-
Door wie wordt bepaald voor welk percentage ik mijn werk niet meer kan doen?
-
U bepaalt samen met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. Bent u het niet eens met het vastgestelde percentage? Dan kunt u op onze kosten een second opinion aanvragen.
-
Hoe hoog is de uitkering als ik nog wel gedeeltelijk mijn werk kan doen?
-
Of u een uitkering ontvangt, is afhankelijk van hoeveel procent van uw werk u niet meer kunt doen. De hoogte van uw ziektepercentage stelt u samen met de schadebehandelaar van Univé vast, eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen. Aan de hand uw ziektepercentage bepalen we de hoogte van uw uitkering. De verzekering keert uit als u voor minimaal 45% uw werk niet meer kunt doen. In de polisvoorwaarden vindt u de tabel met ziekte- en bijbehorende uitkeringspercentages en de praktijkvoorbeelden.
-
Hoe werkt de uitkering als ik voor minimaal 45% mijn werk niet meer kan doen?
-
Als u voor minimaal 45% uw werk niet meer kunt doen, ontvangt u een uitkering. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van het gezamenlijk vastgestelde percentage dat u uw werk niet meer kunt doen. Bekijk de praktijkvoorbeelden op deze pagina. U ontvangt de uitkering vanaf de tweede ziektemaand, de eerste maand is voor eigen risico. Op het bedrag dat u als uitkering op uw rekening ontvangt, hebben we loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet ingehouden. De uitkering stopt als u weer beter bent of als u de maximale uitkeringsperiode van twee jaar heeft bereikt.
-
Hoe wordt de uitkering berekend?
-
Als u zich ziek meldt, bepaalt u samen met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. De hoogte van dit gezamenlijk vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. Bekijk de tabel met ziekte- en bijbehorende uitkeringspercentages in de voorwaarden.
-
Hoe zeg ik mijn verzekering op?
-
Heeft u een verzekering aangevraagd? Dan heeft u 14 dagen bedenktijd als u de polis van de verzekering heeft ontvangen. Binnen die periode heeft u het recht om de verzekering te ontbinden zonder boete of reden. U krijgt van ons een bevestiging. U betaalt geen premie. U kunt alleen gebruikmaken van de bedenktijd als u zich niet gemeld heeft voor een uitkering. U kunt zich dan ook niet meer melden voor een uitkering.
U sluit een verzekering af voor maximaal 1 jaar. Dit is de eerste verzekeringsperiode. Wij verlengen de verzekering daarna elk jaar automatisch met 1 jaar. Na de eerste verzekeringsperiode kunt u de verzekering op elk gewenst moment opzeggen. U heeft 1 maand opzegtermijn: de verzekering stopt niet eerder dan 1 maand na de datum waarop wij uw opzegging ontvangen. U krijgt van ons een bevestiging van uw opzegging van de verzekering. Heeft u te veel premie betaald? Dan krijgt u die terug.
-
Ik ben ziek, wat nu?
-
Als u hierdoor uw werk niet meer of slechts gedeeltelijk kunt doen, is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk bij ons ziek meldt. Samen met de schadebehandelaar van Univé bepaalt u – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. De hoogte van dit gezamenlijk vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. Bekijk de praktijkvoorbeelden op deze pagina.
-
Ik heb een onlangs de Univé zzp flexibele inkomensverzekering afgesloten. Heb ik recht op bedenktijd?
-
U heeft recht op 14 dagen bedenktijd vanaf het moment dat u de polis heeft ontvangen. Binnen deze periode kunt u de verzekering opzeggen zonder opgave van reden en zonder boete. U mag u dan niet meer melden voor een uitkering op grond van deze verzekering. Als u zich binnen de 14 dagen bedenktijd via deze verzekering gemeld heeft voor een uitkering, vervalt de bedenktijd en is de eerste verzekeringsperiode van een jaar van toepassing. In dat geval kunt u pas na dit jaar de verzekering opzeggen.
-
Ik heb fouten gemaakt in de kennis- en ervaringstoets, wat nu?
-
Dit betekent dat uw kennis over dit product niet toereikend is. Het is verstandig om het product niet af te sluiten. Wilt u de verzekering toch afsluiten? Dan kunt u dat op de website doen. Wilt u advies? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.
-
Ik heb in het verleden een ernstige ziekte gehad. Maakt dat uit voor de acceptatie of de verzekering?
-
Ziekte of gezondheidsklachten die u nu heeft of in het verleden heeft gehad, moet u altijd melden bij het invullen van de online gezondheidsverklaring. Re Medical Group, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, beoordeelt of dit invloed heeft op uw verzekering.
