Ga naar inhoud

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waaraan een levensverzekering is gekoppeld. Tegenwoordig worden dit soort hypotheken niet meer afgesloten. Maar het kan wel zijn dat je er nog een  hebt omdat je die voor 1 januari 2013 hebt afgesloten. Hier geven wij je meer informatie over de levenhypotheek. 

Hoe werkt een levenhypotheek?

Er is dus sprake van een levenhypotheek als je een aflossingsvrije hypotheek hebt waaraan een levensverzekering gekoppeld is. Gedurende de looptijd van de levenhypotheek betaal je rente (voor de hypotheek) en premie (voor de levensverzekering).  Er zijn twee vormen: sparen met gegarandeerde rente of beleggen. Of een combinatie van beide, die ook wel een 'hybride' levenhypotheek wordt genoemd. Aan het einde van de looptijd betaalt die verzekering dan (een deel van) het openstaande hypotheekbedrag uit. Overlijd je eerder dan die datum? Dan keert de levenhypotheek ook (een deel) eerder uit. 

Voor- en nadelen van een levenhypotheek

Het hebben van een levenhypotheek levert je zowel voor- als nadelen op. De voordelen zijn dat je maandlasten gelijk blijven gedurende de looptijd. En dat je op een belastingvrije manier vermogen opbouwt. De nadelen van een levenhypotheek zijn als volgt:

  • Het is zeer onvoordelig om de polis tijdens de eerste tien jaar van je hypotheek af te kopen.
  • Valt het rendement van de polis tegen? Dan kun je aan het einde van de looptijd een restschuld overhouden.

Levenhypotheek omzetten?

Als je voor 1 januari 2013 al een levenhypotheek had en deze nog niet aan het eind van de looptijd zit, dan loopt de hypotheek nog gewoon door. Meestal zijn de kosten van een levenhypotheek behoorlijk hoog. Het is daarom goed om eens na te denken over het eventueel omzetten van je levenhypotheek naar een andere hypotheekvorm. Uiteraard is dit voor ieders persoonlijke situatie weer anders. Laat je daarom goed voorlichten door je hypotheekadviseur of omzetten  voor jou een zinnige optie is.

Wil je meer weten over de levenhypotheek of wil je direct hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank