Ga naar inhoud

Huis verduurzamen en hypotheek

Ben je van plan om je woning te gaan verduurzamen? Heel verstandig! Want je huis verduurzamen is goed voor het milieu én levert je lagere maandlasten op. Alleen moet je die verduurzaming natuurlijk ook wel ergens van betalen. Hier lees je wat er op dit gebied allemaal mogelijk is.

Meer hypotheek bij woning verduurzamen

Heb je een nieuw huis gekocht en wil je dit huis gaan verduurzamen? Dan is het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen. Normaal mag je tot 100% van de waarde van de woning aan geld lenen. Maar bij energiebesparende voorzieningen kun je meer lenen. Hoeveel meer, dat hangt af van het energielabel van de woning.

EnergielabelMaximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G€ 20.000
C, D€ 15.000
A t/m A+++, B€ 10.000
A++++€ 0

Zelfs als je al maximaal hebt moeten lenen om de woning te kunnen kopen, is het mogelijk om toch meer dan de woningwaarde te lenen.

Een lening afsluiten

Je kunt er ook voor kiezen om een lening in de vorm van een consumptief krediet af te sluiten. De rente die je dan per maand betaalt, is vaak wel iets hoger dan bij een hypothecaire lening. Maar de kosten voor het afsluiten ervan liggen juist weer een stuk lager. Laat je middels hypotheekadvies in elk geval goed voorlichten welke optie in jouw situatie het meest geschikt is.

Subsidies en regelingen

Soms is het mogelijk om in de gemeente waar je woont te profiteren van speciale regelingen of gebruik te maken van landelijke subsidies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Handig, extra geld om je woning te verduurzamen. Maar wat geldt allemaal als verduurzaming? Je moet dan denken aan:

  • Een warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Isolerende kozijnen en deuren
  • HR++ ramen
  • Energiezuinige ventilatie
  • Een douche met warmteterugwinning

Je ziet het: genoeg mogelijkheden dus om je huis energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis ook gaan verduurzamen en weten wat in jouw geval de specifieke mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Een eerste oriënterend gesprek is bij Univé altijd geheel kosteloos.