Ga naar inhoud

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij hypotheek

Als u ooit arbeidsongeschikt raakt, heeft dat waarschijnlijk grote financiële gevolgen. U krijgt namelijk minder inkomen, terwijl uw woonlasten gelijk blijven. Door een verzekering bij arbeidsongeschiktheid bij uw hypotheek af te sluiten, kunt u het risico beperken dat u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een verzekering bij arbeidsongeschiktheid biedt dekking tegen de financiële gevolgen die ontstaan als u langdurig ziek wordt of (deels) arbeidsongeschikt raakt. De verzekering keert dan een vast bedrag uit gedurende een bepaalde periode of tot aan een bepaalde leeftijd.

AOV en hypotheek bij zzp

Als ondernemer of zzp’er heeft u geen sociale zekerheid op het moment dat u plotseling arbeidsongeschikt raakt. Daarom hebben veel zelfstandig ondernemers een AOV afgesloten om een eventuele terugval aan inkomen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid op te vangen. Maar nog lang niet iedereen. En dat kan voor problemen zorgen in het uiteindelijk kunnen blijven betalen van de woonlasten.

Als u als zzp’er een hypotheek gaat afsluiten en u heeft nog geen AOV, dan kan het slim zijn om dat alsnog te doen. Zo kunt u een tekort aan inkomen namelijk opvangen. Bedenk wel dat een AOV een behoorlijk ingewikkeld product is waarbij elke situatie anders is. Laat u daarom altijd goed voorlichten door een deskundig hypotheekadviseur.

AOV en hypotheek in loondienst

Er wordt vaak gedacht dat als iemand in loondienst is, het dan niet nodig is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar niet elke werknemer is via zijn of haar werkgever voldoende verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. 

Het kan ook zo zijn dat u bijvoorbeeld voor minder dan 35% arbeidsongeschikt raakt. U komt dan niet in aanmerking voor een WIA-uitkering, maar uw inkomsten per maand dalen wel fors. Dan is het prettig te weten dat u uw inkomen kunt aanvullen met een woonlastenverzekering of maandlastenbeschermer. 

Kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat zo'n verzekering u precies maandelijks gaat kosten, hangt van een aantal factoren af. Welk bedrag aan periodieke uitkeringen wilt u verzekeren? Hoeveel maanden kunt u zelf overbruggen met het oog op uw eigen risico? En sluit u de verzekering af op gangbaar, passend of beroepsarbeidsongeschiktheid? 

Kortom: redenen genoeg om vooraf goed met een adviseur te bespreken wat voor uw situatie het beste is. Wilt u dus meer weten over een hypotheek en arbeidsongeschiktheid? Of heeft u behoefte aan een advies voor uw specifieke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.