Ga naar inhoud

Is mijn fiets verzekerd bij mijn inboedelverzekering?

Stel: je stapt de deur uit, maar je fiets staat er opeens niet. Of het nu een splinternieuwe racefiets is of een derdehands fiets van Marktplaats, het blijft erg vervelend. Je wilt dan natuurlijk weten hoe je een vergoeding krijgt voor je gestolen fiets. Valt dit onder een inboedelverzekering of onder een fietsverzekering? We leggen het je uit.

Welke verzekering vergoedt mijn fiets?

Als je fiets gestolen is, doe dan eerst aangifte bij de politie. Daarna meld je de diefstal bij Univé. Univé stelt je dan vragen over de situatie. Bijvoorbeeld waar je fiets stond toen deze gestolen werd en of de fiets op slot stond. Je fiets kan namelijk vergoed worden door twee verschillende verzekeringen: de inboedelverzekering en de fietsverzekering. Welke verzekering jouw fiets vergoedt, hangt af van de situatie.

Vergoeding uit inboedelverzekering

Een verzekering die mogelijk jouw fiets vergoedt is de inboedelverzekering. Is je fiets gestolen uit je huis, garage, schuur of berging? Dan kan je fiets vaak vergoed worden uit de inboedelverzekering. Er moeten wel sporen te zien zijn van een inbraak. 

Stond je fiets in de tuin of op de oprit en is hij daar gestolen? Dan vergoedt de inboedelverzekering je gestolen fiets niet, ook niet met de aanvullende Buitenshuis dekking. Je fiets kan dan wel vergoed worden door de fietsverzekering. 

Vergoeding uit fietsverzekering

Stond jouw fiets niet binnen, bijvoorbeeld in de garage, maar buiten? Bijvoorbeeld in de tuin of langs de straat? Dan kan jouw fietsverzekering mogelijk je fiets vergoeden. Hierbij geldt ook dat je fiets op slot moet hebben gestaan. De verzekeraar kan je vragen dit te bewijzen. Je bewijst dit door de twee originele fietssleutels op te sturen.

Tips om diefstal van je fiets te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn dingen die je zelf kunt doen om diefstal van je fiets zo lastig mogelijk te maken. Of om je fiets juist makkelijk te traceren na een diefstal. Denk aan de volgende dingen:

  • Zet je fiets altijd op slot. Dit helpt je ook met het krijgen van een vergoeding als je fiets wel wordt gestolen.

  • Gebruik twee sloten. Bijvoorbeeld een ringslot samen met een kettingslot.

  • Maak je fiets ergens aan vast. Denk aan een hek of een lantaarnpaal. 

  • Noteer het framenummer van je fiets. Dit kun je doorgeven wanneer je aangifte van diefstal doet bij de politie.


Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook eens onze pagina over diefstal verzekerd in inboedelverzekering.