Ga naar inhoud

Overdrachtsbelasting: de nieuwe regels sinds 2021

Koop je een huis? Dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Maar wat houdt de term overdrachtsbelasting nu eigenlijk in? En hoe hoog is het bedrag dat je moet betalen? Wij leggen het op deze pagina helder aan je uit.

Wat is overdrachtsbelasting eigenlijk?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen op het moment dat je een huis of een ander pand koopt. Daarnaast betaal je ook overdrachtsbelasting over de rente op onroerende zaken, zoals erfpachtrente.

Je betaalt overdrachtsbelasting bij de notaris ten tijde van de overdracht van de woning. De koper betaalt meestal de overdrachtskosten over een bestaande woning. Dit noemen we ook wel de kosten koper (k.k.). Het kan ook zijn dat de verkoper deze kosten betaalt. Dan gaat het over een verkoop die vrij op naam (v.o.n) is. In principe komt dit alleen bij nieuwbouwhuizen voor.

Hoeveel bedraagt de overdrachtsbelasting?

Je betaalt de overdrachtsbelasting over de waarde in het economisch verkeer van een woning. Ofwel de hoogste prijs van een woning als die verhandeld zou worden op de vrije markt. 

Op dit moment bedraagt de overdrachtsbelasting 2% over de aankoopwaarde van bestaande woningen. Ofwel over de koopsom van het huis. Je betaalt deze belasting automatisch via de notariële akte die is opgesteld. De notaris doet vervolgens digitaal aangifte voor je bij de Belastingdienst. Is er geen akte, dan moet je zelf binnen een maand digitaal aangifte doen. 

Starter en overdrachtsbelasting: de startersvrijstelling

Met ingang van 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting komen te vervallen voor iedereen van 18 tot en met 34 jaar die een huis koopt om zelf in te gaan wonen. Dit is destijds in het leven geroepen zodat het voor jonge huizenkopers iets makkelijker wordt om een huis te kopen. Er gelden wel een aantal voorwaarden:

  • Je mag als koper niet ouder dan 34 jaar zijn.
  • Het is alleen mogelijk voor woningen tot een bedrag van €440.000 (in 2023) of €510.000 (in 2024).
  • Je moet zelf ook daadwerkelijk in het huis gaan wonen.
  • Je kunt de vrijstelling maar één keer claimen.
  • Koop je samen met een partner en is een van jullie beide niet jonger dan 35? Dan moet er 2% overdrachtsbelasting worden betaald over het gekochte eigendomsaandeel van die oudere partner. Vaak is dat de helft van de koopsom van het huis maar een andere eigendomsverhouding komt ook voor. 

In alle andere gevallen betaal je dus 2% overdrachtsbelasting. En ga je niet zelf in het huis wonen? Dan bedraagt de overdrachtsbelasting maar liefst 10,4% (in 2024). 

Let op: mag je in de toekomst een woning of grond van bijvoorbeeld een familielid kopen? En krijg je alvast de sleutel of ga je alvast verbouwen? Dan loop je ook het risico dat de Belastingdienst 10,4% in rekening brengt over de waarde op het moment dat jij je 'als eigenaar ging gedragen'.

Wil je nog meer weten over de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis? Of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank