Ga naar inhoud

Wat is inboedel?

Onder inboedel vallen alle losse spullen in uw woning, die u zo kunt oppakken en verhuizen. Dat zijn er vaak behoorlijk wat. Daarom is het aan te raden om een goede woonverzekering met een ruime dekking af te sluiten. Maar wat is nu precies onderdeel van de inboedel? Univé legt het u graag uit.

Betekenis inboedel

De losse spullen die u kunt verplaatsen in, maar ook om uw woning, vormen uw inboedel. Niet alleen uw eigen spullen, maar ook de spullen van uw partner, kinderen of andere huisgenoten. Aan wat voor spullen kunt u dan denken? Het kan bijvoorbeeld gaan om meubilair, kleding, servies en apparatuur zoals uw tablet of laptop. Maar ook om spullen als muziekinstrumenten, zoals een gitaar. Daarnaast valt ook niet-vastgelijmde vloerbedekking zoals laminaat onder uw inboedel.

Wat is opstal?

In tegenstelling tot inboedel valt alles dat letterlijk nagelvast zit aan uw woning onder opstal. Denk hierbij aan een inbouwkeuken, gelijmde parketvloer, leidingen, kozijnen, centrale verwarming, het toilet of de badkamer. Deze objecten zijn niet zomaar mee te nemen bij een verhuizing zonder iets stuk te maken. Ze zitten vast aan uw huis.

Kostbaarhedenverzekering

Er zijn ook voorwerpen die u in huis kunt hebben die níét onder de gewone inboedelverzekering vallen. Dit geldt voor spullen van hoge waarde, ook wel kostbaarheden genoemd. Voor deze spullen is het verstandig om een zogenaamde kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Denk daarbij aan spullen als:

  • Dure sieraden en horloges

  • Instrumenten, bijvoorbeeld een gitaar

  • Collecties

  • Antieke meubels

  • Kunstvoorwerpen

Welke inboedelverzekering past bij mij? 

U heeft bij Univé de keuze uit Inboedel Basis, All Risk en All Risk met Buitenshuis dekking. Heeft u de Inboedel Basis verzekering van Univé? Dan is uw inboedel alleen verzekerd tegen schade door onder andere brand en diefstal uit uw woning. Schade door vallen en stoten of een ongelukje in de woning zijn niet verzekerd. 

Met de Inboedelverzekering All Risk is uw inboedel tegen bijna alle vormen van schade of verlies in uw huis verzekerd. Met de Inboedelverzekering All Risk met Buitenshuis dekking is uw inboedel ook buiten uw woning verzekerd. Bekijk de polisvoorwaarden voor de precieze dekking. Meer weten? Lees meer over de inboedelverzekering.  

Vragen? Neem contact op 

Heeft u vragen over onze inboedelverzekering? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Heeft u schade aan uw inboedel? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina hulp bij schade aan uw inboedel.