Ga naar inhoud

Onderverzekering

Misschien heb je de vermelding wel eens zien staan bij een inboedelverzekering: garantie tegen onderverzekering. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? In het kort houdt garantie tegen onderverzekering van je inboedel in dat je de volledige waarde van jouw spullen vergoed krijgt bij schade. Wil je precies weten hoe dit zit, en wat garantie tegen onderverzekering voor je betekent? Univé legt het je uitgebreid uit.   

Wat is onderverzekering? 

Om goed te begrijpen wat de garantie tegen onderverzekering inhoudt, is het belangrijk om eerst te weten wat onderverzekering precies is. Met onderverzekering van wordt bedoeld dat je spullen voor een lager bedrag verzekerd zijn dan de totale waarde ervan.    

Dus stel, je hebt een inboedel die € 50.000 waard is en je bent maar voor € 40.000 aan schade verzekerd. Dan zou je bij het verlies van je inboedel, bijvoorbeeld door brandschade of brand- en waterschade, € 10.000 uit eigen zak moeten bijbetalen voor het herstel of vervangen van je spullen. Aangezien je voor maar 80% van de waarde van jouw inboedel verzekerd bent, zou je ook voor een kleinere schade van € 5.000 maar € 4.000 vergoed krijgen. Daarmee ben je onderverzekerd voor inboedelschade. 

Garantie tegen onderverzekering inboedel 

Een garantie tegen onderverzekering van je inboedel zorgt ervoor dat je bij schade altijd het gehele schadebedrag uitgekeerd krijgt. Dat is zeker fijn als je waardevolle spullen in huis hebt, zoals duur horloge. Maar ook voor spullen die je hard nodig hebt, heb je die garantie. Bijvoorbeeld bij het verzekeren van je bril of het verzekeren van je gehoorapparaat. Met een inboedelverzekering van Univé heb je altijd de garantie tegen onderverzekering. Deze garantie geldt ook voor onze opstalverzekering.  

Op je polis wordt geen verzekerd bedrag genoemd. Wij geven je garantie tegen onderverzekering. Je weet dus zeker dat je goed verzekerd bent op het moment dat je het nodig hebt. Heb je aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld sieraden? Dan staat er wél een bedrag op je polis. Dit is het maximale bedrag waar je bent verzekerd.  

Hoe weet ik wat mijn inboedel waard is? 

Je hebt waarschijnlijk niet van alle voorwerpen in je huis de bonnetjes bij elkaar liggen. Dat geeft niet: de waarde van je inboedel is in te schatten op basis van een aantal zaken. Dit zijn onder andere: 

  • De grootte van je woning. In een groter huis passen meer spullen. Hoe groter je huis, hoe hoger je geschatte inboedelwaarde dus wordt. 

  • Het bouwjaar van je huis. Oudere huizen zijn vaak minder waard dan nieuwbouwwoningen. Dit zegt ook iets over de waarde van de spullen in het huis. 

  • De WOZ-waarde van je woning. Een huis met een hoge WOZ-waarde heeft vaak ook inboedel met een hogere waarde. Daarom wordt de WOZ-waarde meegenomen in de schatting van je inboedelwaarde. 

De inschatting van de inboedelwaarde hoeft je niet zelf te doen. Als je een inboedelverzekering afsluit bij Univé, maken wij op basis van de informatie die jij aanlevert een schatting. Blijkt deze inschatting toch te laag te zijn en heb je voor een hoger bedrag schade? Door de garantie tegen onderverzekering krijg je alsnog het hele schadebedrag uitgekeerd. 

Meer weten over je inboedelwaarde en hoe deze ingeschat wordt? Bekijk dan onze pagina over de inboedelwaardemeter

Premie berekenen 


Wil je een inboedelverzekering afsluiten met garantie tegen onderverzekering? Dat kan bij Univé.

Bekijk onze inboedelverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering