Ga naar inhoud

Is mijn fiets verzekerd bij mijn inboedelverzekering?

U stapt haastig de deur uit, net op tijd om de trein te halen, maar iets mist. U fiets staat er niet. Of het nou een splinternieuwe VanMoof is of een derdehands fiets van Marktplaats, het blijft erg vervelend. U wilt dan natuurlijk weten hoe u de kosten van uw fiets terug kunt krijgen. Valt dit onder een inboedelverzekering of onder een fietsverzekering? Univé legt het u haarfijn uit.

Welke verzekering vergoedt mijn fiets?

Is uw fiets gestolen, dan doet u eerst aangifte bij de politie. Daarna meldt u dit bij Univé. Univé stelt u dan vragen over de situatie. Bijvoorbeeld waar uw fiets stond toen deze gestolen werd en of de fiets op slot was. Uw fiets kan namelijk vergoed worden door twee verschillende verzekeringen: de inboedelverzekering en de fietsverzekering. Welke verzekering uw fiets vergoedt hangt af van de situatie. 

Vergoeding uit inboedelverzekering

Een verzekering die mogelijk uw fiets vergoedt is de inboedelverzekering. Is uw fiets gestolen uit uw woning, garage, schuur of berging? En stond uw fiets op slot? Dan kan uw fiets vaak vergoed worden uit de inboedelverzekering. U moet hierbij wel aan kunnen tonen dat de fiets op slot stond. Ook moeten er sporen te zien zijn van een inbraak.

Stond uw fiets in de tuin of op de oprit en is het gestolen? Dan vergoedt de inboedelverzekering uw gestolen fiets niet. Uw fiets kan dan mogelijk wel vergoedt worden door de fietsverzekering.

Vergoeding uit fietsverzekering

Stond uw fiets niet binnen, bijvoorbeeld in de garage, maar buiten? Denk aan de tuin of langs de straat. Dan kan uw fietsverzekering mogelijk uw fiets vergoeden. Hierbij geldt ook dat uw fiets op slot moet hebben gestaan. De verzekeraar kan u vragen dit te bewijzen. U bewijst dit door de twee originele fietssleutels op te sturen.

Tips om diefstal van je fiets te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn een aantal zaken die u wel kunt doen om diefstal zo lastig mogelijk te maken, of om uw fiets juist makkelijk te traceren na diefstal. Denk aan de volgende dingen:

  • Zet uw fiets altijd op slot. Dit helpt u ook met het krijgen van vergoeding als uw fiets wel wordt gestolen.

  • Gebruik twee sloten. Bijvoorbeeld een ringslot samen met een kettingslot.

  • Maak uw fiets ergens aan vast. Denk aan een hek of een lantaarnpaal. 

  • Noteer het framenummer van uw fiets. Dit kunt u doorgeven bij uw aangifte bij de politie.


Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook eens onze pagina over diefstal verzekerd in inboedelverzekering.