Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij hypotheek
Als je ooit arbeidsongeschikt raakt, heeft dat waarschijnlijk grote financiële gevolgen. Je krijgt namelijk minder inkomen, terwijl je woonlasten gelijk blijven. Door een verzekering bij arbeidsongeschiktheid bij je hypotheek af te sluiten, kun je het risico beperken dat je jouw hypotheeklasten niet meer kunt betalen.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een verzekering bij arbeidsongeschiktheid biedt dekking tegen de financiële gevolgen die ontstaan als je langdurig ziek wordt of (deels) arbeidsongeschikt raakt. De verzekering keert dan een vast bedrag uit gedurende een bepaalde periode of tot aan een bepaalde leeftijd.
AOV en hypotheek bij zzp
Als ondernemer of zzp’er heb je geen sociale zekerheid op het moment dat je plotseling arbeidsongeschikt raakt. Daarom hebben veel zelfstandig ondernemers een AOV afgesloten om een eventuele terugval aan inkomen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid op te vangen. Maar nog lang niet iedereen. En dat kan voor problemen zorgen in het uiteindelijk kunnen blijven betalen van de woonlasten.
Als je als zzp’er een hypotheek gaat afsluiten en je hebt nog geen AOV, dan kan het slim zijn om dat alsnog te doen. Zo kun je een tekort aan inkomen namelijk opvangen. Bedenk wel dat een AOV een behoorlijk ingewikkeld product is waarbij elke situatie anders is. Laat je daarom altijd goed voorlichten door een deskundig hypotheekadviseur.
AOV en hypotheek in loondienst
Er wordt vaak gedacht dat als iemand in loondienst is, het dan niet nodig is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar niet elke werknemer is via zijn of haar werkgever voldoende verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld voor minder dan 35% arbeidsongeschikt raakt. Je komt dan niet in aanmerking voor een WIA-uitkering, maar je inkomsten per maand dalen wel fors. Dan is het prettig te weten dat je je inkomen kunt aanvullen met een woonlastenverzekering of maandlastenbeschermer.
Kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wat zo'n verzekering je precies maandelijks gaat kosten, hangt van een aantal factoren af. Welk bedrag aan periodieke uitkeringen wil je verzekeren? Hoeveel maanden kun je zelf overbruggen met het oog op je eigen risico? En sluit je de verzekering af op gangbaar, passend of beroepsarbeidsongeschiktheid?
Kortom: redenen genoeg om vooraf goed met een onafhankelijk adviseur te bespreken wat voor jouw situatie het beste is. Wil je dus meer weten over een hypotheek en arbeidsongeschiktheid? Of heb je behoefte aan een advies voor jouw specifieke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.