Ga naar inhoud

Inboedelverzekering nieuwwaarde

Stel, u heeft schade aan uw inboedel. Dit kan gaan om schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of lekkage. Als u een inboedelverzekering bij Univé heeft, vergoeden wij deze schade. Daarbij vraagt u zich misschien af hoeveel u vergoed krijgt. Daarbij is het goed om het verschil te weten tussen nieuwwaarde en dagwaarde. Nieuwwaarde gaat, zoals de naam al aangeeft, om de waarde van een voorwerp toen u het nieuw kocht. Deze waarde is dus gelijk aan de aankoopprijs. 

In sommige gevallen krijgt u bij schade de dagwaarde vergoed in plaats van de nieuwwaarde. De dagwaarde van een voorwerp is de nieuwwaarde min een bedrag voor veroudering en slijtage. Hoe berekenen wij de dagwaarde van uw spullen? Hiervoor maken we gebruik van een afschrijvingstabel. Hoe wij deze afschrijving precies bepalen, ziet u in onze afschrijvingslijsten

Wanneer krijgt u de nieuwwaarde vergoed? 

Heeft u schade aan spullen die nog vrij nieuw en in goede conditie zijn? Dat kan u veel geld kosten. Tenminste, als u geen inboedelverzekering heeft. Als u uw inboedel verzekerd heeft en uw spullen meer waard zijn dan 40% van de oorspronkelijke nieuwwaarde, dan vergoeden wij de nieuwwaarde. Van het geld kunt u uw eigendommen laten repareren of vervangen.  

Wanneer krijgt u de dagwaarde vergoed? 

Als u schade heeft aan oudere, meer versleten spullen, is het mogelijk dat wij de dagwaarde vergoeden in plaats van de nieuwwaarde. Dit geldt meer specifiek voor spullen die minder waard zijn dan 40% van hun nieuwwaarde. Let op: bij elektronische apparaten zoals telefoons en tablets vergoeden we standaard de dagwaarde. 

Wat u moet doen bij inboedelschade 

Indien u schade heeft opgelopen aan uw inboedel, vraagt u zich misschien af wat u moet doen en waar u dit moet melden. Meer informatie hierover vindt u op de volgende pagina. 

Schade opgelopen... en nu?

Heeft u meer vragen over inboedelverzekeringen? 

Bekijk dan eens onze pagina 'Veelgestelde vragen’. Misschien vindt u hier het antwoord dat u zoekt. 

Bekijk onze veelgestelde vragen