Ga naar inhoud

Brandschade en uw inboedelverzekering

Het kan helaas gebeuren: brand in uw woning door bijvoorbeeld kortsluiting, een ongelukje in de keuken of een kaars die te dicht bij een gordijn stond. Brand in huis kan flinke schade veroorzaken aan uw inboedel. Niet alleen door het vuur zelf, maar ook door de rook en as die hierbij ontstaan. Daarom is het verstandig om u tegen brand te verzekeren met een goede inboedelverzekering. Zo heeft u meteen een goede verzekering tegen brandschade en komt u niet voor hoge kosten te staan voor herstel of vervanging van uw spullen.  

Wat moet u doen bij brandschade? 

Als er brand heeft gewoed in uw huis, is het zaak om als eerste de schade in te perken voor zover dat kan. Dit kan pas als het vuur overal geblust is. Indien het vuur volledig uit is, moet u zo snel mogelijk: 

Door uw ramen en deuren open te zetten, vervliegt de rook van het vuur uit uw huis. Daardoor voorkomt u verdere schade aan uw huis en inboedel door rookvorming.

Als uw spullen zo ernstig verbrand zijn dat hierbij as of roet is gevormd, is het verstandig om dit zo snel mogelijk op te vegen en uit uw woning te verwijderen. Losliggend as bevuilt uw inboedel en is bovendien schadelijk voor uw gezondheid.

Als u snel na een woningbrand bepaalt wat de oorzaak hiervan was, kunt u voorkomen dat hierdoor opnieuw brand ontstaat.

Brandschade melden en schadeafhandeling 

Naast het inperken van verdere brand-, rook- of schroeischade is het belangrijk om de brandschade zo vroeg mogelijk te melden. Zo kan overgegaan worden tot een snelle schadeafhandeling. Is de brandschade aan uw huis zo groot dat de brandweer ter plaatse moet komen? Dan hoeft u zelf geen melding te doen van uw schade. De brandweer doet dan een schademelding bij uw verzekeraar. 

Voor het melden van brandschade is het een goed idee om foto's te maken van de brandschade, indien dit mogelijk is. Zo kunt u duidelijk aantonen wat de brandschade inhoudt en hoeveel schade er is. U heeft een aantal opties voor het melden van brandschade. 

 • Online schade melden 

  U kunt uw schade 24 uur per dag eenvoudig online melden via Mijn Univé. U beantwoordt een paar vragen en verstuurt online uw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier uw account aan

 • Schade melden via de Univé App

  Heeft u de Univé App? Dan kunt u hier ook uw schade melden. 

 • Direct contact met een medewerker

  Bekijk hier alle contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij u in de buurt. 

Is er sprake van een calamiteit, een grote brand of enorme schade? Die kunt u niet online melden. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met Univé. 

Brandpreventie 

Brandschade aan uw huis en inboedel wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen ter voorkoming van brand en brandschade. Wij zetten een aantal tips op een rij om brandschade voor te zijn:

 • Installeer een rookmelder in uw huis. Zodra er rook ontstaat, gaat deze rookmelder af. Hierdoor kunt u op tijd ingrijpen als er brand uitbreekt in uw huis en brandschade zo veel mogelijk voorkomen. 

 • Zorg voor een brandblusser en/of branddeken in huis. Hiermee kunt u een brand, zodra deze ontstaat, snel blussen. Dit voorkomt verdere schade door het verspreiden van vuur. 

 • Zet apparaten 's nachts uit. Apparaten die u 's nachts aan laat staan, blijven warm. Dit kan leiden tot oververhitting, waardoor soms brand ontstaat. Laat uw elektrische apparaten daarom zo min mogelijk op stand-by staan als u ze niet gebruikt. 

 • Laad uw telefoon overdag op. De oplader van uw telefoon kan oververhit raken als u deze de hele nacht gebruikt. Dit leidt soms tot brand. Daarom is het veiliger om uw telefoon overdag op te laden, en deze meteen van de lader te halen zodra de batterij vol is. 

 • Maak het filter van uw droger pluisvrij. De pluis die in het filter van een droger belandt is een brandrisico als u dit te lang laat zitten. Verwijder dit daarom uit het filter na elke droogbeurt.  

 • Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen. Schoorsteenbranden komen veel voor: in Nederland zijn er meer dan 2000 gevallen per jaar. Een vervuilde schoorsteen is een groot brandrisico. Dit voorkomt u gemakkelijk door in ieder geval één keer per jaar uw schoorsteen te laten vegen. 

 • Blijf in de keuken terwijl u kookt. Een groot deel van de woningbranden ontstaat omdat mensen onvoldoende opletten tijdens het koken. In de huiskamer tv kijken terwijl u een ovenschotel in de oven heeft staan of een telefoongesprek voeren terwijl u in de pan moet roeren kan ertoe leiden dat in de keuken brand uitbreekt. Houd daarom uw aandacht erbij tijdens het koken en blijf zoveel mogelijk in de keuken. 

Als u deze adviezen opvolgt, verkleint u het risico op woningbrand en daaropvolgende brandschade aan uw huis en inboedel.