Ga naar inhoud

Opstalverzekering verhuurde woning

Als u een woning (ver)huurt, wilt u natuurlijk wel dat deze goed verzekerd is. Een risico op schade, bijvoorbeeld door brand, storm of water, bestaat altijd. Bij verhuur van een woning bestaat ook een risico dat huurders schade aanbrengen aan de woning. Dit maakt een goede verzekering extra belangrijk. Maar wie is bij verhuur van een woning nu verantwoordelijk voor schade, en hoe is dit geregeld via de verzekering? Univé legt u uit hoe het zit met de opstalverzekering verhuurde woning. 

Welke opstalverzekering verhuurde woning past bij mij? 

U heeft bij Univé de keuze uit twee verschillende dekkingen voor uw opstalverzekering verhuurde woning. U kunt kiezen voor Opstalverzekering Basis of Opstalverzekering All Risk. Met beide dekkingen bent u verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Ook heeft u bij beide types opstalverzekering standaard geen eigen risico.  

Een belangrijk verschil is wel dat met de all risk dekking ook schade door een ongelukje in huis of ruitbreuk verzekerd is. Als u uw woning verhuurt, is het handig om ook hiertegen verzekerd te zijn. Want stel, uw huurder laat iets aanbranden in de keuken waardoor een woningbrand ontstaat. Of de kinderen van uw huurders gooien een bal door de ruit. Dan is het fijn dat deze schade door uw huurders meeverzekerd is en u reparaties niet uit eigen zak moet betalen. 

Premie berekenen basisdekkingPremie berekenen all risk dekking

Opstalverzekering verhuurde woning: wie sluit de verzekering af? 

Hoe zit het met het afsluiten van een opstalverzekering voor een verhuurde woning? Wat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder en wat is de verantwoordelijkheid van de huurder? Lees hieronder verder over wat op uw woonsituatie van toepassing is. 

Ik ben verhuurder 

Verhuurt u één of meerdere woningen of appartementen? Dan moet u hier als eigenaar zelf een opstalverzekering voor afsluiten – dit is niet de verantwoordelijkheid van uw huurder(s). De betalingsverplichting voor de opstalverzekering ligt ook bij u als verhuurder. Met een opstalverzekering voor uw verhuurde woning(en) of appartement(en) is uw vastgoed voldoende verzekerd en kunt u met een gerust hart verhuren.  

Verhuurt u een geheel wooncomplex met daarin meerdere appartementen? Dan is het niet praktisch om voor elk appartement apart een opstalverzekering af te sluiten. Kies in dit geval voor onze gebouwenverzekering. Hiermee sluit u in één keer een opstalverzekering voor het gehele appartementencomplex af en is van ieder appartement de opstal goed verzekerd. 

Let op: bij (kamer)verhuur van een woning kan er sprake zijn van beperkingen in de dekking. Ook kunnen er extra preventiemaatregelen vereist zijn. Vraag een adviseur bij u in de buurt of deze in uw situatie van toepassing zijn.

Ik ben huurder 

Bent u huurder van een woning of appartement? Dan hoeft u niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder van de woning of het appartement. Deze verhuurder betaalt ook de kosten van de opstalverzekering. Zelfs als u een appartement koopt, hoeft u niet zelf een opstalverzekering af te sluiten: dit wordt meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VVE). 

Vragen over opstalverzekering verhuurde woning? Neem contact op 

Heeft u nog vragen over opstalverzekering verhuurde woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.