-
Ik wil graag een preventiecursus volgen. Hoe vraag ik dat aan?
-
Als u uw werk nog gewoon kunt doen, kunt u een preventiecursus aanvragen als deze een duidelijke relatie heeft met het voorkomen van ziekte of ongevallen. Stuur een mail naar aovclaim@unive.nl. Geef in de mail aan welke cursus u wilt volgen, waarom en wat deze kost. Vermeld ook uw polisnummer en uw NAW-gegevens. Binnen 10 werkdagen ontvangt u van ons bericht wat de mogelijkheden zijn.
-
Ik wil voor een ander bedrag verzekerd zijn, kan dit?
-
Ja, u kunt de verzekering maandelijks aanpassen. Als u een wijziging in uw premiebedrag of in uw verzekerde bedrag wilt doorvoeren, kunt u dit telefonisch of per mail aan ons doorgeven. Houdt er rekening mee dat u voor het verhogen van uw verzekerde bedrag opnieuw telefonisch contact met u wordt opgenomen door ReMedicalGroup. Zij gaan uw gezondheidssituatie opnieuw beoordelen.
-
Kan ik zomaar overstappen van mijn huidige verzekeraar naar Univé?
-
Dat kan, maar voordat u uw huidige verzekering beëindigt, is het verstandig om eerst de acceptatie van de Univé zzp flexibele inkomensverzekering af te wachten.
-
Kan mijn premie nog gewijzigd worden?
-
Soms is het nodig om tijdens de verzekeringsperiode uw premie en voorwaarden te wijzigen. Wij doen dit alleen als hier een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat de wetgeving verandert en wij daardoor grote financiële risico’s lopen. Wijzigen wij uw verzekering? Dan doen wij dat maximaal 1 keer per jaar. De wijziging zal ingaan op de prolongatiedatum. Deze datum staat op uw polis. Wij laten u dat natuurlijk altijd van te voren weten. Uiterlijk 30 dagen voordat de wijziging ingaat, ontvang u een bericht met uitleg.
Bent u het niet eens met de wijziging? Dan kunt u de verzekering opzeggen. De verzekering stopt dan op het moment dat de wijziging in zou gaan. Meer informatie hierover vindt u in onze Algemene Voorwaarden. Hoort u niets van ons? Dan betekent dat wij geen wijzigingen zullen doorvoeren.
Als het nodig is dat wij de premie verhogen, dan stijgt uw premie voor de resterende looptijd van de verzekering.
-
Krijg ik korting op de premie als ik voor een jaar vooruit betaal?
-
U kunt de premie voor deze verzekering niet per jaar betalen. U betaalt uw premie maandelijks via automatische incasso. Het is niet mogelijk om korting op de premie te krijgen.
-
Moet ik nog belasting betalen over een eventuele uitkering die ik vanuit deze verzekering ontvang of houden jullie deze in?
-
Op uw bruto uitkering houden wij loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in. Het bedrag dat u aan uitkering op uw rekening ontvangt is daardoor netto.
-
Tot welke leeftijd kan ik me verzekeren?
-
U kunt de verzekering afsluiten vanaf 18 jaar en tot en met een leeftijd van 45 jaar. De verzekering eindigt uiterlijk op het moment dat u 55 jaar wordt.
-
Waarom keert de verzekering pas vanaf de tweede ziektemaand uit?
-
Onderzoek heeft aangetoond dat zzp’ers de voorkeur geven aan één maand eigen risico, ook wel wachttijd. Uit ervaring blijkt dat zij niet direct een uitkering nodig hebben: ze kunnen in elk geval één maand in hun eigen onderhoud voorzien als ze ziek worden of een ongeval krijgen. Daarom is bij de Univé zzp flexibele inkomensverzekering standaard gekozen voor een eigen risico van één maand.
-
Waarom rekenen jullie € 50 eenmalige afsluitkosten?
-
U betaalt alleen eenmalig € 50 voor het administratief afhandelen van uw aanvraag.
-
Wanneer ben ik niet meer in staat mijn beroep uit te voeren volgens jullie?
-
In de eerste plaats bepaalt u zelf of u uw werk als gevolg van ziekte of een ongeval niet of slechts gedeeltelijk kunt uitvoeren. Voor de Univé zzp flexibele inkomensverzekering worden de gevolgen van uw ziekte of ongeval altijd in relatie tot uw beroep bekeken. U bepaalt samen met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. Aan de hand dit percentage bepalen we de hoogte van uw uitkering. De verzekering keert uit als u voor minimaal 45% uw werk niet meer kunt doen.
-
Wanneer weet ik of mijn aanvraag geaccepteerd is?
-
Nadat u uw gegevens en de gezondheidsverklaring heeft ingevuld en de online kennis en ervaringstoets heeft afgelegd, ontvangt u een bevestigingsmail. In deze mail staat of wij uw verzekering direct, voorlopig of onder afwijkende voorwaarden accepteren.
-
Wat als ik 1 jaar een uitkering heb ontvangen en daarna weer aan het werk kan?
-
De verzekering loopt door zo lang u nog niet het maximum van twee jaar uitkering heeft ontvangen. Als u één jaar een uitkering uit deze verzekering heeft ontvangen, heeft u bij eventuele volgende ziekmeldingen in totaal nog maximaal recht op één jaar uitkering. De verzekering keert per verzekerde maximaal twee jaar uit. Hierna stopt de uitkering en wordt de verzekering beëindigd.
-
Wat als ik na twee jaar mijn werk nog niet geheel of gedeeltelijk kan hervatten?
-
Als u in totaal twee jaar een uitkering uit de Univé zzp flexibele inkomensverzekering heeft ontvangen, stopt de uitkering en wordt de verzekering beëindigd. Zo lang u de maximale uitkeringsduur van twee jaar nog niet bereikt heeft, kunt u onze arbeidsdeskundigen om advies en hulp vragen bij het re-integreren. De kosten van uw re-integratie worden geheel of gedeeltelijk door de verzekering vergoed.
-
Wat betekent het dat de premie aftrekbaar is van de belastingen?
-
De premie die u betaalt voor de Univé zzp flexibele inkomensverzekering is fiscaal aftrekbaar. Bij de aangifte Inkomstenbelasting kunt u de premie aftrekken onder de noemer “premiebetaling inkomensvoorziening”. Hierom noemen we de premie die u betaalt voor deze verzekering een bruto premie.
-
Wat gebeurt er als ik twee jaar uitkering heb ontvangen?
-
Deze verzekering kent per verzekerde een maximale uitkeringsduur van in totaal twee jaar. Nadat u in totaal twee jaar een uitkering uit deze verzekering heeft ontvangen, stopt uw uitkering en wordt de verzekering beëindigd.
-
Wat is allemaal wel/niet gedekt in deze verzekering?
-
Op de website ziet u in een schema de belangrijkste zaken staan die de verzekering wel en niet vergoedt. In hoofdstuk 1 en 2 van de polisvoorwaarden leest u het volledige overzicht van wat er wel en niet verzekerd is vanuit de Univé zzp flexibele inkomensverzekering.
-
Wat is het verschil tussen bruto- en netto-uitkering?
-
De uitkering die u ontvangt is bruto, we houden namelijk loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in. Het bedrag dat u aan uitkering op uw rekening ontvangt is daardoor netto.
-
Wat is het verschil tussen bruto- en nettopremie?
-
De premie die u betaalt voor de Univé zzp flexibele inkomensverzekering is fiscaal aftrekbaar. Bij de aangifte Inkomstenbelasting kunt u de premie aftrekken onder de noemer “premiebetaling inkomensvoorziening”. Hierom noemen we de premie die u betaalt voor deze verzekering een bruto premie.
-
Welke tussentijdse veranderingen moet ik melden?
-
Als er wijzigingen in uw situatie optreden, kan dit van invloed zijn op uw verzekering. Daarom vragen we u om het ons zo spoedig mogelijk te laten weten als:
- U van beroep verandert.
- U van plan bent uw bedrijf te gaan verkopen.
- U (tijdelijk) stopt met het uitoefenen van uw beroep en/of bedrijf.
- U langer dan zes maanden naar het buitenland gaat.
- Er bij u sprake is van faillissement, uitstel van betaling en/of schuldsanering.
-
Wie verwerkt de gegevens van mijn gezondheidsverklaring?
-
U vult uw gezondheidsverklaring in op een beveiligde pagina. Als uw antwoorden daar aanleiding voor geven, neemt ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, contact met u op om een vollediger beeld van uw gezondheid te krijgen.
-
Zijn er naast de maandelijkse premie nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden als ik deze verzekering afsluit?
-
Naast de maandelijkse premie betaalt u eenmalig € 50 afsluitkosten voor het administratief afhandelen van uw aanvraag. U hoeft niet te betalen voor de eventuele hulp van onze medewerkers.