Ga naar inhoud

Kosten koper in 2024

Wat houdt de term kosten koper nu eigenlijk in? De betekenis van kosten koper (dat ook wel afgekort wordt tot k.k.) is dat het alle kosten omvat die er nodig zijn om eigenaar van een huis te worden. Die kosten bestaan officieel uit de volgende zaken: de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Daarnaast worden vaak ook alle bijkomende kosten als kosten koper aangeduid zoals de notariskosten voor de hypotheekakte en de hypotheekadvieskosten.

Hoeveel is de kosten koper in 2024?

Als je de overdrachtsbelasting en de notariskosten weet, dan kun je de kosten koper heel gemakkelijk zelf uitrekenen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de verkoopprijs van de woning. Met ingang van 2021 ben je eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting als:

  • de kopers jonger zijn dan 35 jaar;
  • het een woning betreft die maximaal €440.000 (2023) of €510.000 (2024) kost.

Voor notariskosten kun je gemiddeld rekenen op zo’n €1.000 bij een hypotheek van €250.000.

Aanvullende kosten bij de kosten koper

Maar er zijn zoals gezegd meer kosten die onder de kosten koper vallen. We hebben het dan over de volgende zaken:

Kosten koper en eigen geld

Bij het kopen van een woning, kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De overige kosten (ofwel de kosten koper) moet je betalen van je eigen geld.

Een nieuwbouwhuis en kosten koper 

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan heb je niks te maken met de kosten koper. Je koopt een nieuwbouwwoning namelijk vrij op naam. Er geldt geen overdrachtsbelasting en je betaalt geen notariskosten voor de levering van de woning. De notariskosten zitten bij de aankoopprijs van het huis inbegrepen.  De financieringskosten van de benodigde hypotheek komen wel voor jouw rekening.  

Wel fiscaal aftrekbaar

De meeste kosten van de kosten koper zijn voor jou fiscaal aftrekbaar. Je moet dan denken aan de kosten voor de hypotheekadviseur, een eventuele bereidstellingsprovisie, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor de aanvraag van NHG en nog veel meer. Op de website van de Belastingdienst kun je hier alles over terugvinden.

Wil je meer weten over de kosten koper bij de aankoop van een huis? Of wil je direct al hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank