Ga naar inhoud

Wat is inboedel?

Onder inboedel verstaan we alle losse spullen in uw woning, die u zo kunt verhuizen zonder iets stuk te maken. Eigen haard is goud waard. Het is dus aan te raden om een goede woonverzekering met een ruime dekking af te sluiten. Maar wat valt er nou precies onder inboedel? Univé legt het u graag uit. 

Betekenis inboedel 

Onder inboedel vallen de spullen die u kunt verplaatsen in en om uw woning. Niet alleen uw eigen spullen, maar ook de spullen van uw partner, kinderen of andere huisgenoten. Alle losse spullen in uw woning vallen onder uw inboedel. Hierbij kunt u denken aan meubilair, kleding, servies en apparatuur zoals uw laptop. Daarnaast valt bijvoorbeeld ook laminaat onder uw inboedel. 

Kostbaarheden in uw inboedel 


Uw inboedel kan ook kostbaarheden bevatten zoals: 

  • Kunst (denk aan schilderijen, beelden en andere kunstvoorwerpen) 

  • Antiek (zoals een antieke kast) 

  • Lijfsieraden (dit zijn sieraden en horloges die op of om uw lijf gedragen worden en gemaakt zijn van bijvoorbeeld edelmetalen, gesteente, mineralen, parels of bloedkoraal) 

  • Muziekinstrumenten 

  • Verzamelingen 

Voor zulke waardevolle spullen kunt u een aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten. Daarmee zijn uw kostbare spullen wereldwijd verzekerd. 

Wat is opstal? 


In tegenstelling tot inboedel valt alles dat letterlijk nagelvast zit aan uw woning onder opstal. Denk hierbij aan een inbouwkeuken, gelijmde parketvloer, leidingen, kozijnen, centrale verwarming, het toilet of de badkamer. Deze objecten zijn niet zomaar mee te nemen bij een verhuizing zonder iets stuk te maken. Ze zitten vast aan uw huis. 

Wat valt er onder een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering van Univé is uw inboedel verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Vaak gaat het om brand-, storm-, inbraak-, of waterschade. Bekijk uw polisvoorwaarden voor de precieze dekking. In sommige situaties is het niet helemaal duidelijk of iets nu bij uw inboedel of uw opstal hoort. Bijvoorbeeld wanneer u aan het verbouwen bent en bouwmateriaal op de grond in uw huis heeft liggen. 

Welke inboedelverzekering past bij mij? 


U heeft bij Univé de keuze uit Inboedel Basis, All Risk en All Risk met Buitenshuis dekking. Heeft u de Inboedel Basis verzekering van Univé? Dan is uw inboedel alleen verzekerd tegen schade door onder andere brand en diefstal uit uw woning. Schade door vallen en stoten of een ongelukje in de woning zijn niet verzekerd. 

Met de Inboedelverzekering All Risk is uw inboedel tegen bijna alle vormen van schade of verlies in uw huis verzekerd. Met de Inboedelverzekering All Risk met Buitenshuis dekking is uw inboedel ook buiten uw woning verzekerd. Bekijk de polisvoorwaarden voor de precieze dekking. Meer weten? Lees meer over de inboedelverzekering.  

Vragen? Neem contact op 


Heeft u vragen over onze inboedelverzekering? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Heeft u schade aan uw inboedel? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina hulp bij schade aan uw inboedel.