Ga naar inhoud

Onderverzekering

Misschien heeft u de vermelding wel eens zien staan bij een inboedelverzekering: garantie tegen onderverzekering. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? In het kort houdt garantie tegen onderverzekering van uw inboedel in dat u de volledige waarde van uw spullen vergoed krijgt bij schade. Wilt u precies weten hoe dit zit, en wat garantie tegen onderverzekering voor u betekent? Univé legt het u uitgebreid uit. 

Wat is onderverzekering? 

Om goed te begrijpen wat de garantie tegen onderverzekering inhoudt, is het belangrijk om eerst te weten wat onderverzekering precies is. Met onderverzekering van wordt bedoeld dat uw spullen voor een lager bedrag verzekerd zijn dan de totale waarde ervan.  

Dus stel, u heeft een inboedel die € 50.000 waard is en u bent maar voor € 40.000 aan schade verzekerd. Dan zou u bij het verlies van uw inboedel, bijvoorbeeld door brandschade, € 10.000 uit eigen zak moeten bijbetalen voor het herstel of vervangen van uw spullen. Aangezien u voor maar 80% van de waarde van uw inboedel verzekerd bent, zou u ook voor een kleinere schade van € 5.000 maar € 4.000 vergoed krijgen. Daarmee bent u onderverzekerd voor inboedelschade. 

Garantie tegen onderverzekering inboedel 

Een garantie tegen onderverzekering van uw inboedel zorgt ervoor dat u bij schade altijd het gehele schadebedrag uitgekeerd krijgt. Dat is zeker fijn als u waardevolle spullen in huis heeft, zoals een tablet of duur horloge. Maar ook voor spullen die u hard nodig heeft, zoals een bril of gehoorapparaat. Met een inboedelverzekering van Univé heeft u altijd de garantie tegen onderverzekering, welke dekking u ook kiest. Deze garantie geldt ook voor onze opstalverzekering.  

Hoe weet ik wat mijn inboedel waard is? 

U heeft waarschijnlijk niet van alle voorwerpen in uw huis de bonnetjes bij elkaar liggen. Dat geeft niet: de waarde van uw inboedel is in te schatten op basis van een aantal zaken. Dit zijn onder andere: 

  • De grootte van uw woning. In een groter huis passen meer spullen. Hoe groter uw huis, hoe hoger uw geschatte inboedelwaarde dus wordt. 

  • Het bouwjaar van uw huis. Oudere huizen zijn vaak minder waard dan nieuwbouwwoningen. Dit zegt ook iets over de waarde van de spullen in het huis. 

  • De WOZ-waarde van uw woning. Een huis met een hoge WOZ-waarde heeft vaak ook inboedel met een hogere waarde. Daarom wordt de WOZ-waarde meegenomen in de schatting van uw inboedelwaarde. 

De inschatting van uw inboedelwaarde hoeft u niet zelf te doen. Als u een inboedelverzekering afsluit bij Univé, maken wij op basis van de informatie die u aanlevert een schatting. Blijkt deze inschatting toch te laag te zijn en heeft u voor een hoger bedrag schade? Door de garantie tegen onderverzekering krijgt u alsnog het hele schadebedrag uitgekeerd. 

Meer weten over uw inboedelwaarde en hoe deze ingeschat wordt? Bekijk dan onze pagina over de inboedelwaardemeter

Premie berekenen 


Wilt u een inboedelverzekering afsluiten met garantie tegen onderverzekering? Dat kan bij Univé. U heeft de keuze uit verschillende dekkingen en berekent gemakkelijk online uw premie. 

Bekijk onze inboedelverzekeringenBereken uw premie