Ga naar inhoud
Man werkt aan keukentafel op zijn laptop en kijkt serieus richting het scherm.
Man werkt aan keukentafel op zijn laptop en kijkt serieus richting het scherm.

Ik overweeg een AOV

De meest gestelde vragen over arbeidsongeschiktheid beantwoord, de AOV keuzemogelijkheden, ervaringen van mede-ondernemers en hulp bij het afwegen en afsluiten van de juiste AOV. Ontdek wat Univé voor jou kan betekenen.

Alles over arbeidsongeschiktheid en de AOV

Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Wat is een AOV? Hoe weet ik of ik er een nodig heb? Hoeveel kost de AOV en wat krijg ik ervoor terug? Is de premie aftrekbaar? Biedt Univé korting? Alle antwoorden op een rij:

Keuzemogelijkheden: jouw AOV op maat

Wanneer je kiest voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé, geef je jouw eigen toekomst vorm. Onze AOV is maatwerk en biedt je dan ook veel keuzemogelijkheden: 

Het verzekerd inkomen is de omvang van de uitkering en welk deel van je inkomen je wilt verzekeren. Bij Univé kun je een AOV aanvragen met een verzekerd bedrag van minimaal € 4.000 en maximaal € 75.000. Je kunt maximaal 90% van je bruto jaarinkomen verzekeren. 

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je arbeidsongeschikt raakt, maar nog geen uitkering ontvangt. Hoe lang deze periode is die je zelf moet (kunnen) opvangen, bepaal je zelf. Bijvoorbeeld na afloop van de eerste maand al, tot pas na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. 

Je krijgt een uitkering als wij hebben vastgesteld dat je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. Je kunt ook kiezen voor een hogere uitkeringsdrempel. Je betaalt dan minder premie. 

Wil je een AOV bij Univé afsluiten, dan heb je de keuze uit twee tariefvormen:

  • Combinatietarief. Je begint met een lage premie die elk jaar wat stijgt totdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Daarna blijft de premie gelijk.
  • Standaardtarief. Met dit tarief betaal je elk jaar dezelfde premie. 

Je verzekering kent een indexering, wat betekent dat wij het verzekerde inkomen en/of de uitkering tijdens de looptijd van de verzekering jaarlijks verhogen. Wij gebruiken hiervoor het CBS-indexcijfer cao-lonen per maand inclusief bijzondere beloningen. 

Je kunt kiezen uit twee varianten van indexatie: 

  1. Indexering van het verzekerde inkomen en de uitkering. Het verzekerde inkomen wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Het maakt niet uit of je arbeidsongeschikt bent of niet. 

  2. Indexering van de uitkering. De uitkering wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Eén jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, gaat de verhoging voor het eerst in. Wij verhogen alleen de uitkering die je krijgt. Het verzekerde inkomen op je polis verandert niet. 

Dit is de periode waarin je een uitkering krijgt. Je kunt kiezen voor een uitkering tot je de einddatum van je verzekering bereikt of voor een beperkte uitkeringsduur van maximaal 2 jaar of van 5 jaar. 

In je polis staat ook de eindleeftijd en einddatum van de verzekering.

De eindleeftijd geeft aan tot aan welke leeftijd de verzekering doorloopt. Dat is afhankelijk van je beroep 55 jaar, 60 jaar of de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt.

De einddatum van de verzekering is tot welke datum je bent verzekerd: dit is de datum waarop je de eindleeftijd bereikt. 

Geef vorm aan je toekomst

Als zelfstandige loop je inkomen mis als je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Onze arbeids­ongeschikt­heids­verzekering (AOV) geeft jou zekerheid met een maandelijkse uitkering én we helpen je zo snel mogelijk weer aan het werk. Kies zelf hoe lang je verzekerd wilt zijn: 2 jaar, 5 jaar of tot jouw AOW-leeftijd.

Ervaringen van mede-ondernemers

Onze klanten weten: Univé biedt meer dan alleen een uitkering om inkomensverlies op te vangen. Lees hier de uiteenlopende verhalen van een handvol ondernemers die we hielpen arbeidsongeschiktheid te voorkomen, financieel ondersteunden en succesvol hielpen te re-integreren.

Zelf of via de adviseur je AOV afsluiten

Je bent eruit: je wilt een AOV afsluiten. Dat kun je zelf direct online doen, of via de adviseur. Of ga eerst voor een kostloos en vrijblijvend inzichtgesprek.

Mogelijk heb jij als ondernemer al aardig wat kennis van en ervaring met financiële producten. Heb je je al voldoende georiënteerd, weet je wat je wilt en ben je zover dat je een AOV wilt aanvragen? 

Je kunt er dan voor kiezen om dat zelf online te doen, zonder tussenpersoon. Je betaalt dan niet voor het advies en volledige ontzorging van een adviseur.

Ontdek meer

Ga voor volledige ontzorging. Van intake, inventarisatie en advies, tot het afsluiten van de AOV, ondersteuning én nazorg. Onze adviseur onderzoekt graag samen met jou de mogelijkheden. Wat jouw behoeften zijn, wat je wel en niet nodig hebt, en welke AOV met welke dekking het best bij jou past. 

Zo betaal je nooit teveel premie. Ontdek hoe zo'n adviestraject in z'n werk gaat en wat onze adviseurs nog jaren voor je kunnen betekenen. 

Vertel me meer

Bespreek je risico's en opties met een inkomensspecialist. Tijdens het inzichtgesprek kun je al je vragen en bedenkingen rondom arbeidsongeschiktheid en de AOV doornemen.

Dat is vrijblijvend en kosteloos, en kan gewoon via een telefoongesprek of videobellen. Zo ontdek je hoe een AOV voor jou zou kunnen werken.

Meer inzicht