Ga naar inhoud

Beleggingshypotheek

Er zijn verschillende hypotheekvormen die vroeger heel gangbaar waren, maar inmiddels niet meer. Daar is de beleggingshypotheek een goed voorbeeld van. Die werd ook wel een spaarhypotheek of hybride hypotheek genoemd. We vertellen je er graag meer over.

Wat is een beleggingshypotheek?

De naam zegt het eigenlijk al: een deel van de premie die je betaalt voor een beleggingshypotheek wordt gebruikt om te beleggen. Dat komt doordat er een levensverzekering aan de hypotheek gekoppeld is. Je maandlasten bestaan uit een rentebetaling en een bedrag aan premie. De premie wordt in een verzekering gestort waarmee het overlijdensrisico werd afgedekt en tegelijk kapitaal werd opgebouwd waarmee je aan het einde de hypotheek aflost.

Voor wie is deze hypotheekvorm mogelijk?

Voor de duidelijkheid: dit is geen hypotheek voor starters. Inmiddels is het voor nieuwe hypotheken immers verplicht om tijdens de looptijd al af te lossen op de hoofdsom van de hypotheek. Daarnaast is er sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk voor nieuwe hypotheken waarop niet wordt afgelost. Alleen huiseigenaren die al op een eerder moment een beleggingshypotheek afgesloten hebben, kunnen deze hypotheekvorm nog behouden, er een andere woning mee financieren of hem oversluiten naar een andere geldverstrekker. Het bedrag verhogen is niet mogelijk.

De beleggingshypotheek in het kort

  • Tijdens de looptijd geldt er geen verplichte aflossing.
  • Je vaste maandelijkse lasten zijn rente en premie.
  • Er is een levensverzekering (kapitaalverzekering) gekoppeld aan de hypotheek.
  • Aan het eind van de looptijd los je de hypotheek (gedeeltelijk) af met de uitkering uit de kapitaalverzekering.
  • Je kunt kiezen voor een niet-gegarandeerde opbrengst, een gedeeltelijk gegarandeerde opbrengst en een volledig gegarandeerde opbrengst.
  • De combinatie van de hypotheekverstrekker en verzekeraar ligt vast.

Nadeel: mogelijke restschuld

Een belangrijk nadeel van een beleggingshypotheek is dat je met een restschuld kunt blijft zitten na de looptijd. Dit is het geval wanneer er niet genoeg kapitaal is opgebouwd via de beleggingen die gedaan zijn met jouw premie. Je kunt dan niet de totale hypotheekschuld aflossen.

Wil je dit niet riskeren? Sluit dan de hypotheek over, bijvoorbeeld naar een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. Laat je hierbij in elk geval altijd goed adviseren door je hypotheekadviseur zodat je zeker weet wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Heb je nog een beleggingshypotheek? Dan zijn er wel mogelijkheden om het opgebouwde saldo mee te nemen naar een andere woning of andere hypotheek. Het aantal aanbieders is daarbij wel beperkt, vooral als je verder wilt met beleggen.    

Wil je meer weten over de beleggingshypotheek of wil je hypotheekadvies over een bestaande hypotheek oversluiten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank