Ga naar inhoud

Een hypotheek oversluiten: wanneer is dat slim?

Je hebt al een hypotheek, waarvoor je maandelijks betaalt. En je bent niet van plan om te verhuizen. Maar je wilt wel graag besparen op je maandlasten. Kan dat? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.

Optie 1: lagere rente

Het is niet altijd voordelig om je hypotheek over te sluiten wanneer de rente bij je huidige of een andere geldverstrekker lager is dan de rente die je nu betaalt. Je moet namelijk ook nog rekening houden met boeterente. Dit is een bedrag dat is opgenomen in je hypotheekcontract voor dit soort situaties. Het is toegestaan om je bestaande hypotheek af te lossen, open te breken en over te sluiten, maar dan betaal je wel een vergoeding voor de misgelopen inkomsten van de hypotheekverstrekker. Deze boeterente mag je wel aftrekken bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Ook kunnen bij oversluiten notaris-, taxatie- en advieskosten van toepassing zijn. Het gaat er dus om dat je een afweging maakt tussen de kosten die je enerzijds bespaart doordat je je hypotheek oversluit en de kosten die je maakt omdat je boeterente moet betalen. Wij helpen je graag om dit te berekenen.

Optie 2: andere hypotheeksoort

Wil je van je aflossingsvrije hypotheek af? Of ben je op zoek naar een hypotheek waarbij de voorwaarden gunstiger zijn voor jouw situatie? Een andere hypotheeksoort kan je veel voordeel opleveren. Natuurlijk is dit allemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en de actuele rentetarieven. Daarom gaan we graag met je om tafel om te bepalen of oversluiten naar een ander soort hypotheek voor jou interessant is.

Meer weten over je hypotheek oversluiten?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je via hypotheekadvies precies vertellen wat je mogelijkheden zijn als je je hypotheek wilt oversluiten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank