Ga naar inhoud

Preventietips voor rieten dak

Een rieten dak geeft een huis een knusse, rustieke uitstraling. Er zitten echter wel risico’s aan het hebben van een rieten dak, zoals toegenomen brandgevaar en kwetsbaarheid bij storm. Woont u in een huis met een rieten dak? Univé legt uit wat dit betekent voor uw opstalverzekering. 

Een opstalverzekering voor uw huis met rieten dak 


Het afsluiten van een opstalverzekering is belangrijk voor een huis met rieten dak. Riet is een licht ontvlambaar materiaal, iets dat niet geldt voor dakpannen. Daarom kan een kleine vonk bij een huis met rieten dak al leiden tot brand. Als uw rieten dak in brand vliegt, veroorzaakt dat aanzienlijke schade aan uw huis. 

Schade door een verbrand rieten dak gaat gepaard met hoge kosten voor opruimen en herstel. Het aanleggen van een nieuw dak en herstel van andere delen van uw woning kan u duizenden euro’s kosten. Daarom is het zeker aan te raden om voor een huis met rieten dak een opstalverzekering te nemen: daarmee bent u goed verzekerd tegen deze schade. 

Soorten opstalverzekeringen  


U heeft bij Univé twee opties voor een opstalverzekering, met verschillende dekkingen. U kunt kiezen voor de verzekering Opstal Basis of Opstal All Risk. Wat de verschillende dekkingen inhouden, zetten we hieronder voor u op een rij. 

 • Opstal Basis

Onze opstalverzekering met basisdekking verzekert u tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Schade aan uw woning door een ongelukje is hierbij niet meeverzekerd. 

 • Opstal All Risk

Ook met de opstalverzekering met all risk dekking bent u verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Een belangrijk verschil is dat uw woning hiermee ook verzekerd is tegen schade door een ongelukje. 

Beide dekkingen bieden garantie tegen onderverzekering. Welke dekking het beste bij u past, dat is aan u om te bepalen. Als u een huis met rieten dak heeft, is het echter verstandig om extra verzekerd te zijn vanwege de verhoogde risico’s. Want stel, u bent aan het barbecueën in uw achtertuin en er vliegen door de wind wat vonken naar uw dak. Zo kan u per ongeluk een brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien.  

Brandrisico’s met een rieten dak 


Uw risico op brand aan uw rieten dak wordt door een aantal aspecten bepaald.

 • Uw omgeving 

In uw omgeving zijn er allerlei factoren die een risico op brand kunnen vormen. Het weer, het gedrag van uw buren, maar ook pyromanen. Beperk het aantal risico’s zoveel mogelijk. 

Lees meer over uw omgeving

 • Uw huis 

Hoe brandveilig is uw huis? Hoe zit het bijvoorbeeld met de verwarming, het schoorsteenkanaal en de elektra? En het rieten dak zelf? 

Lees meer over uw huis

 • Uw gewoontes

Ook in uw eigen gedrag schuilt soms een risico. Want bent u zich bij alles wat u doet bewust van het risico op brand? En zorgt u voor periodiek professioneel onderhoud? 

Lees meer over uw gewoontes

Brand aan uw rieten dak voorkomen 

Een woningbrand met grote schade tot gevolg: dat wilt u natuurlijk liever helemaal voorkomen. Gelukkig is er veel dat u zelf kunt doen om het risico op brand in uw rieten dak, en de daaropvolgende schade, te verkleinen.  

 • Laat een brandvertragend middel op uw rieten dak aanbrengen. Als u - idealiter elke twee jaar - een brandvertragend middel op uw rieten dak laat spuiten, is de kans op brand(schade) kleiner. Laat dit het liefst over aan een specialist. 

 • Heeft u een schoorsteen? Plaats hierop een vonkenvanger. Een vonkenvanger is een soort metalen kooitje dat vonken uit uw schoorsteen opvangt. Zo komen deze niet op uw dak. Het installeren van een vonkenvanger is verplicht met een rieten dak. 

 • Installeer een sprinklersysteem op uw dak. Voor rieten daken zijn sprinklersystemen beschikbaar, die water sproeien zodra rook wordt gedetecteerd. Zo wordt een dakbrand snel geblust en verspreidt deze zich niet.

 • Hang rookmelders op onder het dak. Als u rookmelders vlak onder uw rieten dak plaatst, gaan deze snel af als er rookvorming is op het dak. Zo kunt u snel ingrijpen en brand voorkomen.

 • Wees voorzichtig met barbecues of vuurkorven in uw tuin. In de zomer barbecueën of ‘s avonds een vuurkorf aan in de tuin: met een rieten dak dient u hier voorzichtig mee te zijn. Plaats een barbecue of vuurkorf zo ver mogelijk van het dak en steek deze niet aan als er veel wind staat, daardoor kunnen vonken naar uw dak waaien. 

 • Plaats een bliksemafleider op uw dak. Als er bliksem in uw rieten dak slaat, is de kans op brand groot. Plaats daarom een bliksemafleider op uw dak om dit risico te verkleinen. 

 • Breng voor meer brandveiligheid daksporen aan onder het rieten dak. U kunt bij een traditioneel rieten dak beplating onder de daksporen aanbrengen voor extra brandveiligheid. Een manier om dit te doen is met brandwerende gipsplaten. Zo grijpt brand minder snel om zich heen. 

 • Onderhoud uw rieten dak goed. Door verloop van tijd kunnen door wind en weer zwakke plekken in uw rieten dak ontstaan. Dit maakt het dak kwetsbaarder voor brand en brandschade. Als u uw dak regelmatig laat onderhouden voorkomt u dit. 

Tijdens bepaalde periodes in het jaar is de kans op brand op uw rieten dak groter. Denk daarbij aan droge, hete zomerdagen, of rond de jaarwisseling wanneer vuurwerk afgestoken wordt. Het is verstandig om op deze momenten extra alert te zijn op brandveiligheid. Met een goede rookmelder onder uw dak bent u zo snel mogelijk op de hoogte als er brand ontstaat op uw rieten dak. Dan kunt u indien mogelijk de brand nog zelf blussen. Is dit niet mogelijk? In dat geval bent u er nog op tijd bij om de brandweer te bellen en uzelf en huisgenoten in veiligheid te brengen. 

Meer informatie 


Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de risico’s van een rieten dak? Maak dan een afspraak met een Univé-adviseur bij u in de buurt of lees meer over onze opstalverzekering.