Ga naar inhoud

Inboedelverzekering nieuwwaarde

Stel, je hebt schade aan je inboedel. Dit kan gaan om schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of lekkage. Als je een inboedelverzekering bij Univé hebt, vergoeden wij deze schade. Daarbij vraag jij je misschien af hoeveel je vergoed krijgt. Daarbij is het goed om het verschil te weten tussen nieuwwaarde en dagwaarde. De nieuwwaarde is de waarde van een voorwerp als je het nu opnieuw moet kopen (van dezelfde kwaliteit en soort).

In sommige gevallen krijg je bij schade de dagwaarde vergoed van je inboedelverzekering in plaats van de nieuwwaarde. De dagwaarde van een voorwerp is de nieuwwaarde min een bedrag voor veroudering en slijtage. Hoe berekenen wij de dagwaarde van jouw spullen? Hiervoor maken we gebruik van een afschrijvingstabel. Hoe wij deze afschrijving precies bepalen, zie je in onze afschrijvingslijsten

Wanneer vergoedt je inboedelverzekering de nieuwwaarde?

Heb je schade aan spullen die nog vrij nieuw en in goede conditie zijn? Dat kan jou veel geld kosten. Tenminste, als je geen inboedelverzekering hebt. Als je jouw inboedel verzekerd hebt en je spullen zijn niet ouder dan vijf jaar én kun je het niet herstellen, dan vergoeden wij de nieuwwaarde. Van het geld kun je jouw eigendommen vervangen.   

Voor een aantal spullen krijg je de nieuwwaarde niet terug wanneer ze jonger dan vijf jaar zijn: 

  • mobiele elektronica 
  • kleding (waaronder handschoenen, helm, tassen en schoenen) 
  • medische hulpmiddelen (waaronder brillen, lenzen en protheses) 
  • foto-, film- en videoapparatuur (inclusief drones) met een nieuwwaarde tot € 500 per apparaat 
  • accu’s van fietsen en van gereedschap 

Je krijgt ook de nieuwwaarde vergoed als je spullen ouder zijn dan vijf jaar en herstel niet meer mogelijk is, maar de dagwaarde is meer dan 40% van het aankoopbedrag. Dit geldt ook voor de uitzonderingen die hierboven genoemd zijn. 

Wanneer vergoedt je inboedelverzekering de dagwaarde?

Als je schade hebt aan oudere, meer versleten spullen, is het mogelijk dat wij de dagwaarde vergoeden in plaats van de nieuwwaarde. Dit geldt meer specifiek voor spullen die ouder zijn dan vijf jaar en minder waard zijn dan 40% van hun nieuwwaarde. Let op: bij sommige inboedel betalen wij standaard de dagwaarde. Dat geldt voor: 

  • bromfietsen, snorfietsen en grasmaaiers 
  • (schotel)antennes 
  • inboedel die u niet meer gebruikt 
  • aanhangwagens, caravans, vaartuigen (en de onderdelen en zaken die daarbij horen) en losse onderdelen en zaken van motorrijtuigen 

Wat je moet doen bij inboedelschade 

Heb je schade opgelopen aan uw inboedel, dan vraag jij je misschien af wat je moet doen en waar je dit moet melden. Meer informatie hierover vind je op de volgende pagina.

Schade opgelopen... en nu?

Heb je meer vragen over inboedelverzekeringen? 

Bekijk dan eens onze pagina 'Veelgestelde vragen’. Misschien vind je hier het antwoord dat je zoekt. 

Bekijk onze veelgestelde vragen