Ga naar inhoud

Huurdersbelang

Woont u in een huurwoning, en heeft u uw persoonlijke spullen verzekerd met een inboedelverzekering? Dat is wel zo verstandig. Daarmee is schade aan uw (kostbare) eigendommen namelijk verzekerd. Maar hoe zit het qua verzekering met aanpassingen die u aan een huurwoning doet, zoals het leggen van een nieuwe vloer of het plaatsen van een nieuwe keuken? Krijgt u een vergoeding bij schade aan deze aanpassingen, of gaat deze naar de eigenaar van het huis? Dit zijn allemaal vragen omtrent het zogenaamde huurdersbelang. Univé zet de belangrijkste vragen - en antwoorden - over het verzekeren van het huurdersbelang verzekeren op een rij.

Wat is huurdersbelang?

Huurdersbelang is van toepassing wanneer u als huurder aanpassingen doet aan de huurwoning. Denk daarbij aan het installeren van zonnepanelen op het dak, het plaatsen van een bad in de badkamer, of het leggen van een nieuwe vloer. U bent als huurder geen eigenaar van de woning, maar aanpassingen die u zelf op eigen kosten doet zijn wel uw bezit. Deze worden daarom deel van de inboedel in uw huurwoning.

Moet ik mijn huurdersbelang apart verzekeren?

Aanpassingen en verbeteringen die u op eigen kosten aan uw huurwoning aanbrengt, vallen automatisch onder uw inboedel. Dat betekent dat deze ook binnen de dekking van uw inboedelverzekering vallen. U hoeft uw huurdersbelang dus niet apart te verzekeren. Als u een inboedelverzekering heeft terwijl u een woning huurt, is het huurdersbelang automatisch meeverzekerd tot een bepaald bedrag. 

Dekking huurdersbelang

Schade aan uw huurdersbelang is dan wel gedekt door uw inboedelverzekering, maar tot welk bedrag? Bij Univé is uw huurdersbelang tot een bedrag van € 10.000 meeverzekerd bij uw inboedelverzekering. Zijn uw aanpassingen aan de woning meer waard dan dit bedrag? Dan kunt u uw huurdersbelang ook voor een hoger bedrag meeverzekeren bij uw inboedelverzekering. Daarvoor betaalt u wel een hogere premie.

Welke soort schade gedekt is - en tot welk bedrag - hangt af van het type inboedelverzekering dat u heeft. Bij al onze inboedelverzekeringen bent u standaard verzekerd tegen schade door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, en ook door rook en schroeien. Dit geldt dus ook voor uw huurdersbelang. Hierbij betaalt u geen eigen risico. Schade door een ongelukje, vallen of stoten is alleen meeverzekerd bij de All Risk inboedelverzekering.

Inboedelverzekering BasisInboedelverzekering All Risk

Kosten inboedelverzekering voor huurders

Ook als u een woning huurt, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo zijn uw persoonlijke eigendommen, zoals meubels, kleding en elektronica, altijd goed verzekerd. Omdat het huurdersbelang ook onder uw inboedel valt, zijn uw eigen aanpassingen aan de woning goed meeverzekerd. Zo bent u financieel voorbereid op schade, ook aan bijvoorbeeld uw nieuwe tegelwand in de keuken.

Maar hoeveel bent u als huurder kwijt aan uw inboedelverzekering? En wat wordt uw premie als u uw huurdersbelang voor een hoger bedrag dan de standaard van € 10.000 wilt verzekeren? Met onze handige online rekentool bent u er snel achter. Het gebruik van deze tool is geheel vrijblijvend - u zit nergens aan vast.

Bereken uw premie