Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen opstal en inboedel?

Uw huis heeft losse en vaste onderdelen: de inboedel en de opstal. Welke delen van uw huis vallen nu precies onder inboedel, en welke delen vallen onder opstal? Wat is het verschil tussen inboedel en opstal, en hoe kunt u beide onderdelen van uw woning goed verzekeren? Daar neemt Univé u graag in mee. 

Uw inboedel: de losse spullen in en om uw woning 


Alle losse spullen die zich in en om uw woning bevinden vallen onder inboedel. Daaronder vallen spullen als uw meubels, gordijnen en lampen, maar ook elektrische apparaten zoals uw tv. Verder vallen uw kleding en alle kleine spullen als boeken en cd’s onder uw inboedel. 

Uw opstal: de vaste onderdelen van uw woning 


Alles dat letterlijk nagelvast zit aan uw woning, valt onder opstal. Dat zijn natuurlijk de muren en het dak van uw huis, maar ook ingebouwde onderdelen, zoals uw badkamer en uw keuken. Ook de grond die bij uw woning hoort, zoals uw tuin, behoort tot uw opstal. 

Inboedel verzekeren 


Om uw inboedel goed te verzekeren, kunt u een inboedelverzekering afsluiten. Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig. Als uw spullen gestolen worden of beschadigd raken, kan dit namelijk hoge kosten met zich meebrengen. Met een inboedelverzekering wordt de schade aan uw spullen altijd vergoed als deze komt door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, rook of schroeien.  

Met een All Risk inboedelverzekering is uw inboedel ook verzekerd tegen schade door vallen of stoten, of een ongelukje in huis. Wilt u dat uw spullen ook verzekerd zijn als u deze meeneemt uit huis? Kies dan voor een inboedelverzekering met buitenshuis dekking

Premie berekenen inboedelverzekering

De vaste onderdelen van uw woning verzekert u met een opstalverzekering. Ook een opstalverzekering afsluiten is niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen vaak wel dat u er één afsluit voor een koophuis. Als u in een appartement woont, hoeft u vaak niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) al een opstalverzekering voor het hele gebouw afgesloten. 

Vereist of niet, een opstalverzekering afsluiten voor uw woning is altijd verstandig. Daarmee is uw huis verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Als u kiest voor een All Risk opstalverzekering, is uw woning ook verzekerd tegen schade door een ongelukje in huis. Ook schade aan uw ruiten is bij de All Risk verzekering standaard meeverzekerd. 

Premie berekenen opstalverzekering

Vragen over verschil opstal en inboedel? Neem contact op 

Heeft u nog vragen over het verschil tussen inboedel en opstal, en wat dit betekent voor uw verzekering? Daarvoor kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.