Ga naar inhoud

Hybride hypotheek

Tot 2013 was een hybride hypotheek een vrij populaire hypotheekvorm. Het is een hypotheek waaraan een levensverzekering gekoppeld is. Je maandlasten bestaan uit een rentebetaling en een bedrag aan premie. De premie wordt in een verzekering gestort waarmee het overlijdensrisico werd afgedekt en tegelijk kapitaal werd opgebouwd waarmee je aan het einde de hypotheek aflost. 

Wat is een hybride hypotheek?

Een hybride hypotheek staat ook wel bekend onder de naam spaarhypotheek of beleggingshypotheek. De term 'hybride' betekent hier dat je kapitaal kunt opbouwen tegen spaarrente, met beleggingen of een combinatie daarvan. Je hebt dus in feite de mogelijkheid om zelf te kiezen tussen zekerheid en de kans op een hoger rendement.

Hybride hypotheek: niet voor starters

Let op: een hybride hypotheek is geen hypotheek voor starters. Dat komt omdat er tussentijds niet wordt afgelost op de hoofdsom van de hypotheek. Sinds 2013 is er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk voor hypotheken waarop niet wordt afgelost. Daarom kan deze hypotheekvorm door starters die renteaftrek willen niet meer worden gekozen. 

Kenmerken hybride hypotheek

Laten we de belangrijkste kenmerken van de hybride hypotheek eens voor je op een rijtje zetten.

  • Tijdens de looptijd geldt er geen verplichte aflossing.
  • Je vaste maandelijkse lasten zijn rente en premie.
  • Aan het eind van de looptijd los je de hypotheek (gedeeltelijk) af met de uitkering uit de kapitaalverzekering.
  • Jwe kunt kiezen voor een niet-gegarandeerde opbrengst, een gedeeltelijk gegarandeerde opbrengst en een volledig gegarandeerde opbrengst.
  • De combinatie van de hypotheekverstrekker en verzekeraar ligt vast.

Mogelijke restschuld

Een belangrijk nadeel van een hybride hypotheek is dat je mogelijk met een restschuld blijft zitten. Er is dan niet genoeg kapitaal opgebouwd via bijvoorbeeld beleggingen om de totale hypotheekschuld af te lossen. Sommige mensen vinden dat geen prettig idee. Je kunt er dan voor kiezen om de hypotheek over te sluiten om zo het risico op een restschuld te verkleinen. Bijvoorbeeld naar een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. Laat je hierbij in elk geval altijd goed adviseren door je hypotheekadviseur zodat je zeker weet wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Heb je nog een spaar- of beleggingshypotheek? Dan zijn er wel mogelijkheden om het opgebouwde saldo mee te nemen naar een andere woning of andere hypotheek. Het aantal aanbieders is daarbij wel beperkt, vooral als je verder wilt met beleggen.    

Wil je meer weten over de hybride hypotheek of wil je een bestaande hybride hypotheek oversluiten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.