Ga naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt, dan keert die een bedrag uit op het moment dat je overlijdt. Zo’n verzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Tegenwoordig is het bijna bij geen enkele geldverstrekker nog verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar soms wel, bijvoorbeeld voor het gedeelte van de hypotheek dat uitkomt boven 80% van de woningwaarde

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner of nabestaanden in staat zijn de hypotheek (deels) af te lossen om in het huis te kunnen blijven wonen op het moment dat je overlijdt. Het kan ook dienst doen als buffer om een verlies aan inkomen (tijdelijk) op te vangen. 

De uitkering kan een gelijkblijvend bedrag zijn, maar je hebt ook de keuze voor een dalend verzekerd bedrag. De premie zal dan lager zijn.

De hoogte van de premie is afhankelijk van het verzekerde bedrag, de gekozen looptijd, je leeftijd en je gezondheid op het moment van afsluiten.

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekering

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Let daarom bij de keuze op de verschillende mogelijkheden. Zo zijn er de:

  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering


Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
Bij deze vorm spreek je een vast uitkeringsbedrag af met de verzekeraar. Het bedrag blijft gelijk tijdens de hele looptijd. Wordt vaak gekozen in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
Heb je een annuïteitenhypotheek gekozen? Dan is het gebruikelijk dat je ook kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag gaat dan elke maand iets omlaag.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
Bij een lineaire hypotheek kies je het beste ook voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het verzekerde bedrag met een gelijk bedrag per jaar.

Gezondheidsverklaring en keuring

Bij het aanvragen van deze verzekering ben je verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is een formulier met persoonlijke gezondheidsvragen. Op basis van je antwoorden berekent de verzekeraar het risico om je te verzekeren. Je bent verplicht om de verklaring eerlijk in te vullen. Heb je dat niet gedaan? Dan hoeft de verzekeraar bij uitkering van de verzekering het verzekerde bedrag niet uit te keren.

Wil je nog meer weten over een overlijdensrisicoverzekering of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank