Ga naar inhoud

Tuinverzekering

Uw tuin: een plek waar u heerlijk kunt ontspannen, genieten van zonnig weer, of barbecueën met familie en vrienden. Best een waardevolle plek om te verzekeren dus. Want ook al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zo, u heeft in uw tuin vaak toch spullen van waarde. Uw tuinmeubelset bijvoorbeeld, uw schuurtje met al uw gereedschap, of de nieuwe schutting die u heeft geplaatst. Als uw tuin en de spullen daarin schade oplopen, bijvoorbeeld door een storm, leidt dit tot hoge kosten. Om financiële schade te voorkomen, is een goede tuinverzekering een goed idee. Hiermee is bijvoorbeeld schade door diefstal of stormschade aan uw tuin verzekerd. 

Dekking opstalverzekering en inboedelverzekering tuin 

Heeft u al een woonverzekering? Hiermee wordt de meeste schade aan uw tuin ook gedekt. Waar in uw tuin schade gedekt is, hangt er onder andere vanaf of u een opstalverzekering, inboedelverzekering of beide heeft. Een opstalverzekering dekt de vaste onderdelen van uw huis, maar ook de grond en wat hier nog meer op gebouwd is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tuinhuisje, schuur, overkapping of schutting. Als u een opstalverzekering heeft, is schade aan zulke bouwwerken in uw tuin daar dus ook door gedekt. 

Maar hoe zit het dan met de losse spullen in uw tuin, zoals uw tuinstoelen, tuingereedschap in uw schuur of uw parasol? Deze vallen niet onder uw opstalverzekering. Als u een inboedelverzekering heeft, dekt deze wel schade aan de losse spullen in uw tuin. Deze hoeft u dus niet apart te verzekeren. 

Wilt u dat schade aan zowel de vaste onderdelen van uw tuin als uw tuinspullen gedekt is? Dan is het verstandig om een opstalverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten. Zo is elk onderdeel van uw tuin goed verzekerd en kunt u zorgeloos genieten van uw tuin. 

Welke schades aan mijn tuin zijn verzekerd? 

Welke soorten schade gedekt zijn door uw tuinverzekering, hangt ervan af welke woonverzekering u precies heeft. Heeft u een opstalverzekering met basisdekking? Deze dekt standaard schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Dit geldt dus ook voor de vaste onderdelen van uw tuin. Als u een opstalverzekering met all risk dekking heeft, is ook schade aan uw tuin door een ongelukje gedekt. Ook glasschade, wanneer bijvoorbeeld de ruit van uw schuur breekt, is hiermee verzekerd. 

De dekking van schade aan losse spullen in uw tuin verschilt ook per type inboedelverzekering. Heeft u gekozen voor een inboedelverzekering met basisdekking? Dan zijn de spullen in uw tuin verzekerd tegen schade door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, en ook door rook en schroeien. U heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om te kiezen voor een inboedelverzekering met all risk dekking. Daarmee is ook schade aan uw tuinspullen door een ongelukje of vallen of stoten verzekerd.  

Schade aan uw tuin voorkomen

Het is fijn dat schades zoals stormschade aan uw tuin verzekerd zijn, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe voorkomt u schade aan uw tuin? Wij zetten een aantal tips op een rij. 

  • Zorg dat uw tuin goed afgeschermd is. Als u uw tuin goed omheint, bijvoorbeeld met een stevig hek of een schutting, is de kans kleiner dat spullen uit uw tuin gestolen kunnen worden.  

  • Houd water en/of zand voorhanden als u vuur aansteekt. Wilt u in uw tuin vuur aansteken, bijvoorbeeld voor een barbecue of een vuurkorf? Houd dan voldoende water of zand in de buurt. Zo grijpt u snel in als het vuur zich verspreidt door bijvoorbeeld een omgevallen vuurkorf. 

  • Zet tuinspullen binnen als er storm op komst is. Is er storm of ander extreem weer voorspeld, zoals zware regenbuien? Zet losse spullen zoals tuinmeubelen dan binnen neer, in bijvoorbeeld uw huis of schuur. Zo voorkomt u dat spullen wegwaaien of waterschade oplopen.  

Meer weten over de tuinverzekering?

Wilt u meer weten over onze woonverzekeringen en hoe tuinschade precies verzekerd wordt? Bekijk dan onze pagina woonverzekering voor meer informatie.