Ga naar inhoud

Kan ik een woning kopen met restschuld?

Als je graag een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, maar je hebt nog een restschuld, zijn er verschillende mogelijkheden. Wij vertellen je er graag meer over.

Betaal de restschuld met spaargeld

De fijnste situatie is natuurlijk dat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alle opties hebt. Het wegwerken van de restschuld voordat je een nieuwe financiële verplichting aangaat is daarom altijd aan te raden. Misschien heb je genoeg spaargeld om dit zelf te realiseren. Of anders kan een lening of schenking van je ouders misschien uitkomst bieden. In geval van een lening dien je je wel te realiseren dat de maandlasten voor deze lening weer zullen drukken op het maximaal te lenen hypotheekbedrag voor de nieuwe woning.

Restschuld meefinancieren

Bij enkele geldverstrekkers is het mogelijk om de restschuld van de vorige woning mee te financieren in de hypotheek op de nieuwe woning. Dit is, indien de geldverstrekker deze mogelijkheid biedt, veelal mogelijk tot 115% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Je adviseur kan door middel van hypotheekadvies samen met jou bekijken welke geldverstrekkers deze mogelijkheid bieden en verder passen bij jouw persoonlijke wensen.

Restschuld voorkomen? Eerder aflossen!

Bij vrijwel elke hypotheek is het mogelijk om per jaar een deel af te lossen zonder dat je daarvoor boeterente betaalt. Meestal gaat het dan om een percentage tussen de 10% en 20%, afhankelijk van de geldverstrekker, looptijd en voorwaarden. Kies je hiervoor, dan profiteer je direct van lagere maandlasten en een lagere restschuld.

Meer weten over een hypotheek afsluiten met restschuld?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek afsluiten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank