schulden. Het wordt niet hoger als je eigen geld inlegt. Wel kun je met eigen geld eventueel een lagere rente bedingen en natuurlijk een hogere woningwaarde betalen, als de hypotheek niet toereikend is daarvoor.

De geldverstrekker kan je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De enige uitzondering is dat je meer kunt lenen als je de woning verduurzaamt. Hoeveel meer je kunt lenen, dat hangt af van het energielabel van de woning.

EnergielabelMaximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G€ 20.000
C, D€ 15.000
A t/m A+++, B€ 10.000
A++++€ 0

Een beetje eigen geld is altijd nodig

Zonder een cent eigen vermogen gaat het je misschien wel lukken om een hypotheek te krijgen, maar toch heb je nog eigen geld nodig. Je moet namelijk de bijkomende kosten betalen van een huis kopen. De notariskosten van ongeveer € 1000 betaal je uit eigen zak en de overdrachtsbelasting van 2% van de woningwaarde ook. Ben je nog geen 35 jaar en koop je een huis van maximaal € 400.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. In dat geval heb je dus relatief weinig eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Bovendien heb je fiscaal voordeel van deze kosten.

Hoe meer eigen geld, hoe makkelijker het is

Niet alleen de kosten koper, maar ook een eventuele verbouwing of andere kluskosten kun je betalen van je eigen spaargeld. Daarom helpt het wel als je wat geld achter de hand hebt wanneer je een huis wilt kopen. Hoe meer eigen geld, hoe makkelijker het proces voor jou verloopt.

Voor de geldverstrekker is er minder risico wanneer je ook zelf een bedrag inlegt. Om die reden zijn ze eerder geneigd om je een lagere hypotheekrente te bieden als je flink wat spaargeld achter de hand hebt.

Meer weten over een hypotheek zonder eigen geld?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is qua hypotheek met of zonder eigen geld. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak voor hypotheekadvies. Of lees online meer over hypotheken.