Ga naar inhoud

Aftrekbare kosten aankoop woning

Als je een huis hebt gekocht, mag je verschillende kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Daarvan is de hypotheekrente bij de meeste mensen wel bekend. Maar wat is er nog meer aftrekbaar, zeker in het jaar van de aankoop van je nieuwe huis?

Deze kostenposten zijn aftrekbaar

De aftrekbare kosten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo zijn in de aangifte inkomstenbelasting de volgende kostenposten aftrekbaar:

  1. De kosten voor het afsluiten van de hypotheek
  2. De hypotheekrente
  3. Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming

1: De kosten voor het afsluiten van de hypotheek

De kosten die je maakt bij het afsluiten van de hypotheek zijn in principe eenmalige kosten. Je maakt ze namelijk alleen in het jaar dat je het huis koopt. We hebben het dan over:

En koop je een nieuwbouwhuis? Dan is ook de volgende kostenpost aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting:

  • De bouwrente die betaald is na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte

2: De hypotheekrente

Heb je gekozen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek? Dan mag je de jaarlijkse rente die je over die lening betaalt ook aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dat kan achteraf, maar veel mensen vinden het fijner om hier alvast een voorlopige teruggaaf voor aan te vragen. Zij krijgen dan elke maand al een vast bedrag terug. 

3: Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming 

Staat je huis op de grond van iemand anders? Dan betaal je hier jaarlijks of maandelijks erfpacht voor. Je mag deze zogenaamde erfpachtcanon aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Jammer genoeg zijn niet alle kosten die te maken hebben met de koop van een eigen woning aftrekbaar. Het is daarom goed om die ook nog even onder elkaar te zetten. De volgende kosten zijn niet aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting:

  • Makelaarskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte (in tegenstelling tot die van de hypotheekakte)
  • Onderhoud en verbouwingskosten
  • Kosten van een bankgarantie

Wil je meer weten over de aftrekbare kosten bij aankoop van een woning? Profiteer dan van ons hypotheekadvies. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank