Ga naar inhoud

Wat is inboedel?

Onder inboedel vallen alle losse spullen in je woning, die je zo kunt oppakken en verhuizen. Dat zijn er vaak behoorlijk wat. Daarom is het aan te raden om een goede woonverzekering met een ruime dekking af te sluiten. Maar wat is nu precies onderdeel van de inboedel? Univé legt het je graag uit.

Betekenis inboedel

De losse spullen die je kunt verplaatsen in, maar ook om je woning, vormen je inboedel. Niet alleen je eigen spullen, maar ook de spullen van je partner, kinderen of andere huisgenoten. Aan wat voor spullen kun je dan denken? Het kan bijvoorbeeld gaan om meubilair, kleding, servies en apparatuur. Zo kun je ook je tv verzekeren. Maar het gaat ook om spullen als muziekinstrumenten, zodat je ook je nieuwe gitaar kunt verzekeren. Daarnaast valt ook niet-vastgelijmde vloerbedekking zoals laminaat onder je inboedel.

Wat is opstal?

In tegenstelling tot inboedel valt alles dat letterlijk nagelvast zit aan je woning onder opstal. Denk hierbij aan een inbouwkeuken, gelijmde parketvloer, leidingen, kozijnen, centrale verwarming, het toilet of de badkamer. Deze objecten zijn niet zomaar mee te nemen bij een verhuizing zonder iets stuk te maken. Ze zitten vast aan je huis.

Wat kan ik aanvullend verzekeren bij mijn inboedelverzekering? 

Er zijn verschillende aanvullende dekkingen voor je inboedelverzekering.

Mobiele Elektronica dekking  

Met de aanvullende dekking Mobiele Elektronica verzeker je draagbare elektronische apparaten, zoals je telefoon, laptop of e-reader in heel Nederland tegen schade, verlies of diefstal. Schade door een ongelukje, vallen of stoten is standaard meeverzekerd met deze dekking.   

Buitenshuis dekking   

Wil je jouw spullen ook buiten je huis verzekeren, kies dan voor de Buitenshuis dekking bij je inboedelverzekering. Je spullen zijn dan overal in Nederland tot € 2.500 per jaar verzekerd.   

Ruitbreuk dekking   

Met de Ruitbreuk dekking ben je verzekerd tegen glasschade in ramen, deuren en dakkoepels in je woning of bijgebouwen. Ook gebroken (douche)deuren zijn verzekerd tegen schade. 

Kostbaarhedenverzekering

Het kan zijn dat voorwerpen in huis niet helemaal verzekerd zijn met de inboedelverzekering. Dit geldt voor spullen van hoge waarde, ook wel kostbaarheden genoemd. Voor deze spullen is het verstandig om een zogenaamde kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Denk daarbij aan spullen als:

  • Dure sieraden en horloges

  • Instrumenten, bijvoorbeeld een gitaar

  • Collecties

  • Antieke meubels

  • Kunstvoorwerpen

Vragen? Neem contact op 

Heb je vragen over onze inboedelverzekering? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Heb je schade aan je inboedel? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe je een schade kunt melden op de pagina hulp bij schade aan je inboedel.