Ga naar inhoud

Huurdersbelang

Woon je in een huurwoning, en heb je jouw persoonlijke spullen verzekerd met een inboedelverzekering? Dat is wel zo verstandig. Daarmee is schade aan je (kostbare) eigendommen namelijk verzekerd. Maar hoe zit het qua verzekering met aanpassingen die je aan een huurwoning doet, zoals het leggen van een nieuwe vloer of het plaatsen van een nieuwe keuken? Krijg je een vergoeding bij schade aan deze aanpassingen, of gaat deze naar de eigenaar van het huis? Dit zijn allemaal vragen over het zogenaamde huurdersbelang. We zetten de belangrijkste vragen - en antwoorden - over het huurdersbelang verzekeren op een rij.

Wat is huurdersbelang?

Huurdersbelang is van toepassing wanneer je als huurder aanpassingen doet aan de huurwoning. Denk daarbij aan het installeren van zonnepanelen op het dak, het plaatsen van een bad in de badkamer, of het leggen van een nieuwe vloer. Je bent als huurder geen eigenaar van de woning, maar aanpassingen die je zelf op eigen kosten doet zijn wel jouw bezit. Deze worden daarom deel van de inboedel in je huurwoning.

Moet ik mijn huurdersbelang apart verzekeren?

Aanpassingen en verbeteringen die je op eigen kosten aan je huurwoning aanbrengt, vallen automatisch onder jouw inboedel. Dat betekent dat deze ook verzekerd zijn met jouw inboedelverzekering. Je hoeft je huurdersbelang dus niet apart te verzekeren. Als je een inboedelverzekering hebt terwijl je een woning huurt, is het huurdersbelang automatisch meeverzekerd tot een bepaald bedrag.

Wat verzeker ik met het huurdersbelang?

Schade aan je huurdersbelang is verzekerd met je inboedelverzekering, maar tot welk bedrag? Bij Univé is jouw huurdersbelang tot een bedrag van € 30.000 meeverzekerd bij je inboedelverzekering. Zijn je aanpassingen aan de woning meer waard dan dit bedrag? Dan kun je jouw huurdersbelang ook voor een hoger bedrag meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Daarvoor betaal je wel een hogere premie. 

Bij al onze inboedelverzekeringen ben je standaard verzekerd tegen schade door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, en ook door rook en schroeien. Dit geldt dus ook voor je huurdersbelang. Hierbij betaal je alleen een eigen risico van € 250 bij stormschades. Schade door een ongelukje, vallen of stoten is ook meeverzekerd.

Kosten inboedelverzekering voor huurders

Ook als je een woning huurt, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo zijn je persoonlijke eigendommen, zoals meubels, kleding en elektronica, altijd goed verzekerd. Omdat het huurdersbelang ook onder je inboedel valt, zijn je eigen aanpassingen aan de woning goed meeverzekerd. Zo ben je financieel voorbereid op schade, ook aan bijvoorbeeld je nieuwe tegelwand in de keuken. 

Maar hoeveel ben je kwijt aan je inboedelverzekering voor je huurhuis? En wat wordt je premie als je jouw huurdersbelang voor een hoger bedrag dan de standaard van € 30.000 wilt verzekeren? Met onze handige online rekentool ben je er snel achter. Het gebruik van deze tool is geheel vrijblijvend - je zit nergens aan vast.

Premie berekenen inboedelverzekering