Ga naar inhoud

Is mijn fiets verzekerd bij mijn inboedelverzekering?

Is uw fiets gestolen? Dat is een erg vervelende situatie. De fiets is een populair vervoersmiddel in Nederland, er is geen ander land waar zoveel wordt gefietst als hier. Helaas zijn fietsen daardoor ook erg in de trek bij dieven. Of de diefstal van uw fiets verzekerd is met uw inboedelverzekering, hangt af van de plek waar uw fiets gestolen is. Hoe dit precies zit? Univé legt het u haarfijn uit. 

Fiets gestolen uit uw schuur, garage of berging 

Om de kans op diefstal te verkleinen, zetten veel mensen hun fiets veilig en droog in de schuur of berging. Maar wat als uw fiets uit uw schuur gestolen wordt? Wanneer uw fiets wordt gestolen, is het belangrijk dat u als allereerste aangifte doet bij de politie. Hierna meldt u de diefstal bij Univé. Wanneer uw fiets uit een gesloten ruimte wordt gestolen, kunt u zowel bij uw fietsverzekering als uw inboedelverzekering terecht. De dekking hangt af van de situatie.  

Fiets gestolen uit uw tuin of van uw oprit 

Wordt uw fiets uit uw tuin of van uw oprit gestolen? Dan bent u hier alleen voor verzekerd via een fietsverzekering. Een inboedelverzekering dekt deze diefstalschade niet.  

Valt een fiets onder de inboedelverzekering?

Is uw fiets gestolen uit uw woning of uw schuur, berging of garage? Dan valt dit in de meeste gevallen onder uw inboedelverzekering. U moet wel aantonen dat zowel uw fiets als de schuur of woning op slot stonden. Daarnaast moeten er ook braaksporen aanwezig zijn aan de woning of schuur waaruit de fiets gestolen is. Anders zal de schade niet worden uitgekeerd.  

Zorg er dus altijd voor dat uw fiets op slot staat en de ruimte waar u de fiets opbergt afgesloten is. Is uw fiets op een andere plek gestolen dan in huis of uw schuur, berging of garage? Dan valt uw fiets in de meeste gevallen niet onder de dekking van uw inboedelverzekering. Hiervoor zult u dan een fietsverzekering moeten afsluiten. 

Wanneer is mijn fiets verzekerd onder de fietsverzekering? 

Is uw fiets gestolen terwijl deze veilig op slot stond in uw schuur of berging? Dan kunt u gebruik maken van uw fietsverzekering. Om aan te tonen dat uw fiets op slot stond, moet u twee originele fietssleutels opsturen. Daarvan moet minimaal één van de sleutels gebruikerssporen bevatten.  

Daarnaast kunnen er nog aanvullende eisen worden gesteld. Bewaar altijd de aankoopnota van uw fiets en een bewijs van aangifte bij de politie als u melding heeft gedaan van diefstal. Bekijk uw polisvoorwaarden van de fietsverzekering om te kijken wat u precies moet doen als uw fiets wordt gestolen. Hierin staat ook beschreven welke documenten u moet opsturen en hoeveel u vergoed krijgt.  

Meer weten over diefstal en uw verzekering? 

Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook eens onze pagina over diefstal verzekerd in inboedelverzekering