Ga naar inhoud

Tweede huis kopen

Als je van plan bent een tweede huis te kopen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten of het financieren van een recreatiewoning of een reguliere woning voor de verhuur. 

Een woning erbij kopen om te verhuren 

Wil je gaan investeren in vastgoed? Speciaal hiervoor bieden bepaalde geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan. Daarmee kun je een deel van de aankoop financieren. Sommige geldverstrekkers willen tot 50% van de woningwaarde financieren, anderen gaan tot 80% of zelfs 90%. Maar je moet hoe dan ook eigen geld inleggen als je een woning wilt kopen voor de verhuur. 

Een recreatiewoning kopen 

Bij het aangaan van een hypotheek voor een recreatiewoning gelden vaak andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor een regulier woonhuis. Niet elke hypotheekaanbieder verstrekt een hypotheek voor een vakantiewoning. Vaak geldt een maximum van 70% tot 80% van de marktwaarde van de woning. Dat betekent dat je dus eigen geld beschikbaar moet hebben om een recreatiewoning te kunnen kopen.  

Doordat er in een recreatiewoning niet permanent gewoond kan worden, zal deze voor de fiscus niet worden gezien als een eigen woning. Hierdoor is de eventuele hypotheekrente op die vakantiewoning niet fiscaal aftrekbaar. Dit staat er los van dat op sommige parken permanente bewoning gedoogd wordt.   

Een woning in het buitenland kopen 

Het is heel lastig om in Nederland een hypotheek af te sluiten voor een woning in het buitenland. Maar er zijn enkele opties. De makkelijkste keuze is een Nederlandse grootbank die ook in andere landen gevestigd is. Denk daarbij aan ING, ABN AMRO en Rabobank. Heeft de bank een filiaal in het land waar je je buitenlandse woning wilt kopen? Dan is de kans groter dat je hier een hypotheek kunt afsluiten.  

Als je een private banker hebt, kun je hier ook aankloppen voor een hypotheek. Tot slot kun je bij een bank in het land zelf terecht. Schakel dan wel een hypotheekadviseur in die hier ervaring heeft. Daardoor is de kans groter dat je een hypotheek krijgt die precies bij jou past.  

Overwaarde gebruiken

De makkelijkste manier om een tweede woning te kopen is door het opnemen van de overwaarde op jouw eigen woning. Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om de overwaarde van jouw woning op te nemen in de vorm van een tweede hypotheek (box 3). Dit opgenomen bedrag kun je vervolgens gebruiken voor de betaling van (een gedeelte) van de koopsom, eventueel aangevuld met spaargeld. Wel geldt voor een consumptieve opname binnen de hypotheek dat deze zwaarder wordt getoetst (in verband met het niet hebben van een fiscaal voordeel). Of je de overwaarde kunt opnemen hangt dan ook samen met de hoogte van jouw inkomen en verdere financiële verplichtingen. 

Meer weten over een tweede huis kopen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.  

Terug naar de Kennisbank