Ga naar inhoud

Een gestolen of beschadigde fiets en je inboedelverzekering

Schade of diefstal van je fiets wordt in sommige gevallen vergoed vanuit je inboedelverzekering. Dit is het geval als je fiets in een gebouw stond dat onder de dekking van je inboedelverzekering valt. Je fiets is in je huis zelf meeverzekerd in de inboedelverzekering, maar ook in bijvoorbeeld een garage die aan je huis vastzit. Wanneer je fiets precies wel en niet onder je inboedelverzekering valt, lees je op deze pagina. 

Wanneer valt mijn fiets onder mijn inboedelverzekering?

Je inboedelverzekering dekt schade of diefstal van je spullen - dus ook je fiets - in je huis en gebouwen die daaraan vastzitten. Bijvoorbeeld een garage of schuur die direct verbonden is met je huis. Ook voor gebouwen op jouw terrein die niet direct aan je huis vastzitten, zoals een schuurtje of garagebox, kan een inboedelverzekering dekking bieden. Voorwaarde daarbij is wel dat dit gebouw goed afgesloten zit met een vast slot. Hetzelfde geldt voor een elektrische step

Wanneer valt mijn fiets niet onder mijn inboedelverzekering?

Als je fiets niet in een gebouw op je terrein staat, valt deze niet onder je inboedelverzekering. Je bent dus niet verzekerd als je je fiets los op je oprit laat staan waar anderen er makkelijk bij kunnen. Ook als je fiets ergens buiten je terrein schade oploopt of gestolen wordt, bijvoorbeeld bij je werk of de sportschool, vergoedt je inboedelverzekering dit niet. 

Het is wel mogelijk om je inboedel buiten de deur te verzekeren met de aanvullende dekking Buitenshuis, maar fietsen vallen niet onder deze dekking. Wel kun je je fiets buiten de deur verzekeren met een fietsverzekering.

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik doen?

Doe in deze situatie allereerst aangifte bij de politie. Daarna meld je de diefstal bij je verzekeraar. Deze zal je een aantal vragen over de situatie. Bijvoorbeeld waar je fiets stond toen deze gestolen werd, en of de fiets op slot stond. Dit is relevant om te bepalen of je de schade vergoed krijgt.

Je inboedelverzekering vergoedt namelijk alleen diefstal van je fiets als deze in een afgesloten gebouw op jouw terrein stond. Daarbij moeten er sporen van inbraak aanwezig zijn. Als je een fietsverzekering hebt, vergoedt deze de schade als je fiets goed op slot stond. Je verzekeraar kan je vragen om dit te bewijzen. Dat kun je doen door de twee originele fietssleutels op te sturen.

Tips om diefstal van je fiets te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn dingen die je zelf kunt doen om diefstal van je fiets zo lastig mogelijk te maken. Of om je fiets juist makkelijk te traceren na een diefstal. Denk aan de volgende dingen:

  • Zet je fiets altijd op slot. Dit helpt je ook met het krijgen van een vergoeding als je fiets wel wordt gestolen.

  • Gebruik twee sloten. Bijvoorbeeld een ringslot samen met een kettingslot.

  • Maak je fiets ergens aan vast. Denk aan een hek of een lantaarnpaal. 

  • Noteer het framenummer van je fiets. Dit kun je doorgeven wanneer je aangifte van diefstal doet bij de politie.


Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook eens onze pagina over diefstal verzekerd in inboedelverzekering.