Ga naar inhoud

  Starters

   Hypotheek zonder eigen geld, kan dat?

   U wilt een hypotheek afsluiten, maar u heeft geen eigen geld dat u kunt inbrengen. Is dat een probleem? Wij vertellen u graag hoe dat zit.

   Zonder eigen geld wordt uw hypotheekbedrag lager

   Benieuwd naar het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen? Dat bedrag wordt bepaald op basis van uw inkomen, de waarde van de woning en uw eventuele schulden. Het wordt niet hoger als u eigen geld inlegt. Wel kunt u met eigen geld eventueel een lagere rente bedingen en natuurlijk een hogere woningwaarde betalen, als de hypotheek niet toereikend is daarvoor.

   De geldverstrekker kan u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De enige uitzondering is dat u 106% van de waarde kunt lenen als u de woning verduurzaamt. Het staat in de wet vastgelegd dat u niet meer dan dit bedrag gefinancierd kunt krijgen. En zo komen we bij het volgende punt.

   Een beetje eigen geld is altijd nodig

   Zonder een cent eigen vermogen gaat het u misschien wel lukken om een hypotheek te krijgen, maar toch heeft u nog eigen geld nodig. U moet namelijk de bijkomende kosten betalen van een huis kopen. De notariskosten van ongeveer € 1000 betaalt u uit eigen zak en de overdrachtsbelasting van 2% van de woningwaarde ook. Bent u nog geen 35 jaar en koopt u een huis van maximaal € 400.000? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. In dat geval heeft u dus relatief weinig eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Bovendien heeft u fiscaal voordeel van deze kosten.

   Hoe meer eigen geld, hoe makkelijker het is

   Niet alleen de kosten koper, maar ook een eventuele verbouwing of andere kluskosten kunt u betalen van uw eigen spaargeld. Daarom helpt het wel als u wat geld achter de hand heeft wanneer u een huis wilt kopen. Hoe meer eigen geld, hoe makkelijker het proces voor u verloopt.

   Voor de hypotheekverstrekker is er minder risico wanneer u ook zelf een bedrag inlegt. Om die reden zijn ze eerder geneigd om u een lagere hypotheekrente te bieden als u flink wat spaargeld achter de hand heeft.

   Meer weten over een hypotheek zonder eigen geld?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat er mogelijk is qua hypotheek met of zonder eigen geld. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.