Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen opstal en inboedel?

Je huis heeft losse en vaste onderdelen: de inboedel en de opstal. Welke delen van je huis vallen nu precies onder inboedel, en welke delen vallen onder opstal? Wat is het verschil tussen inboedel en opstal, en hoe kun je beide onderdelen van je woning goed verzekeren? Daar neemt Univé je graag in mee. 

Je inboedel: de losse spullen in en om je woning 


Alle losse spullen die zich in en om jouw woning bevinden vallen onder inboedel. Daaronder vallen spullen als je meubels, gordijnen en lampen, maar ook elektrische apparaten zoals je tv. Verder vallen je kleding en alle kleine spullen als boeken en cd’s onder je inboedel. 

Je opstal: de vaste onderdelen van je woning 


Alles dat letterlijk nagelvast zit aan jouw woning, valt onder opstal. Dat zijn natuurlijk de muren en het dak van je huis, maar ook ingebouwde onderdelen, zoals je badkamer en je keuken. Ook de grond die bij je woning hoort, zoals je tuin, hoort bij je opstal. 

Inboedel verzekeren 


Om je inboedel goed te verzekeren, kun je een inboedelverzekering afsluiten.

Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig. Als je spullen gestolen worden of beschadigd raken, kan dit namelijk hoge kosten met zich meebrengen. Met een inboedelverzekering wordt de schade aan je spullen altijd vergoed als deze komt door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, rook of schroeien. Je inboedel is in veel gevallen verzekerd tegen schade door vallen of stoten, of een ongelukje in huis. 

Wil je dat je spullen ook verzekerd zijn als je deze meeneemt uit huis? Kies dan voor de extra Buitenshuis dekking.  

Premie berekenen inboedelverzekering

Opstal verzekeren

De vaste onderdelen van je woning verzeker je met een opstalverzekering. Ook een opstalverzekering afsluiten is niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen vaak wel dat je er één afsluit voor een koophuis. Als je in een appartement woont, hoef je vaak niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) al een opstalverzekering voor het hele gebouw afgesloten.  

Vereist of niet, een opstalverzekering afsluiten voor je woning is altijd verstandig. Daarmee is je huis verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Je woning is dan ook verzekerd tegen schade door een ongelukje in huis, zoals vallen en stoten.  

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je ruiten? Kies dan voor de extra Ruitbreuk dekking. 

Premie berekenen opstalverzekering

Zowel je huis als je spullen verzekeren? 

Wil jij de vaste onderdelen van je huis én de losse spullen die in je huis staan verzekeren? Dan raden we je aan om zowel een inboedel- als een opstalverzekering af te sluiten. Dit kan bij Univé in één keer. Je regelt het makkelijk en snel, binnen 5 minuten. 

Premie berekenen opstal- en inboedelverzekering

Vragen over verschil opstal en inboedel? Neem contact op 

Heb je nog vragen over het verschil tussen inboedel en opstal, en wat dit betekent voor jouw verzekering? Daarvoor kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.