Ga naar inhoud

Notariskosten hypotheek

Ga je een eigen huis kopen? Dan moet je altijd ook notariskosten betalen. Een notaris is namelijk de enige die bevoegd is om het eigendom van een woning en het afsluiten van een hypotheek op een rechtsgeldige manier vast te leggen. Het gaat daarbij om een akte van levering (de eigendomsakte) en een hypotheekakte. Hoe hoog de notariskosten precies zijn? Dat verschilt nogal per notaris. Vraag daarom altijd bij meerdere notariskantoren een offerte aan, zodat je ze goed met elkaar kunt vergelijken.

Gemiddelde kosten voor een notaris

Elke notaris kan en mag zelf zijn of haar eigen tarieven bepalen. Maar we kunnen hier wel een inschatting maken van wat de gemiddelde notariskosten kunnen zijn bij de aankoop van een woning. Gaat het om een hypotheek van €250.000? Dan bedragen de notariskosten gemiddeld zo’n €1.500 voor beide aktes. 

Bij een nieuwbouwwoning zijn de kosten meestal lager. Zo’n huis koop je namelijk vrij op naam. Wat inhoudt dat de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de akte van levering betaald worden door de ontwikkelaar van het project. Je moet dan alleen nog de notariskosten over de hypotheekakte betalen. Dat is gemiddeld zo’n €750 .

Andere notariskosten

Koop je samen een huis maar ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan is het slim om een samenlevingscontract op te laten stellen. De kosten hiervan liggen zo tussen de €300 en €500.

Wat ook slim kan zijn, is om hiernaast ook een testament te laten opstellen, waarin onder andere  zaken over je privévermogen zijn opgenomen. De kosten hiervoor bedragen tussen de €200 en €500 per testament. Een testament voor 2 personen is vaak goedkoper. Overleg met je notaris of dit voor jouw situatie nodig is.

Fiscaal aftrekbare notariskosten?

Notariskosten voor een hypotheek zijn aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van een woning. Dat houdt dus in dat de kosten voor de hypotheekakte fiscaal aftrekbaar zijn. De kosten voor de leveringsakte zijn dat niet.

Wil je meer weten over notariskosten of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank