Ga naar inhoud

Een hypotheek oversluiten: wanneer is dat slim?

U heeft al een hypotheek, waarvoor u maandelijks betaalt. En u bent niet van plan om te verhuizen. Maar u wilt wel graag besparen op uw maandlasten. Kan dat? Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Optie 1: lagere rente

Het is niet altijd voordelig om uw hypotheek over te sluiten wanneer de rente bij uw huidige of een andere geldverstrekker lager is dan de rente die u nu betaalt. U moet namelijk ook nog rekening houden met boeterente. Dit is een bedrag dat is opgenomen in uw hypotheekcontract voor dit soort situaties. Het is toegestaan om uw bestaande hypotheek af te lossen, open te breken en over te sluiten, maar dan betaalt u wel een vergoeding voor de misgelopen inkomsten van de hypotheekverstrekker. Deze boeterente mag u wel aftrekken bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Ook kunnen bij oversluiten notaris-, taxatie- en advieskosten van toepassing zijn. Het gaat er dus om dat u een afweging maakt tussen de kosten die u enerzijds bespaart doordat u uw hypotheek oversluit en de kosten die u maakt omdat u boeterente moet betalen. Wij helpen u graag om dit te berekenen.

Optie 2: andere hypotheeksoort

Wilt u van uw aflossingsvrije hypotheek af? Of bent u op zoek naar een hypotheek waarbij de voorwaarden gunstiger zijn voor uw situatie. Een andere hypotheeksoort kan u veel voordeel opleveren. Natuurlijk is dit allemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de actuele rentetarieven. Daarom gaan we graag met u om tafel om te bepalen of oversluiten naar een ander soort hypotheek voor u interessant is.

Meer weten over uw hypotheek oversluiten?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u precies vertellen wat uw mogelijkheden zijn als u uw hypotheek wilt oversluiten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.